Olgan kotona
Olgan kotona

Kokeile kyssäkaalia!

Tämä mötikkä on kyssäkaali, meidän perheen uusi suosikki ja minun on ihan pakko liputtaa sitä hieman täälläkin. Jos siis et ole vielä tutustunut Kyssäkaaliin, tee se! Minä tapasin muutama vuosi sitten jossain messuilla kyssäkaalin viljelijän, joka maistatti kasvattamiaan kaaleja siellä. Kyssäkaali oli siivutettu raakana ohuiksi siivuiksi ja niitä sitten rouskuteltiin. En ollut koskaan tätä kaalia maistanut, mutta sen rapea mutta mehevä koostumus teki heti vaikutuksen. Lisäksi maku on pehmeä, mieto ja hyvä, eikä liian vahvasti kaalimainen (vaikka kaalista kyllä pidänkin!). Puhumattakaan siitä, että se on teitenkin kaikkien muiden kaalien tavoin huipputerveellistä. Viljelijä kovasti kehui että heillä lapsetkin pitävät siitä kovasti ja pistin asian mieleen. Muutaman kerran olen niitä ostanut ja tosiaan, hyvin menee sellaisena raakoina siivuina koko perheelle, mutta saatavuus on ollut vähän heikonlaista.

Nyt ihan yllättäen jossain on viimein herätty tällekin herkulle, ja olen tänä syksynä törmännyt toistuvastu kyssäkaaleihin ihan tavallisissa kaupoissa ja ostanut aina heti. Joudun ostamaan jatkossa kyllä isompia määriä, sillä ne häviävät iltaa istuessa pöydältä ensimmäisenä, vaikka vastassa olisi mitä herkkuja. Tänään näin kun Tuukka pisti viimeisen kaalin (yläkuvassa) puoliksi, kuori sen ja lähti pihalle sitä nakertamaan, piti oikein pinnistää etten ärähtänyt. Mutta mielessäni jupisin: Onpas kaverilla pokkaa, syödä nyt yksin puolet viimeisestä kyssäkaalista!

Kommentit (5)

 1. Sanna

  Mitä ihmettä. Tyyppi vetää viimisen kyssäkaalin!!! No ei vaan.. kiitos muistutuksesta, nuo on tosiaan aika hyviä. Meneeköhän ne uunijuuresten seassa?

 2. Mervi

  Minäkin olen tutustunut tähän tänä kesänä, ollut aivan uusi tuttavuus. Ja siis kylvin keväällä siemenet maahan ja nyt on muutamia jo syöty, aivan ihanan makuinen ja mehevä. Olen paloitellut myös ihan salaatin sekaan, mukavasti roiskuu ja antaa mehevyyttä siihen.

 3. Kyssäkaalin kasvattaja

  Toimii uunijuuresten mukana loistavasti: Porkkanaa, naurista, kyssäkaalia, punajuuret erikseen ettei kaikista tule pinkkejä!

 4. Nimetön

  Kyssäkaalia, kermaa ja sinihomejuustoa uunin kautta Kausalan mummo tarjoili kerran. Jäin koukkuun.

 5. Nimetön

  Kyssäkaalia, omenaa ja tuoretta oreganoa. Outo, mutta kiva salaatti 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *