Kasvisruokaa joka toinen päivä?
Kaupallinen yhteistyö: Ekopaasto
Minut kutsuttiin mukaan kirkon, KUA:n Changemaker verkoston (Kirkon ulkomaan apu) ja Marttojen yhteiseen Ekopaasto-hankkeeseen. Kampanjan ajatus on innostaa suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon tavalla, joka myös auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta. Lupauduin mukaan, koska ekopaaston teemat ovat kaikki minulle luontevia ja mieluisia, ja kaikkien teemojen kohdalla minulla olisi rutkasti parantamisen varaa. Anoppini Babuska on ortodoksi. Hänen kauttaan olen tutustunut perinteiseen kristilliseen pääsiäispaastoon ja kieltämättä siihen liittyvä periaatteellisuus ja kurinalaisuus on kiehtovaa. Tämä ekopaasto ei ole ihan niin kurinalaista vaikka aihe tärkeä onkin. Tavoite on herätellä ja muuttaa asenteita enemmän ympäristöä kuuntelevaan suuntaan.
Kampanjan pääteema on tänä vuona ruoka. Ja kun yhdistetään ekologisuus ja ruoka, se on lähes automaattisesti myös suunta terveellisempään ruokavalioon. Yksi teemoista on kasvisruoka vs liharuoka. Ostin eilen kaupasta lihaa ensimmäisen kerran yli 10 vuoteen. En siis itselleni, vaan liittyen erääseen työprojektiin. Hämmästyin hintalappua, se oli minusta todella kallista! Toki liha oli luomua ja muutenkin kuulemma laadukasta, mutta silti hinta oli kova, ja se teki minut myös iloiseksi. Lihan hinta saakin olla korkea, koska sen kasvatukseenkin menee paljon energiaa, vettä ja rahaa. Raha kertoo myös arvostuksesta, ja siitä että teuraseläintä arvostetaan. Itse en lihaa syö, mutta haluan kannustaa niitä ihmisiä jotka syövät, miettimään ostopäätöksensä tarkkaan ja panostamaan laatuun, ei määrään.
Kasviruokailua kanttaaa kokeilla, vaikkapa näin ekopaastoon osallistumalla. Miksei söisi lihaa kokeilumielessä vaikka vain enää joka toinen päivä? Kasvisruokailu on tänä päivänä todella helppoa. Ne paljon puhutut proteiinit saa kasattua lautaselle helpolla, eikä mausta tarvitse tinkiä yhtään. Ja kyllä, siitä tulee myös täyteen. Olen suuri suomalaisen arkiruoan ystävä. Ei aina tarvitse kokata villejä makuja, kyllä sitä voi vaan keittää perunat ja tehdä niille joku kastike. Arkiruoan jälkeen juhlaan jaksaa ja haluaa taas panostaa. Tässä kaksi arkiruokareseptiä, joilla voit kokeilla lihan pois jättämistä helposti,
Quornia ja pinaattia
Quorn on helppo, pakastealtaasta löytyvä "lihan korvike" -valmisruokatuote, jota meillä syödään ainakin kerran viikossa. Sen maku muistuttaa erehdyttävästi kanaa. Tämä sopii meidänlaisille kasvissyöjille, koska me Tuukan kanssa molemmat pidämme lihan mausta ja rakenteesta, mutta emme silti halua sitä syödä. Quorn on valmistettu sieniproteiinista, ja siinä on myös kananmunan valkuaista, eli se ei sovellu vegaaneille. Meillä syödään kananmunia ja myös maitotuotteita, etenkin juustoja. Myös meidän lapsemme rakastavat quornia.
Keitin Quornin kanssa täysjyväriisiä. Poikkeuksellisesti, koska sekä ohra että splettihelmet olivat loppu. Meillä syödään todella vähän riisiä, koska sen raahaminen toiselta puolelta maapalloa tuntuu hölmöltä. Joka tapauksessa Tuukka sitä välillä ostaa, ja kuten ekopaastossakin yhtenä teemana on, ruokahävikki on iso ongelma, eli kaikki pitäisi muistaa syödä kaapista pois. Siksi riisiä tälläkertaa. Ja täysjyvää tietenkin, koska täysjyvätuotteet ovat kasvisruokailijoille yksi tärkeimmistä proteiinilähteistä. (Tässä käyttämässäni täysjyväriisissä oli proteiinia 7 g /100 g kun vastaavassa valkoisessa riisissä proteiinia 2,6 g / 100 g ). Quornissa on proteiinia 14g ja rasvaa 1,4g / 100g.
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 rkl oliiviöljyä
1 pss (300g) quornpaloja
150g pinaattia (tuore tai pakaste)
kourallinen pitkiä vihreitä papuja (pakaste)
mustapippuria myllystä
suolaa maun muukaan
1 dl vettä
1,5 dl kaurakermaa (tai mitä tahansa ruokakermaa)
pieni nippu tuoretta basilikaa
kuullota hienonnettua sipulia öljyssä. Lisää quornipalat ja paista kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää pinaatti, mausteet, pavut ja vesi ja anna hautua kannen alla n. 5 min. Lisää seuraavaksi kerma ja anna hautua vielä hetki. Tarkista maku. Tarjoile täysjyväriisin, ohran, spelttihelmien tai täysjyväpastan kanssa.
Hernerouhe-makaroonilaatikko
Hernerouhe on mahtava, korkeaproteiininen kotimainen ja tällä hetkellä huipputrendikäs vaihtoehto kasvissyöjän peruskauralle, soijarouheelle. Tässä yksi kotiruokaklassikoista, makaronilaatikko muunneltuna kasvisversioksi. Kun jätät kananmunan pois, on resepti myös vegaaninen. Hernerouheessa on saman verran proteiinia kuin jauhelihassa keskimäärin, 18g /100 g, ja rasvaa 1 g /100 g. Minä pidän Myssyfarmin hernerouheesta, mutta markkinoilla on myös muita vastaavia tuotteita.
1 pss täysjyvämakaronia
2 dl hernerouhetta
2,5 dl kiehuvaa vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 porkkana
1 palsternakka
nippu tuoretta persiljaa
2 tl kuivattua oreganoa
1-2 tl suolaa, maun mukaan.
8 dl kauramaitoa tai maitoa
(1 kananmuna)
korppujauhoja
Keitä makaroneja suolatussa vedessä vain n. 4 minuuttia. Niiden pitää jäädä tässä vaiheessa vähä koviksi, muuten valmiista makaronilaatikosta tulee mössöä.
Kaada hernerouheen päälle kiehuva vesi ja sekoita nopeasti. Anna turvota n. 15 min. Kuullota hienonnettua sipulia öljyssä paistinpannulla. Lisää turvonnut hernerouhe. Sen rakenne on tässä vaiheessa paksua ja puuromaista, mutta älä välitä, vaan pilko sitä paistilastalla pienemmiksi paloiksi. Raasta porkkana ja palsternakka ja lisää ne joukkoon. Lisää mausteet ja paista vielä n. 5 min.
Sekoita makaronit paistoksen joukkoon ja kumoa seos uunivuokaan. Lisää munamaito ja ripottele päälle halutessasi korppujauhoja.
Paista 195°C (170°C kiertoilma) n. 45 minuuttia.
Moi!
Olen käyttänyt Myssyfarmin hernerouhetta aikaisemmin keittokirjasi soijapullareseptissä soijarouheen tilalla ja nuudelikeitossa pakasteherneitten tilalla. Olenkin yrittänyt miettiä uusia reseptejä sen käyttöön, joten kiitos tästä makaroonilaatikko-ohjeesta, se tuli tarpeeseen!
Tv. Marleena
Kasvisruokaa pitäisi ehdottomasti syödä useammin!
Olen saanut meidän ruokavalioon sitä suht helposti keitoilla 🙂