Äidin kasvimaalla…

Olimme 3 päivää mökillä ja kun tulimme kotiin, kasvimaalla oli meno lähtenyt ihan lapasesta. Meillä on nyt, kaiken sen kastelun ja odottelun jälkeen, yhtäaikaa ja yhtäkkiä ihan kaikkea!

Olen muutenkin ihan todella fiiliksissäni tuosta uudesta kasvimaastani, koska se on melko siisti, siellä ei ole ihan kamalasti rikkaruohoja ja muutenkin se näyttää ihan oikealta kasvimaalta. Tämä johtuu tietenkin siitä, että se on uusi, eikä rikkaruohot ole vielä ehtineet vallata sitä. Katsellaan rikkaruohovoittoisuutta sitten ensi vuonna. Ystäväni Tessan kanssa naurettiinkin, (hän tietää kuinka huono kitkijä olen), että jos haluaisin joka vuosi yhtä siistin kasvimaan, minun tulisi ostaa joka vuosi tuohon päälle aina uudet mullat. 10 vuoden päästä kasvimaani olisi kukkulalla ja edelleen siisti. Eli nautin nyt tästä, ensi vuonna taatusti enemmän taisteltavaa, sillä pidän yhä kiinni vanhasta motostani: Kitken sitten eläkkeellä.

Ehkä parhaiten kasvimaalla menestyvät kuitenkin yläkuvassa etualalla näkyvät tyttöjen omat penkit. Kun 5-vuotias saa itse päättää, mitä omaan  penkkiin tulee, lopputulos on varsin kukkavoittoinen… Torstilla ei ole vielä tänä vuonna omaa penkkiä, mutta hän on kunnostautunut minkä tahansa kasvien kitkemisessä, sekä etenkin herneiden ja kurkkujen syönnissä. 

Mutta tosiaan, nyt on yrttejä, salaatteja, portulakkaa, kesäkurpitsaa, sipulia, kesäkurpitsaa, avomaankurkkua, sokeri-, ja tavallisia herneitä, mangoldia, punajuurta naurista papuja ja perunaa. Päätin etten osta kaupasta enää vähään aikaan muuta kun voita, juustoa, maitoa, mausteita, öljyä ja kahvia.  Ja spelttijauhoja. Ja ai niin, hiivaa. Ja ehkä karkkia. No, ymmärtänette kuitenkin mitä tarkoitan.

Joku lukija joskus kysyi, että mitä meillä arkisin syödään? Nyt on hyvä hetki avata asiaa vähän, ajattelin siis laittaa tänne tulevan viikon ruokalistan, päivä kerrallaan. Raaka-aineet haen nyt hyvällä mallilla olevalta kasvimaalta ja lisäksi käytän kaikkea mitä kaapeista löytyy.

 

Eilen mökiltä tullessa keitimme tyttöjen kuokkimia perunoita ja tein niiden kanssa uunissa punajuurivuoan, mihin lisäsin lopuksi keityettyjä vihreitä papuja ja fetajuustoa.  Lisäksi oli iso vihreä salaatti, johon tein ananasmehusta kastikkeen (ananasmehua, valkoviinietikkaa, öljyä,suolaa) Lisäksi keitin mangoldin varsia ja söimme niitä voin kanssa kuin parsaa, mangoldin lehdistä tein “sipsejä” nokkossipsien tapaan. Mökin maissintähkä-, ja soijanakkitarjonnan jälkeen lapset nyrpistelivät ruoalle, mutta yllättäen mangoldi maistui, niin varret kuin sipsitkin.

Tänään hain kasvimaalta kesäkurpitsan kukkia, sipulia ja sokeriherneitä. Jääkaapissa oli maustamatonta tofua, mitä tulee tosi harvoin ostettua, ja muistan käyytää sen juuri kun se on menossa vanhaksi, näin myös tänään. Eilisiä perunoita oli jäänyt hurjasti yli, joten paistoin niitä voi-oliiviöljyseoksessa sipulin, kesäkurpitsan kukkien ja herneiden kanssa. Maustoin suolalla, pippurilla sekä tuoreella basilikalla ja persiljalla. Paistoin tofut erikseen ja maustoin ne reilummin, caurrylla, paprikajauheella, pippurilla ja soijakastikkeella. Sitten kaikki sekaisin pöytään. Tämä hämärä kasvispyttipannu maistui myös lapsille!

 

Kommentit (13)
  1. On siellä mahtava sato!

  2. Kun teet ruoan, esimerkiksi mökiltä paluupäivän perunat, punajuurivuoan, salaatin jne., kuinka kauan sinulla menee ruoanlaittoon, syömiseen ja jälkien siivoukseen aikaa? Kun ajattelen päivääsi, johon kuulunee siis ainakin lasten ja eläinten hoitoa sekä puutarhatöitä, pohdin miten pidät huolta talonne sisäpuolesta? Kuinka usein imuroit, moppaat, pyyhit pölyt senkkien ja television päältä, peset vessan, siivoat lelut..? Vai onko elämäsi keskittynyt enemmän talon seinien ulkopuolelle ja ”sisä-kotityöt” hoidat huolettomammin? Entäpä kuinka tarkka olet lasten hygieniasta ja siisteyden ja järjestyksen ylläpidosta esimerkiksi omissa huoneissaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *