Raudanpuute ja siitä paraneminen

Vuoden 2020 lopussa kerroin täällä blogissa, että mulla todettiin raudanpuute ilman anemiaa, ja kerroin että olo onkin aika huono. Olin oma-aloitteisesti käynyt verikokeissa, kun ihmettelin että miten jaksaminen vaan huononee vaikka urheilin säännöllisesti ja söin ja nukuin suht hyvin. Sielä verikokeissa sitten selvisi, että rautavarastot oli melkein tyhjänä ja hemoglobiinikin suht alhainen. Täältä löytyy tuo postaus.

Nyt olen lähes vuoden tankannut rautaa, joten ajattelin palata asiaan ja kertoa kuulumisia. Mun ympärillä on myös monella muullakin tutulla löytynyt nyt raudanpuutetta, joten ajattelin palata aiheeseen, jospa tämä postaus voisi auttaa vielä useampaa ihmistä.

Huom! En ole mikään alan ammattilainen, kerron vain omia kokemuksia.

Miten raudanpuute selvisi

Vuosi 2020 oli sillätavoin mulle tärkeä, että löysin ensimmäistä kertaa elämässäni liikkumisen ilon. Lenkkeilin useasti viikossa, tein kotona hiit-treenejä jne. Kunto paranikin alkuun nopeasti, mutta vuoden loppua kohden aloin huomaamaan että en oikein jaksanut enää. Olin jo vuosia epäillyt raudanpuutetta, koska mulla on taustalla kaksi vaikeaa sektiosynnytystä, olen kasvissyöjä ja olen molempien synnytysten jälkeen kärsinyt paniikkikohtauksista, aivosumusta ja heikotuksesta. Lisäksi kova urheilu kuluttaa paljon rautaa, varsinkin hakkaava liike, kuten just lenkkeily.

Silloin kävin mittauttamassa ferritiinin, hemoglobiinin, D-vitamiinin ja siis sellaisen kattavan testipaketin teetin. Sieltä selvisikin että ferritiini, eli varastorauta, oli vain 8,3 eli käytännössä mun rautavarastot oli tyhjänä. Vitsi mikä helpotus olikaan kun syy mun moniin oireisiin selvisi! Mun oireita on ollut mm väsymys, ne paniikkikohtaukset, pyörrytti kun nousi kyykystä ylös, pyörrytti saunassa, en hikoillut, tukkaa lähti, huonot kynnet, ärtyisyys, korvat meni lukkoon, tosi usein päänsärkyjä, tosi kipeät kuukautiset, hengästyin todella helposti, mustat silmänaluset, aivosumu, akne, en hikoillut…. Lista on pitkä. Olo oli niin helpottunut kun syy mun oloon selvisi. En ollutkaan hermoheikko hullu joka sai paniikkikohtauksia ja jolla paloi pinna pienestä. Se ei ollutkaan mun luontainen ominaisuus, vaan sairaus. Oireet oli kehittynyt hiljaa hiipien vuosien varrella, joten luulin että tällaista elämä vaan on. Voi kuinka väärässä olinkaan, onneksi!

Tankkaus alkoi

Aloitin raudan tankkaamisen heti, mutta melko pienin annoksin. Lopulta kun tutkin asiaa, aloin ymmärtämään että rautaa pitää tankata PALJON koska se imeytyy huonosti. Esim ruoasta saatu rauta ei itsessään mitenkään riitä rautavarastojen täydentämiseen, vaikka sitä kuinka lisäisi ruokavalioon. Lisäsin pikkuhiljaa annosten määrää, seuraten samalla miten vatsa kestää rautaa. Joillainhan vatsa ei kestä, ei ainakaan kaikkia rautamerkkejä. Mulla ei ollut sitä ongelmaa, joten oon saanut hyvin tankattua. Raudan kanssa kannattaa myös ottaa c-vitamiinia, ja kahvia kannattaa välttää samaan aikaan, se heikentää raudan imeytymistä. Kahvi olisi hyvä juoda vaikka tunti, puolitoista ruoan jälkeen.

Tämän vuoden olen käynyt uudelleen testeissä muutaman kuukauden välein, katsomassa että nouseeko arvot. Nousihan ne. Toukokuussa arvo oli 37, myös hemoglobiini ja muut verisoluarvot oli parempaan päin. Yleensä ferritiini nousee noin 5-10 yksikköä kuussa, riippuen ihmisestä, siitä että kauanko puutosta on ollut jne. Pari viikkoa sitten kävin uudelleen testeissä ja arvo oli jo 100! Olin todella yllättynyt tuloksesta, mutta toki iloisesti yllättynyt. Pyrin saamaan arvon 150 asti, ja sitten täytyykin miettiä että miten ylläpidän sitä. Ehkä kasvissyöjänä syön lopun elämäni jotain kuureja, esim kuukautisten ajan tms.

Itse söin siis alkuun luontaistuotekauppojen kevyttä rautaa mutta se ei juurikaan nostanut arvoja. Nyt olen lähes koko vuoden syönyt joka toinen aamu 100 mg obsidania, joka toinen aamu sideral folic-jauhetta tyhjään vatsaan. Iltaisin otan vielä 100 mg obsidania. Sideralin sanotaan olevan vatsalle parempi ja imeytyvän hyvin mutta on melko kallis, joten siksi syön näin. Moni lääkäri myös neuvoo että olisi hyvä syödä rautaa vain joka toinen päivä, että imeytyy paremmin. Itse nyt olen syönyt näin ja omalla kohdallani se toimii, mutta nämä on todella yksillöllisiä juttuja!

 

Miten olo on sitten parantunut?

Kuntoni on selvästi parantunut. Kun raudanpuute selvisi, löysäsin heti treenaamista. Olen käynyt kyllä salilla ja käyn kävelylenkeillä koiran kanssa, mutta mitään en tehnyt enää kovilla sykkeillä. Tarkkailin koko ajan kroppaa että mikä tuntuu hyvältä, mikä on liikaa. Enää en hengästy niin helposti, mäetkin kävelen puuskuttamatta. Ei pyörrytä, pystyn olemaan saunassa pitkään. Päänsäryt loppui, akne on helpottanut, korvat ei mene lukkoon, en ole enää ärtyisä, olen alkanut hikoilemaan, aivosumu on helpottanut. Välillä kuurin aikana oireet on hetkellisesti pahentunut, varsinkin alkuun sain ahdistuskohtauksia yöllä, mutta ne on mennyt nopeasti ohi. Koen että tankkausta silti tarvitaan vielä, koska olen ollut luultavasti todella pitkään raudanpuutteinen. Nyt kun selvisi että arvo oli noussut 100:n, aloitin tällä viikolla taas varovasti juoksun. Mikä oli niin hieno fiilis, juoksun lopettaminen vuosi sitten kun harmitti eniten.

Tämä ferritiiniasia on hyvin vaikea tänä päivänä lääkärissä. Moni kamppailee sitä ettei heitä oteta tosissaan, vaan sanotaan että tämä on muotisairaus, ja ferritiini 30 riittää hyvin. Toki nämä on yksilöllisiä, mutta olen nyt monia lähteitä lukemalla todennut, että naisella 70-150 on hyvä ja uskon itseni kohdalla ainakin että 30 ei todellakaan riitä. Mutta huom! En siis ole lääkäri, joten selvitä oma tilanteesi ja lue aiheesta lisää alan asiantuntijoilta.

Raudanpuute on yleistä

On myös todella tärkeää selvittää lääkärin kanssa raudanpuutteen syy. Itse en tätä tehnyt, koska arvasin hyvin vahvasti omat syyni. Esim kuopuksen synnytyksessä tuli komplikaatioita, ja menetin verta yli 2 litraa, mikä on paljon. Tuota ei myöskään mitenkään hoidettu sairaalassa, vaikka meinasin pyörtyä pari päivää synnytyksen jälkeen ja olin todella heikko. Vauva-aika meni aivan sumussa, ja sain taas paniikkikohtauksia. Mitään terveydellisiä muita syitä ei ole löytynyt, imeytyvyyshäiriötä tms, joten olen itsekseni rautaa tankannut. Jos rauta ei olisi imeytynyt tai ei olisi sopinut minulle, olisin ollut yhteydessä lääkäriin. Mutta tilanteita on erilaisia, tämä toimi itselläni. Mutta huom! En suosittele kellekään raudan syömistä ominpäin, etsi mieluummin asiantunteva lääkäri ensin!!

Tämän myötä moni tuttuni on hakeutunut testeihin, ja pakotin myös mieheni ja lapset verikokeisiin. Lasten kohdalla epäilin että eivät ole saaneet vatsassani rautaa tarpeeksi, tai ainakin puute on saattanut syntyä myöhemmin, koska he syövät kuin pikkulinnut. Oireita heillä myös on. Molemmilla olikin matalat rauta-arvot, varsinkin kuopuksella. Miehellänikin oli yllättävän matala rauta, vaikka olikin viitearvoissa lukema. Hänkin saa nyt aloittaa ”verilettu ja maksalaatikkokuurin” eli koko perheen kohdalla kiinnitetään nyt tarkemmin asiaan huomiota. Rauta on kuitenkin todella tärkeä koko kehon toiminnalle. Raudanpuutetta esiintyy useammin naisilla, mutta näköjään miehilläkin se on hyvä tsekata.

Erilaisia testipaketteja

Itse kävin Puhdin testeissä, lapset ja mies Synlabin testeissä, koska Synlabilla oli lasten testipaketteja. Puhtia suosittelen itse. Todella selkeät tulokset joista näkee nopeasti onko luvut viitearvoissa ja joissa kerrotaan tarkasti mitä mikäkin asia tarkoittaa. Synlabilla oli ikävää oli se, että lasten tuloksia ei saanut puhelimeen vaan ne täytyy käydä hakemassa paikan päältä. Tosin labrassa lupasivat lähettää tulokset postissa, mutta niitä sai sitten odottaa pidempään. Muut tulokset kun saapuivat vuorokaudessa puhelimeen.

Testi siis ostetaan netistä, samalla varataan labra-aika, käydään labrassa ilman lääkäriaikaa ja tulokset saapuvat puhelimeen. Jos joku tulos mietityttää, voi lääkäriltä varata vaikka soittoajan jossa lääkäri avaa sinulle tuloksia ja antaa hoito-ohjeet.

Mun mielestä on hienoa että testeihin voi hakeutua itse nykypäivänä. Koska itse olen yrittäjä, ei minulla ole mitään työterveyshoitoa, joten on tärkeää itse käydä säännöllisesti tutkimuksissa ym. Näin ennakoimalla saattaa myös estää isommat sairaudet, koska asiaan voi puuttua ajoissa. Kannattaa muuten mittauttaa myös samalla herkkä crp, joka kertoo mahdollisista tulehduksista kehossa. Jos crp on koholla, saattaa se myös väärentää ferritiinitulosta.

Onko raudanpuutteella yhteys mielenterveyteen?

Uskon vahvasti että nykypäivän ruokavalio ja hektinen elämä vaikuttaa näihin arvoihin. Nykypäivänä ei syödä verta ja luisia ruokia, ruoka ei yleensäkään ole niin ravintorikasta enää, stressi, kiire, jne. Elintavat ovat hyvin erilaisia kuin muutama vuosikymmen sitten. Toki raudanpuutetta on ollut ennenkin, mutta se on vaan kestetty hammasta purren. Olen myös paljon miettinyt mielenterveysongelmien yhteyttä puutostiloihin.

Vastasynnyttäneen synnytysmasennus, omat paniikkikohtaukseni, adhd:t ym, voisiko näitä välttää/lieventää jos arvoja seurattaisiin tarkemmin? Ainakin oma vauva-ajan aivosumu, pieni synnytysmasennus ja itkuisuus on varmasti osittain johtunut tästä, eikä vain esim valvomisesta johtuvasta väsymyksestä. Enkä nyt sano että kaikki masennukset ja muut mielenterveysongelmat olisi korjautunut rautapillerillä, en todellakaan. Väkisin tämä oma tilanteeni pistää kuitenkin miettimään näitä yhteyksiä. Että jos olisinkin jo raskausajat syönyt rautaa, olisiko moni asia toisin. Voisiko lapseni paremmin jos olisivat saaneet riittävästi rautaa vatsassa? Olisiko synnytykset sujunut paremmin ja ilman sektioita?

Toisaalta pääasia että asia selvisi nyt, ja moni tulevaisuuden sairaus ja huonovointisuus kohdallani on ehkä nyt estetty, tai ainakin tiedän mitä epäillä jos oireet taas palaa.

Joten suosittelen, jos epäilet raudanpuutetta, kannattaa käydä testeissä ja lukea aiheesta lisää. Esim lääkäri Ilona Ritola mm. Instassa on kertonut paljon aiheesta. Myös Facebookin raudanpuute-ryhmä on hyvä tietokanava. Tänään Yle Akuuttiin tuli myös hyvä puolen tunnin ohjelma aiheesta, jonka linkkasinkin Instan stooreihin. Tässä linkki ohjelmaan.

Kivaa uutta viikkoa just sulle!

-Henna-

Ps. Aiemmassa postauksessa mainitsin että pinaatista saa rautaa, mutta myöhemmin on selvinnyt että näin ei ole, vaan se on väärää tietoa. Kasvissyöjälle hyviä raudanlähteitä on mm. linssit, pavut, kurpitsansiemenet, merilevä, vehnälese ja soijarouhe.

ihmiset hyva-olo perhe-ja-suhteet
Kommentit (2)
  1. Hei, olipa hyvä kirjoitus. Kiitos

    1. hennaasemalta
      21.11.2021, 14:56

      Kiva kuulla, kiitos itsellesi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *