Hirvikastike, joka ei ole ollenkaan hirveä.

Simppeli kotiruoka on monesti ihan parasta, eikä se vaadi miljoonia komponentteja tai mitään muitakaan ihmeitä. Kokin äidin usein valmistama hirvikastike on hyvä esimerkki tästä. Ei aina tarvita kauheasti mausteita, vaan joskus on hyvä antaa luonnollisten makujen tulla esiin.

Ensimmäiseksi tarvitaan tietysti hirvenlihaa. Noin 300 grammaa olisi nyt sopiva määrä ja se suikaloidaan pieniksi suikaleiksi. Pistetään kuumalle paistinpannulle nokare voita paistamista varten. Hirvenlihasuikaleista on hyvä laittaa ensin vain noin puolet pannulle, että pannu ei viilene. Lihakaan ei näin ollen ala ”kiehua” vaan pitää paremmin mehukkuutensa. Loput lihat lisätään hetken päästä ja ruskistetaan myös.

Ruskistuneet lihat otetaan talteen vaikkapa kattilaan ja pannulle lisätään tuo 30:n gramman voiklöntti. Sen kanssa ruskistetaan vehnäjauhot ja lisätään puoli litraa lihalientä. Jos lihat on laitettu vaikka pataan, niin kaadetaan kastike pannulta näiden sekaan. Lisää pannulle vielä pikkaisen vettä, joku puoli desiä riittää, ja huuhtele pannu sillä. Kaada tämä pataan mukaan. Siinä lihakastike saakin hautua vielä  noin tunnin kannen alla todella miedolla lämmöllä. Tarkista maku ja mikäli suolaa tarvitsee lisätä, niin tee näin hauduttamisen aikana.

Nyt on edessä enää kutakuinkin se paras osio, eli syöminen. Tai no, ihan pelkkää lihakastiketta ei varmaan syö (vaikka menisi se näinkin), joten tehdään tähän ihan mikä vain perunalisäke. Jos tykkää keitetyistä perunoista, muusista, ranskalaisista niin niistä vaan suosikkiaan äkkiä valmistamaan. Ja ei muuta kuin nautiskelemaan.

Äidin hirvikastike

Ainekset

300 g
hirvenlihaa
30 g
voita
30 g
vehnäjauhoja
5 dl
lihalientä
Muut ainesosat

Tee näin:

Suikaloi hirvenliha. Ruskista liha kuumalla pannulla voin kera. Ota lihat talteen kattilaan.

Lisää kunnon voinokare pannulle ja vehnäjauhot siinä. Lisää puoli litraa lihalientä. Kaada kastike ruskistettujen lihapalojen joukkoon.

Huuhtele pannu vielä puolella desillä vettä ja kaada viimeisetkin maut mukaan kastikkeeseen. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria, mikäli haluat.

Hauduta noin tunti miedolla lämmöllä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *