Aperol Spritz -juustokakku
Aperol Spritzin makuinen juustokakku on näyttävän näköinen jälkiruoka. Pohjalla appelsiinikeksejä, välissä appelsiinituorejuustoa ja pinnalla kerros Aperol Spritz -hyytelöä. Pinnan koristaa kuohuviinistä valmistetut “jääpalat”.
Tässä jälkiruoassa yhdistyy juustokakku ja lempidrinkkini Aperol Spritz. Kyseessä on siis alkoholipitoinen juustokakku, joten kannattaa olla tarkkana kenelle sitä tarjoaa. Vaihtoehtoisesti nuo alkoholipitoiset ainekset voi kiehauttaa, jolloin alkoholi haihtuu pois.
Juustokakun pohjaksi hienonnetaan Jaffa appelsiinikeksejä, jotka sopivat tähän täydellisesti. Yhdistelmä keksipohjaa, appelsiinimarmeladia ja suklaata muodostavat hyvin kasassa pysyvän ja maistuvan pohjan juustokakulle. Itse juustokakkumassa valmistuu appelsiinituorejuustosta ja appelsiinimehusta, luvassa on siis reilusti appelsiinilta maistuva herkku.
Pintaa varten sekoitellaan Aperolista ja kivennäisvedestä raikas pinta, joka on mielestäni upean värinen ja koko juustokakun ydin myös makunsa puolesta. Päälle hyydytin vielä Prosecco “jääpaloja” liivatteen avulla – aika hauskoja ja lähelle oikean jään ulkonäköä.
Tätä juustokakkua voi suositella kaikille Aperol Spritzin ystäville ja miksei muillekin, jotka haluavat kokeilla jotain uutta. Aperol Spritz -juustokakun voi valmistaa myös irtopohjavuoassa, jolloin resepti on hyvä kaksinkertaistaa. Luultavasti noin 20 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka on tähän hommaan passeli.
Aperol Spritz -juustokakku
Ainekset (2 annosta)
- Pohja
- 100 g
- appelsiinikeksejä (Jaffa)
- Tuorejuustotäyte
- 2 kpl
- liivatelehtiä
- 200 g
- appelsiinituorejuustoa
- 1/2 dl
- appelsiinimehua
- Aperol -hyytelö
- 1 dl
- Aperolia
- 1/2 dl
- kivennäisvettä
- 1 rkl
- sokeria
- 2 kpl
- liivatelehtiä
- "Jääpalat"
- 2 dl
- kuohuviiniä (Prosecco)
- 3 kpl
- liivatelehtiä
Tee näin:
Hienonna Jaffa appelsiinikeksit pieniksi muruiksi veitsellä ja nosta annoskulhojen pohjalle. Painele hieman.
Laita kylmään veteen yhteensä 7 liivatelehteä. Liota vähintään 5 minuuttia.
Valmista juustotäyte sekoittamalla keskenään appelsiinituorejuusto ja appelsiinimehu. Sulata 2 liivatelehteä mikrossa n. 10 sekuntia (nosta liivatelehdet vedestä pieneen kulhoon, älä purista ylimääräisiä vesiä pois) ja sekoita juustokakkumassan joukkoon. Jaa massa annoskulhoihin. Nosta jääkaappiin hyytymään
Valmista pinta sekoittamalla keskenään Aperol, kivennäisvesi ja sokeri. Sulata 2 liivatelehteä mikrossa n. 10 sekuntia (nosta liivatelehdet vedestä pieneen kulhoon, älä purista ylimääräisiä vesiä pois) ja sekoita seokseen. Kaada seos juustokakkumassan päälle. Nosta jääkaappiin.
Valmista “jääpalat” sulattamalla 3 liivatelehteä mikrossa n. 10 sekuntia (nosta liivatelehdet vedestä pieneen kulhoon, älä purista ylimääräisiä vesiä pois). Sekoita sulaneet liivatelehdet kuohuviinin joukkoon. Kaada seos noin 15 x 15 cm kokoiseen astiaan, jossa on pohjalla kelmu. Nosta jääkaappiin hyytymään noin tunniksi.
Leikkaa kuohuviinihyytelö kuutioiksi ja koristele jälkiruuat niillä. Lisää halutessasi viipale appelsiinia koristeeksi.
Onnistuuko ilman liivatetta jollakin kasvipohjaisella hyydyttäjällä?
Kyllä uskoisin, että agar agar toimii tässä ihan yhtä hyvin. Tuorejuustotäyte: laita 1 tl agar agar -hiutaleita appelsiinimehun joukkoon. Anna liota 10 min ja keitä hiljalleen noin 5 min ajan. Kaada sitten tuorejuuston joukkoon. Aperol -hyytelö: Laita 1 tl agar agar -hiutaleita kivennäisveden joukkoon. Liota 10 min ja keitä hiljalleen 5 minuuttia.Yhdistä loput ainekset “Jääpalat”: mittaa 0,75 dl kuohuviiniä kattilaan ja lisää 2 tl agar agar -hiutaleita. Liota 10 min ja keitä hiljalleen myös 5 minuuttia. Yhdistä loput kuohuviinistä.
Tämä menee tänään testiin. Ajattelin teh irtopohjavuokaan, 23cm,niin kolmin kertaistan ohjeen.. Toivottavasti onnistuu, menee tuparilahjaksi 🙂
Kyllä uskon, että onnistuu hyvin 🙂 Instagramissa olikin kuva irtopohjavuokaan tehdystä kakusta 🙂