Puhti testipaketit sekä matala ferritiini

Olen poikien syntymästä asti epäillyt vahvasti että mulla on raudanpuute. (Pojat ovat nyt 12- ja 6- vuotta.) Molemmat pojat syntyi sektiolla, kuopus vielä aika rankan kautta ja menetin paljon verta. Topuminen kesti ja olin aika heikko. Molempien syntymän jälkeen kärsin myös pahoista paniikkikohtauksista, jotka melkein ajoi mut kotiin neljän seinän sisälle. Söin myös vuosia lääkkeitä paniikkikohtauksiin jotta pystyin käymään edes kaupassa.

Nyt olen viimeisen vuoden liikkunut ja urheillut lähes päivittäin, mutta vaikka kunto on toki parantunut, edelleen hengästyn paljon ihan kävelyllä, ja sykkeet huitelee aina korkealla. Muutenkin ihan perus arjessa mun sydän hakkaa kuin viimeistä päivää pienestäkin liikkeestä. En koe olevani suoranaisesti väsynyt, ainakaan päivisin, jaksan kyllä touhuta, mutta olo on tavallaan aika voimaton. Juurikin sykkeistä olen epäillyt edelleen raudanpuutetta. Vaikka synnytyksistäkin on jo vuosia, ei raudanpuute vain korjaannu helpolla, ja ruokavalio ei välttämättä riitä. Nykyinen aktiivinen liikuntani kuluttaa myös rautaa, ja joka kuukauden kuukautiset kuluttaa myös.

Olen tosi pitkään miettinyt että pitäisi mennä jonnekin ferritiini testauttamaan, tämä kun on onneksi aihe josta on viime vuosina ollut paljon tietoa. En vaan ole silti saanut aikaiseksi mennä. Ehkä siksikin että mulla on pieni neula- ja verikammo, ja multa on aina vähän vaikeaa ottaa verikoe. Aina meinaan pyörtyä sinne, kun sitä neulaa heilutellaan jotta saadaan jotain otettua. Luin jo ajat sitten Puhti-testipaketeista ja olen varmaan kymmenet kerrat käynyt heidän sivuilla pyörimässä. Suurin este on ollut varmaan myös testipakettien hinta. Että kannattaako mun nyt sellaisesta maksaa, että onko vähän itsekästä. Samalla pitäisi kyllä testata mies ja lapsetkin. Siis ihan naurettavaa ajatella näin, kyseessä on mun terveys, ja mulla on jo epäily ettei kaikki ole ok. Mistä lie sitten kumpuaa moinen ajatus. Lasten kohdalla menisin heti jos olisi joku epäily, mutta itsensä hoitamista aina siirtää, jos se maksaa jotain.

Puhdin testeihin

Nyt kuitenkin lopulta päätin että tämä saa luvan riittää, mun on pakko selvittää mikä mua vaivaa. Myös se että olen kasvissyöjä ja liikun paljon, lisää tarvetta siihen että halusin testata ferritiinin, sekä kaikkien D-vitamiinin, magnesiumin, B-vitamiinin ym saannin. Tilasin Puhdin sivuilta liikkujan testipaketin. Oli todella helppoa tilata haluamansa paketti, maksaa verkossa ja käydä labrassa kokeissa. Tulokset tulivat samana päivänä. Puhdin sivuilla on siis erilaisia paketteja, sekä sieltä voi tilata ihan yksittäisiä testejä. Vaikka pelkkä ferritiini. Paketit ovat alkaen 99€, yksittäiset testit parin kympin paikkeilla. Liikkujan paketti oli 149€. Tuo liikkujan paketti oli melko laaja, joten otin samantein sen. (Huom, tämä ei ole maksettu mainos, vaan jaan ihan hyvää kokemusta eteenpäin.)

Tulokset tulivat samana iltana. Onnekseni tilanteeni oli yllättävän hyvä, esim Magnesium, D-vitamiini ja jopa B-vitamiini, vaikka olen kasvissyöjä, olivat hyviä. Tosin näitä kaikkia syön purkista, mulla on Puhdistamon laadukkaat vitamiinit käytössä. Verensokeri oli hyvä, nesteytys oli kunnossa, (juon päivittäin pari litraa vettä, joissa elektrolyyttejä mukana, aiheesta lisää tässä postauksessa.) Jotain ihan pientä häikkää oli esim kolesterolissa, mutta ne mitkä eniten mietitytti oli kunnossa, paitsi se rauta.

Matala ferritiini

Mun ferritiini arvo oli 8,3 kun sen pitäisi olla vähintään 30, mielellään jotain 100 luokkaa. Eli todella huono. Olin siis oikeassa, ja vähän soimaan itseäni etten aiemmin tehnyt mitään. Parempi toki myöhään kuin ei milloinkaan. Toisaalta olen innoissani, koska jos nyt saisin kenties nostettua arvoa, tulisi elämä olemaan helpompaa ja liikunnassakin alkaisi tulla kehitystä. Oli myös kiva huomata että elintapani näyttävät olevan muutoin suht hyvällä mallilla, ja olen suht terve nähtävästi. Tämä antaa intoa jatkaa samaan malliin. Rauta kun ei johdu elintavoista niinkään, joten en voi syyttää itseäni. Testissä käynti poistaa myös kaikki epäilyt ja harhakuvitelmat omasta terveydestä. Lisäksi, jos testistä löytyy jotain vakavaa, saattaa olla että hoitoon pääsee ajoissa kun asia löytyy nyt, eikä vuosien päästä.

Kävin samantein luontaistuotekaupassa hakemassa rautaa. Sain kahta eri rautaa nyt alkuun, tablettina ja nesteenä, jotta saan nopeasti nyt arvoja nostettua. Olisi hyvä vaikka kolmen kuukauden päästä käydä mittauttamassa pelkkä ferritiini, jotta näkee pureeko nämä rautavalmisteet. Raudan lisääminenhän on hidas prosessi, joten menee vähintään kuukausia että saan ferritiiniä nostettua. Rautaa ei saa myös syödä turhaan, (muistaakseni kertyy elimistöön) joten mun täytyy käydä testeissä säännöllisesti, jotta tiedän koska lopetan kuurin.

Paniikkikohtauksia ja korkeat sykkeet

Joten ole fiksumpi kuin minä, jos suakin epäilyttää raudanpuute tai jonkin muun hivenaineen tms puute, käy testeissä. Itse varmaan siirsin asiaa myös siksi, että olen todennut että terveyskeskuksesta ei kuitenkaan saisi apua, vaan sielä mitattaisiin korkeintaan hemoglobiini, ja sehän ei kerro kaikkea. Mullakin oli hemoglobiini hyvä, mutta ferritiini ei. Testipaketeilla on toki hintaa, mutta nyt voin todeta että kyllä kannatti maksaa, omasta terveydestä kuitenkin kyse ja todella tärkeä asia tuo rauta. Uskon myös vahvasti että ne paniikkikohtaukset johtui tästä, koska raudanpuute aiheuttaa sitä sydämen hakkaamista ja heikkoa oloa, ja kun heikotus iskee vaikka kaupassa, iskee paniikkikohtaus. Olen nyt kuukausia pärjännyt ilman lääkitystä, mutta olen monesti ollut tilanteessa kun saan keskittyä hengittelyyn ettei kohtaus iske. Eikä nämä maskien käytöt kyllä auta asiaa…. Töissäkin saan usein hengitellä ja rauhoittaa itseäni kun pieni myymälä on täynnä väkeä, maski on naamalla, happi ei kulje, sydän hakkaa tuhatta ja sataa. Tilanne vaikuttaa siis jokapäiväiseen elämääni.

Jospa nyt saisin asiaan apua raudasta. Yritän myös ruokaan lisätä rautaa. Sitähän saa myös kasvisruokavaliosta, esim pinaatit, pähkinät, pavut, linssit. Olen myös miettinyt että tekisin jostain todella laadukkaasta, luisesta lihasta ruokaa, jota söisin raudan takia kerran pari kuussa raudan nostattamisen takia. En halua syödä lihaa, mutta terveyden takia voisin näin tehdä toistaiseksi, kunnes saan ferritiinin kuntoon. Siinä tapauksessa olisi vaan hyvä, että liha on ravontoarvoltaan laadukasta, mielellään luista lihaa, jotta siitä saa enemmän rautaa ja hivenaineita, eikä esim halpaa huonolaatuista jauhelihaa. Eikä lihansyönnin tarvitse tosiaan olla päivittäistä, edelleen pääasiassa ruoka olisi kasvispainotteista.

Todella toivon että rautakuuri tulee auttamaan. Olen jo niin tottunut tähän oloon, että en edes tiedä miten hyvältä ja vahvalta tuntuisi olla kunnossa. Liikunnallinen elämä on toki tuonut kroppaani vahvuutta ja energiaa, mutta jotenkin aina on tuntunut että joku tässä ei nyt ole ok, kun edelleen hengästyttää pienestä ym. Joten pienin askelin parempaan päin, toivottavasti.

Laita viestiä jos sulla on kysyttävää vaikka testistä.

Ihanaa alkanutta viikkoa!

-Henna-

Ps. enää 1 kuukausi ja 1 päivä jouluun….

ihmiset hyva-olo
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *