Vaihtoehto Joulukinkulle ja Rosollille

height=”1116″ width=”744″>

Muutaman kerran on päässyt käymään niin, että ennen Jouluaattoa on tullut herkuteltua liian monta kertaa perinteisillä jouluruoilla. Aattoon mennessä on sitten jo ehtinyt hiukan niihin kyllästyä. Vietimme perheen kesken pikkujouluja ja valmistin porsaan ulkofilettä kokonaisena uunissa kinkun sijaan.

Ulkofilee hunnutettiin reilusti sinapilla. Tällä kertaa käytin dijonin hunajasinappia, tavallinen dijon ja myös kokojyväsinappi sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Jos haluat varmistaa lihan mehukkuudeen voit kääräistä ulkofileen vielä pekoniin ennen uuniin laittoa. Sisälämpötilan kanssa kannattaa olla tarkkana ettei lopputulos ole liian kuiva.

Rosollia en myöskään valmistanut pikkujouluihin, vaan rosolliin perinteisesti käytetyt juurekset päätyivät uuniin paahtumaan. Kinkun korvikkeen ja rosollijuuresten kera päätin tarjota kylmää aurakastiketta. Suolakurkut unohtuivat kauppalistasta, mutta olisivat sopineet mainiosti lisukkeeksi. Tämä pikkujoulu illallinen sopii mainiosti myös itsenäisyyspäivän viettoon.

height=”1116″ width=”744″>

 

Itsenäisyyspäivä illalliselle sopisivat hyvin myös blogiarkistosta:

Punasikurisalaatti karamellisoiduilla talviomenoilla

Pitkään haudutettua sinappista Kassleria

Karamellisoidut juurekset

Mustikkamousse valkosuklaalla ja kardemummalla

 

Sinappinen porsaan ulkofilee ja paahdetut rosollijuurekset

Ainekset

1,3 kg
porsaan ulkofileetä
4 rkl
dijon hunajasinappia
0
tuoretta timjamia (ruukullinen)
0
suolaa
0
mustapippuria myllystä
0
öljyä paistamiseen
Paahdetut Juurekset
6 kpl
rosamundaa
3 kpl
punajuurta
4 kpl
porkkanaa
3 kpl
punasipulia
3 kpl
omenaa (kotimainen)
2 rkl
rypsiöljyä
0
suolaa
0
mustapippuria myllystä
0
tuoretta timjamia (kourallinen)
Aurakastike
200 g
ranskankermaa
100 g
auraa
1 rkl
juoksevaa hunajaa
1 rkl
sitruunamehua
0
suolaa
0
mustapippuria myllystä
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota porsaan ulkofilee kaksi tuntia ennen valmistusta huoneenlämpöön. Kuumenna pannu kuumaksi ja ruskista ulkofileen pinta kauttaaltaan öljyssä. Mausta ulkofilee reilusti suolalla ja mustapippurilla. Nosta sivuun odottamaan.

Pese rosamundat ja omenat hyvin, leikkaa lohkoiksi ja laita suureen uunivuokaan tai reunalliselle pellille. Kuori porkkanat, punajuuret ja punasipulit. Leikkaa lohkoiksi ja nosta uunivuokaan. Ripottele juuresten joukkoon suola, mustapippuri, tuore timjami ja öljy. Sekoita hyvin.

Sivele ulkofilee reilusti sinapilla. Laita timjamin oksat fileen pintaan. Nosta ulkofilee juuresten päälle uunivuokaan. Laita paitimittari fileen paksuimpaan osaan. Nosta uunivuoka uuniin 150 asteeseen ja paista kunnes ulkofileen sisälämpötila on 68-70 astetta.

Nosta filee pois vuoasta ja kääri folioon. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja paahda juureksia kunnes ovat kypsiä ja saaneet hiukan väriä.

Valmista kastike sekoittamalla murusteltu aura ranskankerman joukkoon. Lisää hunaja ja sitruunamehu. Mausta vielä suolalla ja mustapippurilla. Nosta jääkaappiin maustumaan vähintään 15 minuutiksi.

Viipaloi porsaan ulkofilee ja tarjoile uunijuuresten ja aurakastikkeen kera.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *