Ahvenanmaalaisessa pannukakussa maistuvat kardemumma ja sahrami

Hupsanssaa trallallaa, näin ollaan taas öö… virtuaalisella ruokamatkalla. Laskiainenhan on nyt jo sinänsä ohi, mutta jos joku on vielä laskiaistunnelmissa, niin pannukakkuhan sopii tilanteeseen aivan loistavasti. Niin ja huomenna on torstai, että hernekeittoa ja pannaria olisi taas pian luvassa. Nyt keskitetään ajatukset kuitenkin pannariin. Eikä ihan mihin vain pannariin vaan ahvenanmaalaiseen pannariin.

Ahvenanmaa on niitä paikkoja, missä ei ole vielä tähän päivään mennessä tullut käytyä. Pitänyt olisi ja tässä kohtaa joutuukin kohdistamaan syyttävää katsettaan omaa entistä ala-astetta kohtaan. Ahkerat opiskelijat keräsivät rahaa retkiin ja muuhun vastaavaan, mutta leirikoulu Ahvenanmaalla järjestettiin tietystikin vuosi sen jälkeen, kun itse siirtyi ala-asteelta yläasteelle. Katkeria lapsuusmuistoja. 😀 Noh, ehkä tämä pannari on ensiaskel toipumiseen traumoista. 🙂 Niin, tämä ja Kingi ohjelman niin ihanan epäkorrekti hahmo, Tove Hansson. Ahvenanmaa tulee nyt rytinällä.

Ahvenanmaalaisen pannarin erikoisuus on se, että siihen itseasiassa lisätään riisiä. Tämä lisää selkeästi myös pannarin ruokaisuutta ja vaikuttaa toki koostumukseenkin vähäsen. Pannarin teko aloitetaan siis keittämällä 0,5 desiä riisiä 0,5 litrassa maitoa. Riisiä ei ole tarkoitus keittää niin kauaa, että kaikki neste on haihtunut vaan sitä saa vielä kattilaan jäädä vähäsen. Riisin annetaan jäähtyä kunnolla ja jos on kärsimätön ja nälkä on kova, niin tätä voi nopeuttaa laittamalla kattilan kylmään veteen.

Pannaritaikinaan tarvitaan yksi kananmuna, puolikas teelusikallinen suolaa, ruokalusikallinen sokeria, puolikas teelusikallinen kardemummaa ja ripaus sahramia. Eli mausteitakin on vähän enemmän kuin tavallisessa pannarissa. Nämä kaikki ainekset siis sekoitetaan vielä riisin kanssa, jonka jälkeen lisätään puoli desiä vehnäjauhoja ja sekoitetaan kaikki hyvin yhteen.

Valmis seos kaadetaan voideltuun uunivuokaan tai valurautapannuun. Tästä tulee vähän pienempi pannari, joten jos on kovin monta syöjää, niin taikina kannattaa tuplata. Täällä tämä oli juuri passeli tuohon valurautapannuun. Pannaria paistetaan 225-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Ja sanomattakin lienee selvää, että pannaria kannattaa pitää silmällä, ettei se vaan pääse kärvähtämään.

Valmis pannari on omasta mielestäni aivan taivaallista hillon kanssa. Ei se kyllä oikein muuta edes tarvitse seuraksi, mutta tietysti kermavaahtoa, jäätelö tai sokeriakin voi seuraksi ottaa. Tässä nuo sahrami ja kardemumma tulevat todella hienoina vivahteina esille. Ei malta millään lopettaa herkuttelua.

Ahvenanmaalainen pannukakku

Ainekset

5 dl
täysmaitoa
0,5 dl
puuroriisiä
0,5 tl
suolaa
1 rkl
sokeria
1 kpl
muna
0,5 tl
kardemummaa
0,5 dl
vehnäjauhoja
0
sahramia
0,5 dl
voisulaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Keitä riisi maidossa 10 minuuttia. Älä anna aivan kaiken maidon haihtua pois. Anna riisin jäähtyä.

Sekoita kananmuna, suola, sokeri, kardemumma ja sahrami riisin kanssa yhteen. Lisää jauhot ja sekoita hyvin.

Kaada voidellulle uunivuualle tai valurautapannulle ja paista 225-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Tarkkaile pannarin väriä.

Kommentit (3)
  1. Ihan pakko taas kommentoida! Olen ollut nuorena (jokunen vuosi tai oikeastaan vuosikymmen sitten…) kesäduunissa sekä Ahvenanmaalla että Gotlannissa. Molemmissa paikoissa tehtiin omanlaistaan pannaria ja Gotlannissa mausteena oli nimenomaan tuo sahrami. Siellä pannaria tarjottiin karhunvatukkahillon kanssa, isoja mustia vadelmia kasvoi pusikossa työpaikkani lähimetsässä. Tämä resepti yhdistää muinaiset ruokamuistoni. Smaklig måltid!

  2. Oi miten upean näköistä pannaria! en ole koskaan maistanut tai tehnyt tuota Ahvenanmaan versiota, pakko laittaa kokeiluun 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *