Blogit
Perinneruokaa prkl

Hollolan näkkileipää keiton seuraksi

Erilaisten leipien teko on loppujen lopuksi niin helppoa, että minkä takia niitä ei tee useammin itse? Tai no Mikahan näitä tälläkin kertaa teki ja itse kävin vaan ryöväämässä saalista itsellenikin. Ja sehän sopi vallan hyvin tuon fenkolikeiton seuraksi. Taisinpa juuri napostella viimeiset keitot ja näkkileivät itseasiassa ja hyvin maistui. 

Nämä näkkileivät lähtevät liikkeelle lämmittämällä maidon kädenlämpöiseksi. Siihen sekoitetaan hiiva ja kauraryynit, joiden jälkeen mukaan tulevat myös suola ja sulatettu voi. Lopuksi lisätään jauhot vielä kaiken muun joukkoon ja sekoitellaan taikinaksi. Kaulitse takinasta suunnilleen uunipellin kokoinen levy jauhojen kanssa leivinpaperin päällä. Nosta levy uunipellille. Sen jälkeen taikinan annetaan nousta. Tämä oli vähän hankala operaatio, joten avuksi kannattaa ottaa tiskiallas avuksi. Laske kuumaa vettä altaaseen ja uunipelti altaan päälle. Siinä se saa puolisen tuntia nousta. 

Pistä uuni lämpiämään 250:een asteeseen ja pistele taikinalevyn pintaan reikiä haarukalla tai muulla vastaavalla. Leikkaa esimerkiksi pizzaleikkurilla taikina valmiiksi palasiksi. Nämä näkkileivät ottivat selkeätä hajurakoa toisiinsa uunissa, joten ei tarvinnut pelätä niiden paistuvan yhdeksi isoksi levyksi. Näkkileivät paistuvat uunissa 12-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin vaaleanruskeita. 

Tämä päijäthämäläinen (onpa siinä taas sana, mikä ei vaikuta oikealta, kun sitä pidempään tuijottaa…) herkku ei ole uunista tullessaan vielä kovin rapsakkaa ja sitä voi siis syödä toki ihan sellaisenakin. Jos haluaa rapeampaa näkkileipää, niin sitten pitää odotella pari päivää ja antaa sen kuivua rauhassa.  Ja tätä ei kai juurikaan saa kaupoista, joten siinä on yksi hyvä syy lisää leipoa sitä itse. 

Hollolan näkkileipä

Ainekset

2 dl
maitoa
25 g
tuorehiivaa
0,5 tl
suolaa
50 g
voita sulatettuna
2 dl
kaurahiutaleita
3 dl
vehnäjauhoja
Muut ainesosat

Tee näin:

Sekoita hiiva ja kauraryynit kädenlämpöiseen maitoon. 

Lisää suola ja sulatettu voi. Sekoita joukkoon jauhot ja pyörittele pehmeäksi taikinaksi. Kaulitse taikina jauhojen avulla uunipellin kokoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. 

Nosta taikinalevy leivinpapereineen uunipellille. Anna nousta puolisen tuntia. 

Pistele pintaan reikiä ja leikkaa esimerkiksi pizzaleikkurilla jo neliöiksi. 

Paista 250-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes näkkileivät ovat vaaleanruskeita. 

Anna kuivua pari päivää jos haluat rapeata näkkileipää.

Kommentit (5)

  1. Vierailija

    Vaihdoin ohjeen gluteenittomaksi, huippuhyvää tuli! Kiitos hyvästä ohjeesta!

  2. Perinneruokaa Prkl

    Kiva juttu! Haluaisitko jakaa gluteenittoman ohjeesi myös täällä? 🙂

  3. Vierailija

    Tietenkin, tein ohjeen myös maidottomana.
    2dl vettä
    1/2 pss kuivahiivaa
    0,5 tl suolaa
    50 g juoksevaa kasvimargariinia
    2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
    2,5 dl gluteenittomia vaaleita jauhoja
    0,5 dl soijajauhoa

    Gluteenittomista jauhoista tehdyt leivonnaiset nostatetaan vain kerran, eli kaulitaan, tehdään paloittelujäljet ja rei’itetään ja sitten vaan nostatetaan ja laitetaan uuniin.

  4. Perinneruokaa Prkl

    Kiitos! Tälle ohjeelle on varmasti käyttöä 🙂

  5. Pentti

    Teen viikonlopuksi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *