Appelsiinikakku marenkikuorrutuksella
Italialaisella marengilla kuorrutettu mehukas appelsiinikakku on herkullisinta mitä appelsiineista voi tehdä! Appelsiinisiirapilla kostutettu kakku kuorrutetaan paksulla kerroksella marenkia.
Tämä appelsiinikakku on jotain aivan täydellistä! Kakku kostutetaan appelsiinisiirapilla, joka mehevöittää sitä entisestään – todellinen appelsiinifanin unelma. Päällä reilu kerros silkinpehmeää italialaista marenkia, joka antaa kakulle upean ulkoasun. Kaasupolttimella viimeistelty pinta on kuin piste i:n päälle.
Italialainen marenki on yksi ehkäpä parhaista kuorrutteista kakkuihin, mutta sen valmistus on tarkkaa puuhaa. Tarvitset valmistukseen vähintään paistomittarin, sillä sokeri-vesiseos kuumennetaan tarkasti 120-asteeseen, jonka jälkeen se kaadetaan valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Se onnistuu myös sähkövatkaimella, mutta parhaan lopputuloksen saat yleiskoneella.
Vaikka tämä kakku nyt onkin hieman haastavampi valmistaa, niin se on kuitenkin kaiken vaivan arvoista! Mikäli kakku tulee syödyksi heti voit kuorruttaa sen myös tavallisella marengilla. Eli siis valkuaiset ja sokeri kiitäväksi vaahdoksi ilman sokerin kuumentamista. Tällä tavalla valmistettu kakku ei kuitenkaan pysy hyvänä pitkään, sillä kananmunan valkuaista ei kypsytetä kuumalla sokerilla.
Veriappelsiinien sesongin ollessa vielä käynnissä kannattaa kokeilla myös niitä!
Appelsiinikakku marenkikuorrutuksella
Ainekset (12 annosta)
- 150 g
- voita tai margariinia
- 2 dl
- sokeria
- 3
- kananmunaa
- 3 dl
- vehnäjauhoja
- 2 tl
- leivinjauhetta
- 1 tl
- vaniljasokeria
- 1
- luomu appelsiini (kuori + 1/2 dl mehua)
- Appelsiinisiirappi
- 1 1/2 dl
- appelsiinimehua (itse puristettuna)
- 1
- luomu appelsiinin kuori
- 1/2 dl
- sokeria
- Italialainen marenki
- 3
- kananmunan valkuaista
- 2 1/2 dl
- sokeria
- 1 dl
- vettä
Tee näin:
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten.
Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri toisessa kulhossa. Lisää jauhot vaahdon joukkoon.
Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu. Lisää ne taikinan joukkoon ja sekoita.
Pingota irtopohjavuoan (ø 17-19 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista kakku 175-asteisessa uunissa noin 50-60 minuuttia. Testaa hammastikulla kypsyyttä. Kumoa kakku ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Valmista appelsiinisiirappi. Raasta appelsiinin kuori kattilaan ja mittaa joukkoon mehu (1/2 dl). Lisää sokeri ja keitä noin 5 minuuttia. Jäähdytä siirappi.
Halkaise kakku keskeltä ja valuta leikkuupinnoille appelsiinisiirappia. Laita puolikkaat takaisin yhteen. Siirrä kakku tarjoiluvadille ja siirrä jääkaappiin peitettynä.
Valmista marenki. Erottele valkuaiset yleiskoneen kulhoon. Vaahdota valkuaiset.
Kaada vesi kattilaan, lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Laita paistomittari kattilaan ja keitä sokerilientä kunnes sen lämpötila on 120 astetta.
Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon yleiskoneen ollessa koko ajan päällä. Vatkaa seosta, kunnes se on paksua ja kiiltävää. Jatka vatkaamista pienemmällä teholla, kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
Kuorruta kakku marengilla palettiveitsen tai lusikan avulla. Voit halutessasi polttaa pinnan vielä kaasupolttimella tai nopeasti uunin grillivastuksien alla.