Perinneruokaa prkl
Perinneruokaa prkl

Äidin hirvipata – parasta hiljaa haudutellen

Helpoin riistaruoka on varmasti tämä hirvipata, jonka salaisuus on katajanmarjat ja vaalea olut. Miedolla lämmöllä haudutellen padasta tulee uskomattoman mehukasta.

Äitini valmistaa usein hirviruokia, sillä pakastin on pullollaan hirvenlihaa paikallisen metsästysseuran toimesta. Maalla käydessäni vierailulla tarjolla onkin usein jotain hirvestä valmistettu ruokaa – välillä mehukasta ja välillä vähän kuivahkoa 🙂 Tämän kertaiseen hirvipataan pääsin tunkemaan sormeni mukaan ja muutamia pikku muutoksia siihen ”perinteiseen versioon” tuli tehtyä. Ehkä suurin muutos on tuo paistoaika, ettei liha pääse kuivahtamaan.

Hirvipadan tärkeimmät maut tulevat katajanmarjoista, oluesta ja riistafondista. On muuten ollut todella hyvä löytö tuo riistafondi, sillä olen tainnut käyttää sitä melkeimpä joka ruokaan – no ei nyt tietenkään ihan kaikkiin, mutta minne se nyt sopiikaan. Tuossa riistafondissa on myös sopivasti kantarellin vivahdetta. Mitä parhaimman ruskeankastikkeen tai jauhelihakastikkeen saa myös lorauttamalla fondia hieman joukkoon.

Äidin hirvipata

Ainekset

1 kg
hirvenpaistia
200 g
porsaan kylkiviipaleita
2 kpl
sipulia
10 kpl
katajanmarjoja
2 rkl
riistafondia
33 cl
vaaleaa olutta
1 tl
suolaa
1 tl
mustapippuria
Lisäksi
200 g
ranskankermaa
1/2 prk
persiljaa

Tee näin:

  1. Leikkaa hirvipaisti noin 2×2 cm kokoisiksi paloiksi.
  2. Viipaloi kylkiviipaleet ja ruskista niitä paistinpannulla. Nosta kylkipalat pataan. Ruskista hirvenliha pannulle syntyneessä rasvassa muutamassa erässä, jotta pannu ei jäähdy. Nosta ruskistetut lihat pataan.
  3. Lisää lihojen päälle kuoritut ja lohkotut sipulin palat. Lisää katajanmarjat, riistafondi ja olut. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Nosta kansi päälle ja anna padan hautua 150-asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
  5. Tarjoile valmis pata vaikkapa perunamuusin kanssa. Lisää padan päälle halutessasi ranskankermaa ja persiljaa.

Kommentit (2)

  1. Minna

    Sopinee myös peuralle? Sitä meillä yleensä pakastin pullollaan ☺

    • perinneruokaa prkl

      Sopii oikein hyvin myös peura 🙂 Uskon, että ihan naudastakin saisi hyvän padan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *