Miten jaksaa pimeän jakson yli?

Nyt kun kelloja on siirretty, voisi sanoa että alkaa vuoden haastavin aika. Pimeys ja kylmyys alkaa. Itseäni aina vähän pelottaakin tämä aika, että miten tästä taas selviää. Tänä vuonna vallitseva tilanne vielä entisestään pahentaa aikaa. Alkusyksy tähän asti on kyllä mennyt yllättävän kevyesti, onkin ollut tosi paljon kauniita ja aurinkoisia päiviä, jotka on kyllä auttanut tosi paljon.

Mutta pimeys ja kylmyys alkaa nyt jo väsyttämään. Meillähän on kotonakin nyt tosi viileää, niinkuin joka talvi täällä vanhassa talossa. Vaikka uni maistuu kylmässä, niin kyllä se jatkuva palelu myös väsyttää. Kun pääsen kuudelta illalla töistä, on jo pimeää enkä todellakaan jaksaisi enää mitään. Lisäksi se viileys ja pimeyskin, tuo napostelun himon, kokoajan tekisi mieli jotain mussuttaa.

Koska tammikuussa vihdoin paransin elintapojani huimasti, aloin liikkumaan paljon ja syömään terveellisemmin, uskon ja toivon että tällä kertaa selviän talvesta vähän paremmin. Olin myös päättänyt että treenaan ihan niinkuin tähänkin asti, mutta huomaan jo nyt, että haatavampaa on. Töiden jälkeen lenkkeily pimeässä ei houkuttele. Entä sitten kun alkaa liukkaat tai sataa koko ajan? On myös paljon isomman työn takana saada itsensä treenaamaan. Päätinkin että en pakota itseäni liikkumaan niin paljon, mutta pyrin silti liikkumaan kevyesti, jotta kunto ei täysin romahda ja jaksan tämän suoraan sanottuna p**kan ajan yli.

Mutta nyt ajattelin jakaa muutaman vinkin, joiden avulla itse ainakin jaksan luultavasti talven paremmin kuin aiempina vuosina.

Nesteytys

Nesteiden juonti on tärkeää kesähelteillä, mutta tärkeää se on myös talvella. Se vaan helposti saattaa unohtua tai vaihtua esim glögiin ja kahviin, kun ei tee niin mieli kylmää juomaa. Mutta ehdottomasti kannattaa juoda hyvälaatuisia nesteitä riittävästi talvellakin. Nesteiden juonti vähentää makeanhimoa ja oikeasti virkistää, paremmin kuin vaikka se kahvi. Nesteytys on oikeasti terveydenhoidossa se tärkein osuus. Eikä välttämättä pelkkä vesi, sitä on ainakin mun mielestä tosi vaikea edes saada juotua talvella riittävästi. Vedessä olisi hyvä olla vaikka ripaus hyvää suolaa (itselläni aina suolana ruususuola tai hyvälaatuinen merisuola), sitruunaa tai kurkkuviipaleita. Itse käytän vedessä usein Puhdistamon elektrolyyttijauheita tai joskus omenaviinietikkaa. Hyviä on myös yrttiteet terveellisen hunajan kera, kombuchat ja vaikka kookosvesi. Niin ja keitot toki nesteyttää myös.

Mä itse juon nykyään joka ikinen aamu puoli litraa vettä, jossa on kollageenijauhetta ja elektrolyyttijauhetta tai omenaviinietikkaa. Töissä täytän heti puolen litran mukin, jonka pyrin vähintään kerran tyhjentämään päivän aikana. Kotona juon vielä sitten puolisen litraa, eli yhteensä 1,5-2 litraa vettä, ja muut juomat päälle. Olen nykyään todella paljon virkeämpi, mun jatkuvat päänsäryt on vähentynyt todella paljon ja aikuisiän akne on lähes kadonnut. Viime vuonna kärsin vielä tosi pahoista akneongelmista. (Ja todella toivon ettei nuo hitsin maskit tuo sitä takaisin. )

Päätin myös tänään vaihtaa mun perinteisen 2 kahvikuppia päivässä yhteen kahvikuppiin. Kahvi ei oikeasti virkistä yhtään, päinvastoin, kahvihan kuivattaa. Eli jos kahvia juo, sen kanssa pitäisi juoda ainakin lasillisen vettä. Lisäksi kotiin en osta enää mitään juhlamokkia, vaan jatkossa me käytetään ainoastaan Rekolan paahtimon laadukkaita kahveja. Itsehän myyn kyseistä kahvia, mutta mun mies on niin kahvin suurkuluttaja (hänhän ei yhtään kuuntele mun terveysneuvoja….) että usein on tullut sitä juhlamokkaakin ostettua. Mulle lounaan jälkeinen kahvikuppi on nautinto ja “jälkkäri” mutta päivällisen jälkeinen kahvi on tapa, joka ei oikeastaan ikinä edes maistu hyvältä. (Aamukahvia en ole ikinä osannut juoda. ) Mun kahvi on siis nykyään laadukasta kahvia, kauramaitoa ja vähän alppi-gheetä (kirkastettu voi) tai kookosöljyä blendattuna kahviin.

Lisää vihreää lautaselle

Olen tämän vuoden aikana päässyt suht hyvin eroon sokerihimosta, ja parantanut paljon syömisiäni, mutta nyt arjen kiireissä huomaan lipsuvani nopeisiin ja huonoihin valintoihin. Syön taas liikaa leipää koska se on niin helppoa, kasvisten määrä on vähentynyt paljon kesästä, samoin marjojen. Lounaalla nappaan töihin jotain huonoa ja usein valmista, ja joskus se päivällinenkin saattaa olla tyyliin ranskalaiset ja kalapuikot. Pahimmillaan ilman salaattia.

Teen kyllä välillä vihersmoothieita aamupalaksi, mutta nekin tympii päivittäin. Joten pitäisi jotain terveellisiä vaihtoehtoja ottaa siihen. Haluan myös lisätä taas paljon värikkäitä ja superterveellisiä asioita lautaselle.

Luen just Olli Postin “Supermarket survival-rakkaudesta ruokaan ja hyvinvointiin”-kirjaa. Ihan todella hyvä kirja, suosittelen. Mä olen todella paljon opiskellut ravinnosta viime vuosina, ja tuolla on paljon tuttua, mutta toistot muistuttaa itseä palaamaan taas vähän parempaan ravintoon. On sielä myös paljon uutta, enkä ole kirjassa vielä edes puolessavälissä. Yksi hyvä muistutus oli, että hyvillä ravinteikkailla kasviksilla saa ihoon väriä talvellakin, (ja sillä nesteytyksellä pysyy ihonkin kuivuuskin paremmin poissa.) jospa sekin inspiroisi lisäämään värikkäitä kasviksia. Mitä enemmän väriä kasviksessa, sen parempi. Ja mieluiten tietty luomua jotta vältytään torjunta-aineet ym paha.

Lisäksi mä syön purkista hyvälaatuista D-vitamiinia, C-vitamiinia, Magnesiumia, sinkkiä, kasvissyöjänä B-vitamiinia. Mun vitamiinit ovat Puhdistamon, koska Puhdistamo on kotimainen yritys, jonka tuotteet ovat todella laadukkaita ja lisäaineettomia.

Ei tänä vuonna suklaa- ja juustoövereitä jouluna

Tottakai näin pimeän keskellä saa nauttia herkuista ja elämästä, mutta joku raja. Itse vedän jouluisinkin aivan järkyttävät suklaa-ja juustoöverit. Makaan vaan kotona pyhät, ja olenkin sitten aivan turvoksissa ja huonovointinen. Tänä jouluna aion toki nautiskella, mutta ei niin järkyttäviä määriä. Lisäksi niiden herkkujen kaveriksi niitä hyviä nesteitä, vihreää ja kevyttä liikuntaa, niin huonoa oloa ja turvotusta ei tule.

Pyrin pitämään muutenkin herkuttelun aisoissa. Meillä on kerran viikossa herkkupäivä, jolloin nykyään ostan itselleni vain pienen suklaapatukan tai salmiakkipussin. Muutoin joskus syödään jotain pullaa tms, mutta itse huomaan että se valkoinen sokeri ja höttö turvottaa ja väsyttää niin paljon, että mieluummin jätän väliin. Joskus herkkunälkään syön jotain hyvää suklaata tai vaikka jogurttipähkinöitä, mutta otan viereeni vain hyvin pienen kulhollisen. Olotila terveellisen ruoan ja huonon hötön välillä on niin iso, etten vain halua sitä oloa kovin usein. Esimerkiksi sunnuntaina meillä oli kuopuksen synttärit, söin kakkua, karkkia ja sipsiä, ja seuraavana päivänä olo oli sen mukainen. Eikä myöskään illan juoksu kulkenut yhtään niin hyvin.

Juhlaa arjen keskelle

Nyt kun on tämä korona, ja “kaikki kiva peruttu” niin mun mielestä on erityisen tärkeää tuoda pienillä jutuilla juhlaa arjen keskelle. Jotain mitä odottaa ettei elämä ole tasapaksua. Ainakin vielä koen että terveitä ihmisiä voi pienellä porukalla vielä nähdä. Joten viikonloppuna me vietetään lasten halloweenia perinteisesti. Myös mun ystävä tulee kylään. Leivotaan pizzaa, vähän herkkuja, esikoisen kaverit yökylässä ym. Lisäksi tulossa on pientä pikkujoulua, jouluisia illanistujaisia ym. Ei ehkä tule niin paljoa käytyä missään isoissa ostoskeskuksissa jouluostoksilla tai kahveilla. Sen sijaan kutsutaan ystäviä kylään, ja suositaan ehdottomasti pieniä ihania kahviloita ja sisustuskauppoja, joihin lähteä glögille.

Lisäksi ihan vaan yhteisiä ruokailuja perheen kanssa, pizzantekoa ja tacoja. Leipomista, termarillinen glögiä metsässä jne.

Liikuntaa ja metsäretkeilyä

Olen tosiaan päättänyt että en väkisin rehki niin kuin kesällä, mutta pyrin käymään koiran kanssa tunnin reippaalla kävelyllä pari kertaa viikossa, mieluiten valoisalla. Lisäksi kerran viikossa juoksemassa, ja kotona lihaskuntotreenejä oman kehon painolla edes 1-2 kertaa viikossa. Mä olen itse saanut ihan hirveästi voimia ulkoilusta tämän haastavan vuoden aikana. Vaikka kuinka ei töiden jälkeen illalla enää huvittaisi, niin menee vaikka väkisin. Treenikuteet päälle, hyvää energistä musaa korviin ja ulos. IKINÄ ei kaduta ja olo on niin paljon iloisempi ja virkeämpi kun palaa kotiin. Eikä tarvi rehkiä verenmaku suussa, vaan mä ainakin saan tosi paljon irti jo siitä nopeatempoisesta tunnin kävelystäkin. (Kävelen yleensä oikeasti aika kovaa. Mun mies on koko meidän yhteisen ajan mulle vinoillut siitä. Olen lyhyt, mutta kipitän menemään senkin edestä.)

Joskus saatan vaan telkkaria katsoessa pyörittää samalla hulavannetta, tai vaan venytellä. Joskus laitan ajastimen päälle ja teen 15-20 minuuttia esim kyykkyjä, askelkyykkyjä, vatsarutistuksia, burbeita, punnerruksia jne. Lyhyestäkin treenistä saa hirveästi energiaa, ja kynnys aloittaa on helppo, kun ajattelee että 20 minuutin kuluttua sen on tehty, ja voin alkaa löhöilemään. Myös esimerkiksi youtubessa on todella paljon ilmaisia hiit-treenejä. Lyhyitä mutta tehokkaita.

Metsäretket on ollut nähtävästi aika monen voimavara tänä vuonna, eikä ihme. Lapset tykkää ihan hirveästi kun lähdetään metsään nuotiolle. Ulkoilun lisäksi metsästä saa rauhaa, silmille kauneutta ja paljon hyviä mikrobeja jotka parantavat vastustuskykyä.

Kynttilät ja tunnelmointi

Itse kyllä olen joka syksy nauttinut siitä tunnelmoinnista ja kotoilusta myös, ja nautin taas. Kun istuu sohvalla villapeiton alla, takassa tuli, kynttilät palaa, kupissa teetä ja neulon jotain ja katson telkkaria kissa sylissä. Tykkään kyllä ihan hirveästi. Tänä vuonna olen vaan oppinut enemmän tuon vastapainoksi ottamaan sitä liikuntaa. Aiemmat vuodet olen myös tämän ajan syöpötellyt itseni turpeaksi.  Sitten tammikuussa alkaa taas hirveä “laihdutus ja treenausvimma” kaiken syöpöttelyn jälkeen, ja jojoiluelämä on valmis. Nyt sopivassa suhteessa kaikkea, niin ehkä tulee tämä pimeä aika sujumaan paremmin.

Yksi oivallus tähän päälle on ollut se, ettei tarvitse jaksaa niinkuin kesällä. Tottakai pimeys väsyttää, ei ihminen ole tarkoitettu siihen että on pimeää joskus melkein 24/7. Itselle voi antaa luvan ottaa iisimmin, kotoilla ja nauttia kotoilulta. Mutta liika on liikaa, vähän pitää potkia itseä persuksille. Niin että on hyvä mieli pötkötellä kun on syönyt terveellisesti ja vähän käynyt ulkoilemassa ensin.

 

Nämä on varmasti jollekin ihan itsestäänselvyyksiä, toinen taas saattaa ajatella että “joo joo pitäisi, mutta en kuitenkaan saa aikaiseksi.” Mun mielestä on tärkeää ettei laita itselleen liikaa tavoitteita. Tosi paljon auttaa jo vaikka se, että ottaa sen vesilasin, jossa on vähän vaikka sitä suolaa, siihen sohvalle viereen ja lupaa juoda sen. Tai pyrkii edes käymään sielä kävelyllä pari kertaa viikossa, vaikka sielä metsässä kaverin kanssa. Jo näillä olo on varmasti parempi, kuin ilman näitä.

Tsemppiä meille kaikille, tästä kyllä taas selvitään!

-Henna-

 

ihmiset hyva-olo
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *