Hanna-tädin kakut ja pikkuleipähirmut kiittää

Kuinkakohan monta erilaista Hanna-tädin (tai Annan) leivonnaista on olemassa? Ja lieneekö syynä olla se, että Hanna olisi sen verran yleinen nimi, että kaikilla olisi joku sukulainen tällä nimellä ja näin leivonnaisiin samaistuisi enemmän? Ehkä, ehkä. Oli miten oli, niin Hanna-tädin kakut ovat ainakin kaikille tuttuja. Siitä ei sitten voikaan olla varma, että ovatko juuri nämä niin tunnettuja. Pieksämäen suunnilta tuleva resepti nimittäin tuo vähän erilaista näkökulmaa näihin.

Sekoita kaikki jauhot keskenään. Eli iloiseen sekamelskaan menevät 2,25 desiä vehnäjauhoja, 1,5 desiä perunajauhoja ja 3 desiä ruisjauhoja. Eikä parane unohtaa ruokasoodaa, joka tuntisi muuten olonsa yksinäiseksi. Tätä ripotellaan jauhoseokseen kaksi teelusikallista. Jauhot kun ovat sekaisin, niin siirrytään muiden aineiden kimppuun.

Sokerin kanssa sekoitetaan sula voi. Siihen sekaan pyöritellään vielä 150 grammaa creme fraichea. Lisää jauhoseos ja pyörittele taikina valmiiksi. Valmis taikina on hyvä laittaa hetkeksi jääkaappiin asettumaan, ennen kuin siitä tehdään näitä kakkuja. Minkä takia näitä muuten mahdetaan kutsua kakuiksi? Pikkuleiviltä ne enemmän vaikuttavat. 

Pyörittele taikinasta halkaisijaltaan kaksi senttiä olevia palleroita ja asettele ne muutamien senttien päähän toisistaaan uunipellille. Nehän tuosta laajenevat aika reippaasti, joten sitä tilaa saa siis oikeasti olla. Kakkuja paistetaan 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Valmiit keksit ovat todella maukkaita ja ruisjauhot, joita useimmissa muissa ohjeissa ei käytetä, tuovat hienon lisävivahteen näihin pikkuleipiin. Hanna-tädin kakut ovat klassikoita, mutta tämä taikina ja nämä pikkuleivät maistuvat omasta mielestäni ainakin parhaimmilta. Mitäs mieltä te olette?

Helpot ja maistuvat Hanna-tädin kakut

Ainekset

3 dl
sokeria
200 g
sulaa voita
150 g
creme fraichea
3 dl
ruisjauhoja
2,25 dl
vehnäjauhoja
1,5 dl
perunajauhoja
2 tl
ruokasoodaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot ja ruisjauhot sekä leivinjauhe.

Sekoita sokeri ja sula voi keskenään. Pyörittele sekaan creme fraiche ja siivilöi joukkoon myös jauhoseos.

Anna taikinan asettua puolisen tuntia jääkaapissa.

Pyörittele halkaisijaltaan 2 senttimetrin kokoisia palleroita taikinasta. Asettele ne uunipellille muutamien senttien päähän toisistaan.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kommentit (2)
  1. Eeva/Oh, wie nordisch!
    18.12.2014, 21:52

    Hyvältä maistui, ja niin helppotekoiset! Jännää miten luulee näitä kaurakekseiksi, vaikka kauraa ei mailla eikä halmeilla!

  2. Perinneruokaa Prkl
    20.12.2014, 08:21

    Vaikeita nämä eivät tosiaankaan ole, joten kaikkien kannattaa kokeilla. Niistä tuli kieltämättä melko kaurakeksin näköisiä. Hmm, pitäisiköhän nimetä uudestaan. ”Huijarikeksit”. 🙂 – Antti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *