Koti asemalla
Koti asemalla

Pyykkihuollosta

Lueskelin tuossa eilen erästä Facebookin keskustelua pyykkihuollosta. Siinä kyseltiin että miten usein muiden kotona pyykätään. Jotenkin mua taas kerran alkoi masentamaan ne kommentit. Että miten moni sanoi pesevänsä koko perheen vaatteet joka päivän jälkeen, on ne sitten puhtaat tai ei. Lisäksi monien lapsilla vaihdetaan päiväkodin jälkeen puhtaat kotivaatteet, eli kahdet vaatekerrat päivässä pesuun vaikkei vaatteet olisi näkyvästi likaiset eikä haisevat. Nyt kun sitä ekologisuutta ja maailman huonoa vointia toitotetaan joka suunnassa, on jotenkin ikävää lukea tällaista.

Itse kun olen ihminen joka olen jo pitkään ihmetellyt tätä nykyihmisten tarvetta pestä, puunata ja pyykätä kaikkea koko ajan. Kaikki vaatteet menee joka päivä pesuun, lakanat vaihtoon vähintään kerran viikossa, suihkussa lotrataan joka päivä, pienet lapsetkin pestään hajustetuilla pesuaineilla päivittäin. Käsiä pestään käsidesillä, kotia hinkataan kunnon desinfiointiaineilla kiiltäväksi jne. Hiukan on meno muuttunut niiltä ajoilta kun koko perhe kävi kerran viikossa saunassa ja pesuaineena toimi tyyliin luonnollinen mäntysuopa ja palasaippua. En sanoisi että sekään on ainoa oikea vaihtoehto, mutta se kultainen keskitie on aika hyvä tie.

Meillä näissäkin asioissa on se maalaisjärki ja ekologinen ajatusmaailma. Alusvaatteet ja sukat pesuun joka päivä mutta muut vaatteet vasta kun ovat likaiset tai haisevat. Lapsilla siis useammin mutta meillä aikuisilla on montakin päivää jotkut vaatteet päällä. Välillä saatan laittaa puolikäytettyjä kaappiin kun haluan fiiliksen mukaan vaihtaa vaatteita.  Kun ei likaa ole, miksi pestä ja kuluttaa vaatetta ja tuhlata vettä. Suihkussa pienin lapsi käy kerran viikossa ellei ole likainen näkyvästi (peppupesut tietty eri asia) ja ihan saippua riittää, joskus pelkkä vesipesukin. Nestori on kärsinyt pahasta atopiasta, joten miksi turhaa kuluttaa ihoa. Pienet lapset eivät haise eikä hikoile, paitsi helteillä. Isommat lapset peseytyy tarpeen mukaan. Itse käyn suihkussa pari kertaa viikossa kun hiukset rasvoittuu. Suihkussa käytän nykyään myös pääasiassa ekologisia palasaippuoita ja palashampoita ja kainaloissa ekodeodoranttia. Eikä mun hiukset ole ikinä ennen voineet muuten näin hyvin. (Tästä aiheesta voisin tehdä ihan toisen postauksen.)

Kotona käytän ekopesuaineita. Vain vatsataudin jyllätessä, neuroottisena pesen kahvoja desinfiointiaineilla (mikä on varmaan turhaa.) Ekopesuaineina pyykinpesussa käytän pyykkiraastetta ja huuhteluaineena etikkaa. Etikka tekee pyykistä raikkaan ja pehmeän ja samalla pesukonekin puhdistuu. Käsitiskin pesen palasaippualla, pinnat ekosuihkeella jne. Lakanat pestään muuten parin viikon välein. Silti pyykkiä tulee ihan riittävästi tämän kokoisessa perheessä.

Ei me silti haista tai olla likaisia. Eikä muuten olla kovin usein kipeitäkään. Lapset pyörii lattialla eläinten kanssa, päiväkodissa ja kotona on samat vaatteet, ulkona saa syödä jääpuikkoja ja koira nuolee koko naaman lapsilta jos sille päälle sattuu.

Se miksi meillä eletään näin, siihen on monta syytä. Ensinnäkin rehellinen laiskuus. Vihaan pyykkäämistä mun onnettoman pienessä pyykkikomerossa eikä meillä ole edes kuivuria. (Tosin haaveissa olisi hankkia jotta saa karvat pois vaatteista ja pyykkitelineet pois. ) Toiseksi vaatteet kärsii pesusta, varsinkin nykypäivän huonolaatuiset vaatteet. Ihokin kärsii suihkuttelusta ja hiukset rasvoittuu helpommin mitä useammin niitä pesee. Kolmanneksi en usko että tämä nykypäivän jatkuva peseminen tekee pöpöillekään hyvää. Kun pesee jatkuvasti jotain, pesee ja tuhoaa myös niitä hyviä pöpöjä jotka kuuluu ihmisen iholle, ja vastustuskyky heikkenee. Viimeisenä oikeastaan tärkein syy, ekologisuus. Pyykinpesuun ja suihkutteluun kuluu ihan hirveästi vettä, eikä sitä tietenkään pidä tuhlata turhaan. Kaikki desinfioivat pesuaineet ovat epäekologisia ja imeytyy myös ihoon. Plus että mitä enemmän pesuainepurkkeja, sitä enemmän jätettä.

Viime syksynä pääsin Outi Pyyn ekologinen vaatehuolto-luennolle, ja olen törmännyt myös hänen blogiinsa. Suosittelen lämpimästi lukemaan. Jokin aika sitten luin sieltä hyvän tekstin myös vaatteiden elastaanista, ja se sai mut tutkimaan jatkossa tarkemmin vaatteiden elastaania ja välttämään sitä. Olenkin Outin juttujen kautta entistä enemmän kiinnittänyt huomiota vaatehuoltoon. Tässä hyvä teksti. Pesen omia vaatteitani vielä harvemmin. Pyrin tuulettamaan vaatteet jotka ei tarvitse suoranaista pesua. Villavaatteita en enää oikeastaan pese, aiemmin pesin 1-2 kertaa vuodessa. Niissäkin yleensä riittää tuuletus. Pyrin kaikkien vähän parempien vaatteiden alla käyttämään aluspaitaa, joten pesen vaan aluspaidan ja tuuletan päälipaidan. Farkkuja pesen vain jos näkyvää likaa. Nykyään useimmissa farkuissakin on sitä elastaania, ja sehän vain kärsii jatkuvasta pesusta.

Tärkeää on myös tietenkin se että ostaa laadukkaita vaatteita jotka kestää vuosia. Tästä aiheesta olenkin kirjoitellut täällä. En osta enää halpoja ”villa”vaatteita, vaan omistan nykyään kaksi Alpan ajatonta neuletta jotka mulla on täällä viileässä talossa päivittäin käytössä, mutta jotka ei mene miksikään. (Joita en ole myöskään pessyt kertaakaan.) Kaupassa tunnustelen näyttääkö kangas huonolaatuiselta ja suosin laatua, esimerkiksi NOSHia joka kestää pesusta toiseen siistinä. Hiukan ostan edullisesti jotain ns. muotivaatteita joihin tiedän kyllästyväni suht nopsaa mutta ajattomat paidat ym ostan laadukkaana. Tosin halpavaatteissakin on eroja, jotkut näyttää jo kaupan henkarilla kulahtaneelta. Fleeceä en enää osta koska niistä irtoaa mikromuovia juomaveteemme ja meriin, ja fleece ei hengitä. Mieluummin villaa koko perheelle.

Joten näin Facebookin keskustelusta pääsin tähän itselleni tärkeään aiheeseen, ekologisuuteen. Tästä kirjoittelen myöhemmin vielä lisää. Onko sulla samanlaisia ajatuksia kuin mulla? Jos taas peset pyykkiä päivittäin, olisi kiva kuulla miksi ja miten jaksat ne pyykkimäärät?

Mukavaa loppuviikkoa,

-Henna-

Kommentit (20)

 1. Ulla

  Samoin meillä…pestään tarpeen vaatiessa, tuuletellaan ja farkut käy pakastimessakin raikastumassa. En puunaa huushollia hysteerisesti, ei tartte olla koko ajan tiptop Ja …meilläkään ei sairastella jatkuvasti

  • hennaasemalta

   Tuota pakastinta en ole muuten vielä kokeillut, vaikka kuullut olen monesti. Meillä on kyllä niin pieni pakastelokerokin, että sekin tietty osasyy.

 2. Sini

  Maria mainitsi tuossa että ’ollaan varmaan vain sen tyyppisiä, että tahroja tulee’. Samaa olen itse ajatellut, joskus ihmettelen kun ollaan saatu niin hyvä kuntoisia vaatteita meidän pienille!
  Musta tuntuu että meillä ei vaatteet kauan tahrattomana säily. Nyt kun ovat kasvaneet niin mulla ollut hiukan enemmän virtaa huolehtia pyykeistä ja yksi hyvä tuote mikä meillä on käytössä on sappisaippua. Itse käytän palaversiota, mielestäni se on riittoisampi. Ehkä vaatteiden edellisilläkin omistajilla ollut kenties sama tuote tai muilla vastaavilla tuotteilla puunanneet vaatteet pikaisesti tahrojen tultua. 🙂
  Meidän perheessä on kuivausrumpu. Alkuun innostuksesta käytin sitä aika paljon, mutta sittemmin olen alkanut ajatella ympäristöasiaa. Nykyään siellä kuivatan tosiaan vain pääosin lakanoita ja välillä pyyhkeitä ja jos seassa alusvaatteita (sellaisia jotka kestää). Meillä kans aika rajallisesti kuivaustilaa, tai no en halua pyykkejä olkkariin että olisi siistimpää… joten lakanoille ollut hyvä. Saimme kuivausrummun appivanhemmilta jotka eivät kuivuria kahdelle hengelle tarvinneet, olisiko lie tullut itse hommattua.
  Totta tuo että jokainen tekee minkä ehtii, jaksaa ja pystyy. Helposti voi tulla itsellekin se ’ähky’ että pitäisi nyt kerralla kaikki tavat laittaa remonttiin, kun ekologisempiin elämäntapoihin tutustuu! 😀 Mutta pikkuhiljaa sitä voi tehdä muutoksia ja tekee nimenomaan sen mukaan mikä itselle parhaiten sopii. 🙂
  Minulla kaikki on lähtenyt liikkeelle ehkä herkistymisen myötä. Edes kaikki allergiamerkityt tuotteet eivät sovi, kenties kemikaalien vuoksi…
  Tuon vedenkulutuksen itsekin huomaa aina kun mennään mökille jossa vesi täytyy kantaa järvestä. Hieman aina mykistyy kun huomaa kuinka vähällä sitä pärjää ja kuinka helposti kotona kaupungissa kuluttaa huomattavan enemmän. Aina mökkireissun jälkeen tulee oltua (jonkin aikaa ainakin) hiukan säästeliäämpi veden kulutuksen kanssa kotonakin. 😀
  Ihanaa kun jokaisella omat tapansa tehdä ja haluaa jakaa muille mahdollisia tapoja toimia! Hyvässä hengessä tapahtuvalla keskustelullahan se onnistuu! 🙂

  • hennaasemalta

   Joo meillä kanssa käytössä sappisaippua tahroihin. Mä luulen kanssa että käyttäisin kuivausrumpua kanssa just tiettyihin juttuihin, missään nimessä en käyttäisi kaikkeen. En tosin ole varma raaskinko sitä ikinä ostaa…
   Niinpä, minäkin olen pikkuhiljaa alkanut tutustumaan ekoelämään. Eihän kaikkea voikaan mitenkään sisäistää heti omaan arkeensa. Monia juttuja olen myös kokeillut, ja todennut ettei toimi itsellä.
   Joo mökillä huomaa hyvin sen eron, että vähemmälläkin pärjää. Just muuten kuuntelin hetki sitten sopivasti radio Novalta miten Apulannan Tonikin sanoi että on todella pöyristyttävää miten ihmiset tuhlaa juomavettä läträämällä kevyesti tunninkin suihkussa. Se on just se mitä minä en ymmärrä, ja mistä tämäkin postaus lähti. Se on asia minkä kuka tahansa pystyy helposti korjaamaan jos niin päättää. Eikä siihen auta mitkään selitykset kiireistä tms.
   Kiitos sullekin kivasta kommentista. 🙂

 3. Tuulevaa

  Ei meilläkään ole koskaan vaihdettu päivittäin koko vaatekertaa, jollei ole jostain syystä likaantunut, alusvaatteet ja sukat vain päivittäin pyykkiin.Lakanat vaihdan normaalisti kahden viikon välein,pyyhkeet viikottain,paitsi joa jostain syystä käyttöä tavallista enemmän.Viikkosiivous tehdään,muuten otetaan roskat ylös ja pyyhitään tahrat pois sitä mukaa kun niitä tulee.Suihkussa käyn parin päivän välein, jos ei mitään erityistä syytä, hiukset pesen kahdesti viikossa.Yleensä pesen itseni pelkästään vedellä, hiukset pesen pesuaineella.Minun lapsuudenkodissani muuten aikoinamme maalla, kävimme saunassa kaksi kertaa viikossa kunnon pesulla ja saunan jälkilämmössä sai kuivateltua vaatteita.

  • hennaasemalta

   Joo kaksi kertaa viikossa perheen sauna ja pesupäivä olisi edelleen tosi hyvä juttu! 🙂

 4. Halina

  Noudatan edelleen köksän tunnilta saatuja vaatehuolto ohjeita eli: lakanat ja pyyhkeet 1x kahdessa viikossa (lakanat 1 kone ja 1 kone pyyhkeet/ kestorätit). Vaatteet tarvittaessa, mutta kerään täydet koneet (musta, valkoinen ja värillinen) joten pesen omia vaatteitani noin 3 koneellista 2vk välein. Poikaystävä pesee useammin omia vaatteitaan, koska hänellä vähän vaatteita ja loppuu kesken jos ei pese 1xviikko 😀

  Suihkussa pyrin käymään 2-3pv välein max 10min. Pikkupesut riittää välissä. Sauna lämpiää 1-2krt viikossa, koska poikaystävä rakastaa saunaa. Itselle riittäis 1xviikko.

  Pesuaineita oon pikkuhiljaa kokeillen vaihtamassa ekommaksi. Me ostetaan nestemäinen käsisaippua aina 3litran kanisterissa, josta täytetään pumppupullot. Nestesaippua on mm. Vieraita ja hygienisempiä juttuja varten (meidän taloudessa mm. Pistetään perussairauteen kuuluvia lääkkeitä viikottain/on alentunutta vastustuskykyä lääkitykaen vuoksi, ja käsihygienia on 90% se tärkein juttu hygieniassa. Käsien mekaaninen hankaus on myös tärkeämpää kun itse saippua ja muu neutoottinen siivous on turhaa). Omaan käyttöön on palasaippua, mutta vieraat ei käytä samaa. Kunhan edelliaet shampoot loppuu aion kokeilla palasaippuaoita myös hiuksiin! Ekodödöä mietin myös, tällä hetkellä erisanin dödö joka pitää hyvin jopa 3pv 😀 ilman dödöäkin olen välillä mut pitää vaan yhden päivän ja sit pakko pestä kainaloita/vaatteita.

  Meillä köytetään eka normi pesuaineet loppuun, mutta olen kiinnostunut ekopesuaineista. Mietin juuri pesuväliä/vedenkulutusta jos ekoaineilla joutuu siivota useammin? Mm. Vessa meillä pestään 1xviikossa, kylmällä vedellä ja pienellä pesuainemäärällä. Tulee helposti puhdasta ja pysyy puhtaana. Olen kinnostunut silti kokeilemaan ekoaineita. Ajattelin aloittaa yleispuhdistusaineeesta (etikkavesi) koska kuulostaa helpolta.

  Pyykin/astianpesuaine meillä on lv/erisan allergioiden vuoksi. En niitä ole heti vaihtamassa vaikka ekoa ei olekaan. En ole koskaan käyttänyt huuhteluaineita (köksässä jo käytiin että turhia), mutta pyykkietikkaa voisi joskus kokeilla. Lähinnä siis lorauttaa normi etikkaa.

  Tälläistä pohdintaa siia meillä 🙂 poikayatävä ei myöskään automaattisesti usko ekoaineisiin, koska pitää niitä huonompina (joutuu käyttämään enemmän ainetta/kuumempaa vettä) saadakseen saman lopputulouksen. Mm. Tiskaamisessa. Aion todistaa hänen olevan väärässä, joten kaikki vinkit otan aiheesta vastaan 😀

  • hennaasemalta

   Kuulostaa oikein hyvältä! En itse ainakaan koe että joudun siivoamaan useammin tai kuumemmalla vedellä. Käsitiskin pesen palasaippualla, ihan normaalisti jne.
   Itsekään en ole käyttänyt huuhteluainetta vuosiin, mutta etikasta tykkään. Itse käytän ihan kaupan etikkaan jossa loraus eteerisiä öljyjä. (Se öljy ei ole pakollinen.) Etikka on myös tosi edullista kaupasta, ja suosittelen todella lämpimästi siivouksessa ja huuhteluaineena pyykinpesukoneessa ja hiuksissa.
   Mä sinuna aloittaisin kanssa just pikkuhiljaa lisäämään ekopesuaineita, jottei poikaystävä järkyty. 😀 Ja muutenkin pikkuhiljaa kun edelliset aineet loppuu, niinkuin kirjoititkin. Aloita vaikka siitä käsitiskiaineesta, ja osta palasaippua tiskialtaan reunalle. Siitä vaan tiskiharjalla sipaisette pesuainetta.

 5. Taina

  Hyvä kun herättelet ihmisiä ajattelemaan. Jo pienikin muutos on parempi kuin ei mitään. Itseäni hirvittää, kun roskia ei lajitella. Meillä viiden lapsen talous ja kerran kuukaudessa käy roska-auto. Silloinkaan ei roskis ole täynnä. Kun lajittelee ja omistaa kunnon kompostin. Tuli muovinkeräyskin lähelle, että enää ei oikein tule mitään roskiin menevää.

  • hennaasemalta

   No niinpä, samaa mieltä. Meilläkin lajitellaan osa roskista, muovinkeräys saisi vielä tulla lähemmäksi, ja sitä tänne kovasti toivotaankin koko kylältä. En ymmärrä miksi sen saaminen tänne on sitten niin vaikeaa…
   Parastahan olisi jos meilläkin olisi ihan omalla pihalla jätteiden lajittelu niinkuin kerrostaloissa, mutta eipä se nyt niiin iso vaiva ole viedä pahveja ja metallia lähikaupalle.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *