Remontti-sarja: Lautalattian maalaus

remppa-lattia10 remppa-lattia8Viikko sitten kerroin meidän puulattioiden kunnostuksesta. Nyt on aika jatkaa siitä mihin jäätiin, ja kerron lattian maalausvaiheesta. Väreistä, maaleista, kestosta jne.

Mä mietin alkuun tosi paljon maalivalintoja. Sain melko pian kuulla Uulan perinnemaaleista, ja olin varma että sitä ainakin täällä kokeillaan. Toisaalta mua mietitytti Uulan puulattiamaalissa sen puolimattainen pinta. Halusin kiiltävät lattiat. Alkuun oli siis melkoista punnitsemista maalien suhteen. (Huom! Nykyään Uulaa saa puolikiiltävänä.)

Aloitimme pienestä lastenhuoneesta eli nykyisestä Nestorin huoneesta. Sekä keittiöstä. Vaikka ihastelinkin myös valkoisia lattioita, jotka oli tosi suosittuja tuolloin, ne ei tullut kysymykseenkään. Hirvitti ajatus valkoisesta lasten ja eläinten kanssa, enkä halunnut juosta muodin mukana. Onneksi niin, koska se valkoinen olisi ollut todella kaamea ja kylmä täällä…

Mietin sen sijaan perinteistä tummanruskeaa. Lopulta lastenhuoneessa ja keittiössä päädyttiin Uulan puulattiamaaliin sävy Kaakaoon. Sellainen kaakaon/maitokahvin värinen vaaleanruskea. Olin tyytyväinen. Mattakin oli kaunis tuossa värissä ja väri oli suht perinteinen.

Olohuone oli vuorossa seuraavana. Sinne halusin kiiltävän lattian, ja kokeilin Betoluxia. Öljypohjaista ja kestävää, (heiltä löytyy myös Aqua-versio). Ei niinkään perinteinen maali mutta toi sen kaivatun kiillon. Tein rohkean päätöksen ja valitsin roosan sävyn. Miestä hirvitti, mutta hän onneksi antoi luvan. Myöhemmin me ei olla kaduttu, ei vaaleanpunainen pomppaa lattiasta yhtään pahasti kun kalusteet ovat paikallaan. Päinvastoin, se tekee lattiasta vain erikoisen ja herättää huomiota. Hyvää huomiota.

remppa-lattia11 remppa-lattia13Makuuhuoneeseen tuli myös roosaa, mutta sinne halusin taas kauniin matan lattian, eli Uulaa jälleen. Lattiasta tuli kaunis ja olen ollut tyytyväisempi siihen mattaan pintaan. Mikin huoneeseen tuli harmaa Uulan puulattiamaali. Todella kaunis ja sopii huoneeseen hyvin. Mun työhuoneeseen halusin sitten kuitenkin sitä valkoista. Se olisi täysin mun huone. Ei eläimille eikä lapsille, joten uskalsin. Sinne kokeilin ensimmäistä kertaa Sateenkaarivärien lattiamaalia, koska sitäkin kovasti kehuttiin. Halusin kokeilla muuta perinnemaalia ja halusin lattiasta kiiltävän. Olin tosi tyytyväinen, huoneesta tuli valoisa ja maali oli hyvä, mutta vaikeammin saatavilla kuin muut maalit.

Remppa-lattia18Miehen huone haluttiin jättää rouheaksi, joten maalin sijaan se vahattiin tummanruskeaksi. Kolot paikattiin ruskealla puukitillä jottei paikkaus näy. Nestemäinen vaha oli tosi nopea levittää, kerros riitti. Vaaleampiin kohtiin laitettiin tosin vielä toinen kerros vahaa. Vuorokauden kuivuminen ja väritön lakka päälle. Valmis, upea ja just täydellinen miehelle. Lattia on nyt silkkisen sileä ja todella kotoisa ja lämmin.

Lopuksi mun vuosien unelma, ja ruutulattia aulaan. Pyöritin tosi pitkään värivaihtoehtoja mielessäni. Värien pitäisi sopia muihin huoneisiin mutta kura ja lika ei saa näkyä liikaa. Ehdottomasti matta pinta. Päädyin aulassakin Uulaan ja jälleen pohjalle sävyä kaakao. Päälle sävy vadelma. Lattiasta tuli ihan mielettömän hieno! Ruutulattian maalauksesta tein ohjeet tänne.

Muutoinhan maalaus on hyvin simppeliä. Iso hyvä sivellin käteen, ja lankkujen myötäisesti maalaamaan. Liian paksulti ei saa maalilla läträtä, jotta se ei kuivuessa mene rutulle. Vähän voimaa käteen ja reilusti levittäen niin ettei maalia jää paksua kerrosta. Vuorokauden kuivuminen ja uusi kerros. Tarvittaessa kolmas. Mielestäni pensseli on lattiassa parempi kuin tela, vaikka tela onkin nopeampi. Lankkulattiassa on koloja ja epätasaisuuksia ja pensselin jälki jää kauniisti näkyviin. Perinteisin tavoin siis, olkoonkin hitaampaa.

No millaiset lattiat ovat vuosien jälkeen? Olenko tyytyväinen? Kyllä ja en. Keittössä kaakao näyttää vähän likaiselta, vaikka sitä kuinka putsaa. Kolot ja kuluminen tekee sen fiiliksen. Toisaalta myös tykkään sävystä. Lastenhuoneet ja varsinkin olohuone keittiön edestä on tosi kuluneita koiran kynsien ja lasten leikkien jäljiltä. Lattia ei todellakaan tykkää autoista, sisäsählystä tai muustakaan kovasta käytöstä. Toisaalta, asialle ei vaan voi mitään. Paikoin kuluminen ei näytä pahalta koska tietty kuluminen on ihan kivankin näköistä. Kiiltävä lattia olohuoneessa oli virhe, mun mielestä ei näytä hyvältä kun se on kulunut. Toisaalta, silmä on tottunut.

Makuuhuone on edelleen ihan siisti, samoin miehen työhuone ja mun työhuone mutta ne onkin uusimmat ja vähiten käytössä. Aula alkaa jo nyt kulumaan, mutta toistaiseksi vaikuttaa siltä, että aulan kuluma ei tule näyttämään kovinkaan pahalta ruutulattiassa. Aika näyttää. En osaa sanoa mikä maali on kestänyt parhaiten. Uulan matta lattia näyttää kuitenkin parhaalta kuluneena. Kaikkiin olen ollut ihan tyytyväinen.

Kaikkien näiden maalien huonoin puoli on se, että niiden pitäisi saada rauhassa kuivua kuukauden. Ensimmäisessä huoneissa ne saikin kuivua suht hyvin, viimeisissä ei jaksettu odottaa niin kauaa. Suosittelen kuitenkin odottamaan mahdollisimman pitkään ja viemään aluksi huoneeseen vain pakolliset huonekalut. Pääosin maalit kuivuivat käsittelykestäväksi vuorokaudessa. Sateenkaarivärien maali taisi kuivua hitaimmin. Huoneen lämpötila, valoisuus ym vaikuttaa kuivumisaikaan myös. Vaha kuivui todella nopeasti, oli nopein käsitellä ja jätti todella kauniin pinnan.

remppa-listat1Kun lattiat kuivui, kunnostin lattialistoja. Meillä on kauniit korkeat lattialistat, joten ne sai todellakin jäädä. Katkaisin naulat, putsasin ne hyvin ja maalasin mattavalkoiseksi Uulan Into-sisustusmaalilla. Ainoastaan miehen huoneeseen jätimme listat entisen väriseksi, eli harmaan vihreäksi, niinkuin huoneidemme väliovet ja ikkunanpielet. Muualla käytin valkoista, koska se raikasti hyvin tilaa. Olen kyllä kuullut että lattialista pitäisi olla lattian värinen, mutta itseäni ajatus ei miellyttänyt. Lopuksi vain listat paikoilleen nauloilla. (Siis jos seinät oli jo tapetoitu/maalattu.)

Olen miettinyt miten kauan lattioiden kunnostus kaiken kaikkiaan kesti. En osaa sanoa. Riippuen niin huoneen koosta, lattian kunnosta, maalista… Ohessa kun piti hoitaa myös lapset ja miehen käydä töissä. Lisäksi välillä teimme lattiaa, välillä kattoa, välillä tapetoimme, emme keskittyneet ikinä vaan yhteen juttuun. Keskimäärin teimme alussa muutaman tunnin päivässä töitä. Muovimaton poisto vei pari iltaa, levyjen poisto toisen pari. Rapsuttelu vei monta iltaa. Tasoitus vain hetken mutta kuivuminen vuorokauden. Hiominen 1-2 iltaa. Maalaaminen vei yhden illan per kerros, kerroksia oli 2-3. Plus vuorokauden kuivumisajat. Listat vei illan. Suunnilleen näin, jos yksi ihminen sai rauhassa tehdä ilman lasten keskeytyksiä.

Mitä maksoi? Työkalut speedheaterin, hiomakoneiden ym kanssa n. 1000e-1500€ yhteensä kaikkiin huoneisiin. Tuosta Speedheater sen 400-500e€ jos oikein muistan. Maalit. Noin kaksi 2,7 desin purkkia per huone Uulaa on noin 100-150€. Pienemmissä huoneissa riitti 1 purkki. Muutoinhan Uula on mun mielestä tosi riittoisaa. Tuoksukin on parempi kuin monissa muissa maaleissa.

Puulattiat maalattuna tai vahattuna, ovat kyllä niin kauniita. Ollaan kyllä oltu onnekkaita että saatiin joka huoneeseen kauniit lattiat. Suosittelen kyllä remontin yhdeydessä harkitsemaan uusiakin lautalattioita, jos vain rahatilanne antaa yhtään periksi sille vaihtoehdolle.

-Henna-

 

 

 

Kommentit (14)
 1. merja hämäläinen
  26.1.2017, 13:52

  Hei!
  Tosi kiva juttu ja tarpeellinen.
  Mikähän oli vaha, jota käytitte miehen huoneen lattiaan? Meillä vanha makkari remontin alla, siitä tulossa peli/ musiikki/ baarihuone ja tarkoitus tehdä lautalattia. Kovasti kiinnostaisi vahata, kun haluaisin puun tunnun ja näön, mutta kuitenkin sävyä.

  1. hennaasemalta
   26.1.2017, 13:58

   Moikka!
   http://www.osmocolor.com/puuvaha.html Tuota me käytettiin. Löytyy monta sävyä. Jos nyt oikein muistan niin meillä sävynä oli pähkinäpuu.
   Suosittelen tosi lämpimästi! Ihanan silkkinen tuntu jäi. Muistutan että se tarvii pintaan vielä värittömän vahan! En tiedä lukitseeko se värin vai mitä, mutta niin purkissa luki. 🙂

 2. Meillä maalattu kaikki muut puulattiat Uulalla paitsi eteinen, joka maalattiin vesiliukoisella Betoluxilla, koska ei ollut mahdollisuutta yhtä pitkään kuivumisaikaan kuin Uula olisi vaatinut. Tilasta on käynti neljään huoneeseen. Parin vuoden käyttö jo osoitti että Betolux oli niin totaalinen virhe kuin olla ja voi. Hirveän ruma pinta kuluessaan ja maalin kesto aivan olematon kaikin puolin. Matto on käytössä, mutta kuluu sen altakin. Jopa lohkeillut, mitä en ole missään muualla puulattiassa meillä nähnyt. Uulasta taas ei ole kymmenenkään vuoden jälkeen muuta kuin pelkkää hyvää sanottavaa. Kaunis pinta edelleen. Pohjamaalaus ohennetulla ja kaksi kerrosta päälle ja sillä on menty nyt moitteetta se 10 v. Malttia vaati kuivatuksineen, mutta tulee varmasti tätä menoa kestämään vielä useita kymmeniä vuosia.

  1. hennaasemalta
   5.2.2017, 11:47

   Kuulostaa kurjalta, lattian maalaus on kuitenkin niin isotöinen urakka, ettei heti viitsisi maalata uudelleen… Saatikka että millä maalilla vesiliukoisen päälle voi maalata?
   Meillä on Uulakin kärsinyt lasten ja eläinten takia tietyistä kohdista. Lapset hakkaa ja paukuttaa ja ajaa autoilla ym. Koira taas on mm. yksin ollessaan paniikissa raapinut lattiaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *