Kasviskaalilaatikko

Minulta toivotaan usein kasvisruokareseptejä, jotka olisivat gluteenittomia ja vielä vegaanisiakin. Arkinen, mutta aina yhtä hyvä kasviskaalilaatikko on näitä molempia ihan vahingossa. Kaali on yksi suosikkiraaka-aineistani, edullinen, todella terveellinen ja aina yhtä hyvääkin vielä. Minun on aina pakko ostaa isompi kaali kun mitä ohjeeseen tarvitaan, koska lapset tulevat rivissä syömään raakaa kaalia leikkulaudalta kun leikkaan sitä. Mikä on muuten raivostuttava tapa, syödä leikkuulaudalta samalla kun toinen tekee ruokaa. Mutta kaalin kohdalla annan heidän tehdä sitä ja jopa vielä varaudun siihen, koska se on yksinkertaisesti niin terveellistä. Reseptissä olevan härkiksen voit muuten yhtä lailla korvata herne- tai soijarouheella. ( Määrä silloin 3 dl ja turvota lämpimässä vedessä ennen paistamista. )

Minä paistoin kuvassa näkyvän laatikon leivinuunissa, joten siihen tuli aika tumma pinta. Jos pelkäät että laatikon pinta tummuu liian paljon pitkän paistoajan aikana, voit peittää vuoan foliolla tai leivinpaperilla ja ottaa sen pois paistamisen loppuajaksi, jotta pinta saa väriä. Minä syon kaalilaatikon aina puolukkasurvoksen, lapset säilykepunajuurien tai puolukkahillon ja Tuukka soijakastikkeen ja chilitahnan kanssa. Suomalaisesta perinneruoasta on moneksi.

Kaalilaatikko

2 dl täysjyväriisiä

½ tl suolaa

5 dl vettä

 

1,6 kg kaali

1 sipuli

15cm pala purjoa

1 pkt härkistä

1 peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä

1 valkosipulinkynsi

1 luomu kasvisliemikuutio

mustapippuria myllystä

2 tl kuivattua meiramia

2 tl kuivattua persiljaa

 

3dl vettä

250 ml kaurakermaa (muutkin kermat käyvät)

 

Keitä ensin riisit suolatussa vedessä melkein kypsiksi ohjeen mukaan, eli ne saavat jäädä vähän koviksi keskeltä.

Pilko seuraavaksi kaali, sipuli ja purjo.

Kuullota kaalisuikaleita isossa kasarissa tai paksupohjaisessa kattilassa öljyssä sen verran että ne vähän kypsyvät. Tähän menee n. 10 min.

Ripottele kuullotettujen kaalisuikaleiden sekaan 2 rkl intiaani- tai fariinisokeria. Sekoita ja siirrä sivuun odottamaan.

Pilko ja paista öljyssä sipulit, purjo, inkivääri ja Härkis. Murenna joukkoon kasvisliemikuutio ja lisää loput mausteet.

Sekoita keskenään kaalit, härkispaistos ja riisi. Kumoa laakeaan vuokaan ja kaada päälle vesi ja kaurakerma. Paista kaalilaatikkoa 190°C uunissa (kiertoilma 165°C) n. 1,5 tunnin ajan.

Kommentit (8)
  1. Hei, laitatko tuohon laatikkoon siis 1,6 kg kaalia vai tuleeko kaalia vähemmän? Tuntuu vain että kaalia tulisi aika hurja määrä. Kiitos kivasta blogista, jota olen lukenut jo vuosia.

  2. Oi, kuinka herkullisen näköistä kaalilaatikkosi onkaan…. aivan tunnen sen tuoksun nuuh,nuuuh. Kaali on myös meidän perheessä yksi suosikkiraaka-aineista: kaalikääryleet,kaalipata,kaalikeitto,kaaliraaste, paistinpannussa paistettu kaali!!

    Itse laitan kaalilaatikkoomme rikottuja ohrasuurimoita (siis riisin tilalta),koska mielestäni ohrasuurimoissa on enemmän makua kuin riisissä. Myös porkkanaraaste kuuluu kaalilaa-
    tikkome joukkoon.Porkkana antaa hieman makeutta ja mehevyyttä,niin eipä tarvi siirapin kanssa läträtä. Mutta nämähän ovat makuasioita, mutta suosittelen kokeilemaan näitä rikottuja ohrasuurimoita ja porkkanaraastetta.

    Valoisaa keväänodotusta Teille kaikille täältä lumihankien keskeltä !

    1. Yks keliaakikko
      8.10.2019, 19:13

      Olga kertoo alussa, ett laatikko on gluteeniton. Ei ole enää jos laittaa ohrasuurimoita. Porkkana toki sopii joukkoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *