Mistä on paras koti-ilta tehty?

 

 

 

Illat ne vaan pimenee, mutta tänä vuonna olen päättänyt ottaa hämärän hyssystä kaiken ilon irti. Ja se on tietysti aika ihanaa ja helppoakin ihan uudessa kodissa, jossa puitteet on rakennettu juurikin helppoon ja mukavaan oleiluun (toimivan arjen lisäksi). Yksi parhaista asioista uudessa kodissa, ja ensimmäisessä omassa talossa, on tietysti tila: iltaisin on monia paikkoja ja sopukoita, joihin voi käpertyä nauttimaan pienistä, tunnelmallisista iltahetkistä. Samoin, jos meillä on vieraita, kaikille riittää tilaa niin oleiluun kuin nukkumiseen.

Maalaiselämässä on se hyvä puoli, että kotona tulee ylipäänsä vietettyä enemmän aikaa kuin kaupungissa, jossa lukuisat houkutukset kutsuvat. Olen aina ollut melko meneväinen, ja vielä lastenkin synnyttyä olemme olleet paljon menossa. Nyt uudesta kodista ei tunnu olevan hoppu mihinkään. Paras kahvihetkikin (kahvilan kulmapöydän sijaan) vietetään omassa olohuoneessa järveä katsellen.

Mutta minkälaisista asioista koostuu ihana koti-ilta talossamme? Päätin listata viisi asiaa, jotka mulle ovat tärkeitä:

 

  1. Koti on siivottu raikkaaksi ja kutsuvaksi. En nyt tarkoita mitään koko päivää kestävää suursiivousta, vaan sitä, että vaatteet, lelut ja tavarat ovat kutakuinkin paikoillaan, keittiö siisti ja sisäilma raikas (sitä paitsi kynttilänvalossa ei erota muutamaa pölypalleroa tai tahraa pöytäliinassa 🙂
  2. Elävän tulen rätinä. Nyt kun sitä omistaa ensimmäiset tulisijat elämässään, niistä todellakin osaa nauttia. Ne tuntuvat ylellisyydeltä, johon ei edelleenkään ota tottuakseen. Mikä onkaan tunnelmallisempaa kuin tulen rätinä keittiössä ja olohuoneessa. No, kyllä te tiedätte. Samoin kynttilät ovat ehdoton must tunnelman luomisessa. Meillä niitä poltetaan talvella ihan päivittäin.
  3. Astetta parempi illallinen. Lapsiperheessä tulee arkena syötyä aika paljon niitä samoja makaronilaatikoita ja kanapihvejä. Jotta koti-ilta tuntuisi vähän spessummalta, teemme yleensä jotakin hiukan parempaa. Viime aikoina olemme usein savustaneet paikallista kalaa erilaisilla lisukkeilla tai nauttineet italiaistyylisesti jotakin parempaa pastaa tai sitten hyvää lihaa kera mehevien bruchettojen ja hyvän punaviinin.
  4. Kiireetön oleilu neuletakissa ja villasukissa. Kun arki on täynnä aikatauluja ja tohinaa, hyvänä koti-iltana (joka usein osuu viikonloppuun) ei noudateta aikatauluja. Ruoka on silloin ainoa asia, joka ehkä täytyy lasten vuoksi aikatauluttaa, mutta muutoin ohjelma on vapaa ja rento. Asuun kuuluvat villasukat (ehdottomasti!) ja joku pehmoinen neule, johon voi käpertyä. Meikkaamisen ja hiustenlaiton saa unohtaa! Rakkaittensa kanssa saa olla juuri sellainen kuin luonnollisena on.
  5. Hyvä, parempi, paras seura. Nautinnollinen koti-ilta syntyy ihan omankin perheen kesken, mutta viime aikoina meillä on käynyt kaveriperheitä tutustumassa taloon ja uuteen kotiseutuumme. Mikä onkaan ihanampaa kuin illallistaa isolla porukalla tunnelmallisella lasiverannallemme, ja lasten mentyä nukkumaan jäädä hetkeksi parantamaan maailmaa viinilasin ja juustojen äärellä. Näitä hetkiä ei elämässä ole koskaan liikaa!

 

 

Miltä teidän parhaat koti illat näyttävät? Täällä Meillä kotonassa vietetään pian Suomen suurinta koti-iltaa (10.11), ja siihen osallistumalla voit voittaa lahjakortin Finnish Design Shoppiin (sisustajan taivas!).

Ihania syksyisiä kotihetkiä kaikille <3

Henna

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *