Popcornia kattilaan!

En ole muistanut hehkuttaa täällä kestosuosikkiani popcornia. Halpaa, hyvää naposteltavaa, maistuu ja sopii aikalailla kaikille, ja makuun on ainakin minun vaikea kyllästyä. Sipsit voi jättää kauppaan, kun muistaa napata kaupan hyllyltä mukaan pussillisen popcornin siemeniä. Jos sattuu niitä löytämään, ne kun ovat aina jossain puoliksi piilossa kaupan alahyllyllä. Ja kun jaksaa nuuskia tarkemmin tarjontaa, niin popcornin siemeniä saa nykyään hyvin myös luomuna, ja silti hinta on vertailukelpoinen sipseihin tai jopa micropopcorneihin nähden. Minusta mikropopcornit eivät maistu "oikeilta", enkä suostu niitä ostamaan. On myös selvää, että ne ovat hurjan paljon epäterveellisempiä kuin itse kattilassa tehdyt.

Me kuvasimme meillä muutama vuosi sitten Ylen nuortenohjelmaa missä nuorten piti tehdä popcornia leffaan. Nämä kaksi 17v. juontajaa eivät olleet koskaan tehneet popcornia muuten kun mikrossa. Olin vähän järkyttynyt. Olen tämän jälkeen törmännyt samaan ilmiöön myöhemminkin. Mitä yhdessä vuosikymmenessä oikein tapahtui? Ovatko 90-luvun lapset syöneet synttärikemuissaan ainoastaan mikropopcorneja? Tai jos joku heille popcorneja kattilassa teki, niin tehtiinkö niitä jossain salaa? Kuulen myös jatkuvasti että popcornien teko on työlästä. Häh? Ainoa mikä on vähän työlästä, niin kattilasta tulee popcornien valmistuksessa inhottavan öljyinen. Popcornit kannattaa kumota heti toiseen kulhoon ja pestä kattila heti kuumalla vedellä, niin öljy irtoaa siitä helposti.

Jos nyt joku, joka uskoo että popcornien valmistus ihan tavallisessa kattilassa on vaikeaa, lukee tämän, niin laitanpa kattilapoppareiden ohjeen vielä perään. Olen viimeaikoina vaihtanut perinteisen rypsiöljyn popcornien teossa kylmapuristettuun kookosöljyyn, joka toimii loistavasti. Lisäksi lisään maun vuoksi myös nokareen voita.

Popcornit

Käytä isoa, kannellista kattilaa (4l tai isompi), tai puolita annos jos teet pienemmällä kattilalla.

 

2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (tai rypsiöljyä)

½ rkl voita

2 dl popcornin siemeniä

1 tl suolaa (tai maun mukaan)

Kuumenna kattila kuumaksi liedellä täydellä teholla. Lisää öljy ja kuumenna  sitä hetki. Lisää sitten voi ja pop cornin siemenet ja suola ja sulje kansi. Kuumenna välillä kattilaa heiluttaen. Kun poksahtelu alkaa, anna kattilan vielä olla hetken levyllä, älä enää heiluta kattilaa. Kun poksahtelu kiihtyy, sammuta levy ja vedä siiten vedä kattila pois liedeltä. Kun poksahtelu loppuu, nosta kansi ja tarkista maku.  

Kommentit (31)
  1. Itse olen syntynyt -97 enkä kyllä tietääkseni ole kattilassa tehtyjä poppareita maistanut. Melkein kyllä kuulostaa kokeilun arvoiselta, kun nuo mikrossa tehdyt ei ainakaan ole ihan mun lempiherkku. Kiitos ohjeesta! 😀

  2. Me tehdään popparit vuoroin kattilassa ja mikrossa. Molemmat uppoaa perheeseen yhtä lailla. Kattilassa teko taidon haluan kyllä opettaa myös omille lapsille. Täytyypä kokeilla tuota kookosöljyä seuraavalla kerralla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *