Tadaa – uudet, ihanat tulisijamme!

Kaupallinen yhteistyö: Tulimuuri

Pönttöuunimme seisoo olohuoneen nurkassa, ja sen luukut ovat antiikkikuparia.
Pönttöuunimme seisoo olohuoneen nurkassa, ja sen luukut ovat antiikkikuparia.

 

Viimeisen “väsymyspostauksen” jälkeen olemme pitäneet hiukan kesälomaa, josta toki suurin osa on kulunut talolla. Mutta elpymistä on havaittavissa, sillä uuteen kotiin asettuminen on enää niin pienestä kiinni, että miltei saamme jo sateenkaaren päästä kiinni.

Muutama viikko sitten pihaamme huristeli kaksi käsityöläisyyden mestaria, nimittäin tulisijojen muurarit. Meidän taloon on siis suunniteltu kaksi tulisijaa: olohuoneen kulmaukseen pyöreä pönttöuuni ja keittiöön leivinuuni. Vanhanmallisia pönttöuuneja oli tarjolla useammassakin paikassa, mutta halusimme mieluusti löytää pienyrityksen, jossa asioisimme suoraan muurarin, emmekä välikäsien kautta – ja joka muuraisi myös yksilöllisiä leivinuuneja. Facebookin jostakin sisustusryhmästä löysin sitten ylöjärveläisen Tulimuurin sivuille, ja paljon suosituksia kyseisestä yrityksestä ja muurarista. Soittaessani Tulimuurin Ristolle kävi ilmi, että he muuraavat myös leivinuuneja, joten valinta oli tehty.

Rehellisyyden nimissä en suurilta tulisijavalmistajilta löytänyt yhtäkään meitä miellyttävää leivaria, ja olin suorastaan ihmeissäni, kuinka mitäänsanomattomia tai toista ääripäätä eli yltiökoristeellisia valmismalleja oli tarjolla. Meidän leivinuunimme malli löytyi googlatessani lukemattomia kertoja leivinuunien kuvia: ensin ei tuntunut löytyvän mitään, kunnes yhtenä päivänä eteeni lävähti tämä jossakin vanhassa talossa asuva kaunotar, jonka superviehättävä muotokieltä puhutteli heti minua.

Muurarin kanssa malli käytiin etukäteen yksityiskohtaisen tarkasti läpi, ja sen viimeiset viilaukset tehtiin vielä paikan päällä valmistuksen myötä. Tarjolla olisi ollut myös suurempilasisia uuninluukkuja, mutta vanhanaikaiseen malliin sopi meistä paremmin perinteinen luukku, jossa toki on myös ikkuna, josta tulta voi ihastella myös keittiössä.

Leivinuuni asemoitiin keittiön nurkkaan, josta tulen loimotus näkyy myös ruokailuhuoneeseen.
Leivinuuni asemoitiin keittiön nurkkaan, josta tulen loimotus näkyy myös ruokailuhuoneeseen.

 

Uunin luukut ovat vanhan tyyliset, ja sopivat täydellisesti meille.
Uunin luukut ovat vanhan tyyliset, ja sopivat täydellisesti meille.

 

Leivinuunia työstettiin muutama päivä, ja nähdessäni valmiin uunin ensi kertaa, olin haltioissani – siitä tuli NIIN täydellinen meidän keittiöömme! Tulimuuri toteutti alkuperäisen ideamme aivan täsmällisesti, ja suosittelen kyseistä yritystä lämpimästi muillekin!

Myös pönttöuunia hiottiin hitusen meidän olohuoneen mittoihin sopivaksi, ja eniten päänvaivaa aiheutti värin valinta (sillä niitä on valittavana maasta taivaaseen). Olimme ensin päätymässä vaaleansiniseen versioon, mutta lopulta tulimme siihen tulokseen, että koska kyseisestä uunia emme luultavasti koskaan tule vaihtamaan, on järkevintä ottaa se valkoisena. Ja jos jossain vaiheessa kaipaisimmekin väriä, nykyään on tarjolla kestäviä maaleja pönttöuuneille.

Oletko koskaan nähnyt, miltä pönttöuuni näyttää sisältä?
Oletko koskaan nähnyt, miltä pönttöuuni näyttää sisältä?

Ja siellä ne nyt seisovat, kotimme kruunut: kaksi ihanaa tulisijaa odottaen ensimmäistä lämmitystään.

Minkälaisia tulisijoja teille on muurattu? Erityisesti kiinnostaisi kuulla leivinuuneista – kuinka ne ovat teillä arjessa olleet käytössä? Meillä idea leivinuuniin lähti mieheltäni, jonka kodissa on aina ollut leivari ahkerassa käytössä. Nyt siis pieniä paineita mulle kouluttautua uunia täydellisesti käyttäväksi talon emännäksi 🙂

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *