Vaatteiden eettisyys

Mä oikeasti ihan odotin jo sadepäivää. Ensinnäkin siksi, että olen istuttanut nyt paljon pensaita ja kukkia, ja toivoin että ne saa kunnolla vettä. Lisäksi siksi, että luin ajat sitten Konmaria, ja olen kovasti odottanut että ehtisin päästä kunnolla siivoamaan Konmarin ohjeiden mukaan.

Kävin jo viime viikolla hakemassa ullakolta kaikki vaatteeni mitä vain löysin, ja toin ne makkariin odottamaan että käyn kaikki vaatteeni läpi. Siis ihan kaikki, ei vain ne mitkä on käytössä. Vaikka mä en nyt ihan kirjaimellisesti halua tuota kirjaa noudattaa, enhän ole minimalisti, enkä tule sellainen ikinä olemaan, löytyi siitä muutama hyvä vinkki. Yksi tosi hyvä vinkki oli keskittyä yksiin tiettyihin tuotteisiin kerralla, eikä esim yhteen huoneeseen. Kun kaivoin kaikki vaatteet esille sängylleni, oli oikeasti aika järkyttävää nähdä miten paljon yhdellä ihmisellä on vaatteita. Eikä tässä ollut takit eikä kengät mukana.

Tänään aamulla aloitin urakan, ja muutama tunti siinä vierähti. Onneksi Nestori jaksoi suht hyvin leikkiä sen aikaa. Mulla meni kaksi isoa muovipussia vaatteita roskiin, 4-5 muovipussia Uff:n laatikkoon ja pari pussia kirppikselle. Ihan kamala määrä… (Tosin iso osa oli jo yli 10 vuotta vanhoja.) Silti kaappiin jäi vielä reilusti vaatteita, että ei tässä nakuna tarvitse juosta. Mutta voi että, nyt käyttövaatteet huokaisi helpotuksesta, kun kaapissa on tilaa olla! Pukeminen on myös paljon helpompaa jatkossa.

Tietyllä tavalla olen aloittanut vaatekaapin siistimisen jo vajaa vuosi sitten, kun aloin keräämään kestävämpiä ja iättömämpiä vaatteita kaappiin. Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun ystäväni aloitti NOSH-myyjänä, ja pääsin kokemaan, millaista on omistaa laadukkaita ja kestäviä vaatteita. Hurahdin siihen maailmaan pikkuhiljaa ihan täysin. Nyt olen keräillyt NOSHia, kytännyt NOSHin alemyyntejä, joista on tarttunut mm. t-paitoja mukaan. Lisäksi kaappiini on päätynyt pikkuhiljaa mm. Papun vaatteita, Alina Piuta jne. Pitkään haaveilin myös kunnollisesta ja kestävästä villatakista, joka ei heti kulahda ja nyppäänny. Äiti sitten yllättikin iloisesti, ja sain valita Alpan ihanan pitkän villaneuleen. Laatu näiden ja halpiskauppojen välillä on todella suuri, kuin yö ja päivä. Siinä missä halpikset kulahtaa parissa päivässä, nämä kestää ja kestää. Ulkonäkö pysyy aina vaan samana ja kangas napakkana ja pehmeänä. Alpan neulekin vain pehmenee käytössä.

Kun tässä kaikessa vielä miettii eettisiä puolia, ei ole ollut vaikea lähteä tälle tielle. Näin olen tukenut suomalaista, vähennän jätemäärää maailmassa, samoin kemikaalimäärää ja itselläni on mukavampi olla näissä vaatteissa. Oikeasti katson nykyään paljon tarkemmin mitä vaatteita ostan. En edes viitsi selata halpisvaateketjujen kuvastoja, joita ennen rakastin. Vaatekaupoilla tuntuu että ne halpisvaatteet oikein huutaa huonoa laatua. Saatan jonkun paidan tai mekon ostaa niistä edelleen, jos laatu on ihan ok. Varsinkin perusvaatteissa kuitenkin panostan nykyään laatuun.

Nykyään on todella paljon saatavilla laadukkaita kotimaisia vaatteita esimerkiksi verkossa. Kuten Nudge tai Weecos-sivustoilla. NOSHia saa toki NOSHin omilta sivuilta, mutta NOSHia kannattaa tilata edustajilta , jolloin pääsee tukemaan näitäkin yrittäjiä. Suosittelen lämpimästi ystävääni Sannaa, joka on todella hyvä työssään, ja kahdesti siitä jo palkittukin. Sannalta voit tilata Facebook-ryhmän kautta täältä. Sinne vaan viestiä, niin Sanna pian vastailee. Jos sulla ei ole Facebookia, laita vaikka mulle viestiä niin annan sulle yhteystiedot.

Yksi hyvä tapa miettiä eettisyyttä on myös korjauttaa omat vanhat vaatteensa ompelijalla. Tai tukea jälleen yrittäjiä teettämällä jotain ihan omaa sillä ompelijalla. Netistä löytyy ihania kankaita nykyään, esimerkiksi just NOSHilla, ja jos ei itse osaa ommella, niin ei muuta kuin työ ammattilaiselle. Toki se sitten maksaa enemmän, mutta saat ainakin just sitä mitä haluat. Espoosta löytyy esim. täältä ompelija. Niina on taitava ystäväni jolla olen teettänyt esimerkiksi Nestorille paitoja, kun olen keksinyt erikoisen idean. Muita hyviä vaatelöytöjä teen esimerkiksi Etsystä, saan kauniita käsintehtyjä vaatteita, tai käsityömarkkinoilta. Toki kirppikset myös hyvä vaihtoehto, mutta itse olen vähän huono sieltä etsimään vaatetta.

Näin se vaatekaappikin on helpompi pitää siistinä, kun sielä on muutama tarkkaan valittu vaate, eikä kymmeniä halpisvaatteita, joista suurinosa on heti niin kulahtanut ettei niitä viitsi käyttää muttei viitsisi heittää poiskaan kun on melkein uusia. Myös oman puotini kautta, olen oppinut että Suomesta löytyy myös paljon taitavia koru-yrittäjiä. Omassa puodissani kun myyn tuttujeni koruja, ja olen niitä itsellenikin ostanut. Koruja voi bongailla myös käsityömarkkinoilta, ja esim Weecosilta löytyy niitä myös.

Nyt on oma kaappini siisti, ja pitkästä aikaa voin sanoa että sieltä löytyy jopa jotain päällepantavaa. Lasten kaappien siivous on vielä edessä. Olen päättänyt, vaikkakin hammasta purren, että miehen vaatteisiin en koske. Se täytyy jatkossa lähteä häneltä itseltä, niinkuin Konmarissakin neuvottiin. Tosin, kestävämpiä vaatteita alan hänellekin etsimään.

Joten kyllä olen nauttinut tänään sadekelistä, ja vaatekaappi kiittää! (Tosin saa ne lämpimät säät pian tulla takaisin, kiitos!)

-Henna-

Ps. Tuotteita mainostettu ihan vain vilpittömästi koska ne on ihania.

 

Kommentit (3)
 1. Tiesitkö että vaatteet kannattaa viedä tekstiilien kierrätykseen, ei heittää roskiin. Vaatteita ottavat vastaan esim. Lindex, KappAhl, Seppälä, H&M. Välillä olen soittanut ensin ja varmistanut asian. Ei oo sen isompi vaiva kuin raahata vaatteita liikkeestä kotiin. Joistakin liikkeistä saa vielä alennuskupongin kun kierrättää tekstiilejä.
  Ympäristön kannalta tietysti paras kun ostaa vähemmän, kestävämpää ja korjaa/korjauttaa tarvittaessa.

  1. hennaasemalta
   1.6.2017, 16:21

   Totta, olin jo unohtanut että niissähän on välillä niitä keräyksiä. Niihin nähtävästi saa siis viedä kaikki risat ja kulahtaneet vaatteet? Sellaiset joita ei viitsi edes uffin lootaan laittaa kun on niin huonossa kunnossa?

   1. Kyllä, myös kulahtaneet ja rikkinäiset kelpaa, mutta niiden pitää olla puhtaita. Siis ei likaisia, pinttyneet tahrat tuskin haittaa. Tällaisista keräystekstiileistä tehdään imeytysmateriaaleja yms.
    Suurimmassa osassa liikkeistä keräys on ihan pysyvästi, toisilla taas kampanjoita. Siksi soitan välillä ensin ja varmistan. Googlaamalla löytyy lisätietoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *