Vaihtoehto Joulukinkulle ja Rosollille
height=”1116″ width=”744″>
Muutaman kerran on päässyt käymään niin, että ennen Jouluaattoa on tullut herkuteltua liian monta kertaa perinteisillä jouluruoilla. Aattoon mennessä on sitten jo ehtinyt hiukan niihin kyllästyä. Vietimme perheen kesken pikkujouluja ja valmistin porsaan ulkofilettä kokonaisena uunissa kinkun sijaan.
Ulkofilee hunnutettiin reilusti sinapilla. Tällä kertaa käytin dijonin hunajasinappia, tavallinen dijon ja myös kokojyväsinappi sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Jos haluat varmistaa lihan mehukkuudeen voit kääräistä ulkofileen vielä pekoniin ennen uuniin laittoa. Sisälämpötilan kanssa kannattaa olla tarkkana ettei lopputulos ole liian kuiva.
Rosollia en myöskään valmistanut pikkujouluihin, vaan rosolliin perinteisesti käytetyt juurekset päätyivät uuniin paahtumaan. Kinkun korvikkeen ja rosollijuuresten kera päätin tarjota kylmää aurakastiketta. Suolakurkut unohtuivat kauppalistasta, mutta olisivat sopineet mainiosti lisukkeeksi. Tämä pikkujoulu illallinen sopii mainiosti myös itsenäisyyspäivän viettoon.
height=”1116″ width=”744″>
Itsenäisyyspäivä illalliselle sopisivat hyvin myös blogiarkistosta:
Punasikurisalaatti karamellisoiduilla talviomenoilla
Pitkään haudutettua sinappista Kassleria
Karamellisoidut juurekset
Mustikkamousse valkosuklaalla ja kardemummalla
Sinappinen porsaan ulkofilee ja paahdetut rosollijuurekset
Ainekset
- 1,3 kg
- porsaan ulkofileetä
- 4 rkl
- dijon hunajasinappia
- 0
- tuoretta timjamia (ruukullinen)
- 0
- suolaa
- 0
- mustapippuria myllystä
- 0
- öljyä paistamiseen
- Paahdetut Juurekset
- 6 kpl
- rosamundaa
- 3 kpl
- punajuurta
- 4 kpl
- porkkanaa
- 3 kpl
- punasipulia
- 3 kpl
- omenaa (kotimainen)
- 2 rkl
- rypsiöljyä
- 0
- suolaa
- 0
- mustapippuria myllystä
- 0
- tuoretta timjamia (kourallinen)
- Aurakastike
- 200 g
- ranskankermaa
- 100 g
- auraa
- 1 rkl
- juoksevaa hunajaa
- 1 rkl
- sitruunamehua
- 0
- suolaa
- 0
- mustapippuria myllystä
- Muut ainesosat
Tee näin:
Ota porsaan ulkofilee kaksi tuntia ennen valmistusta huoneenlämpöön. Kuumenna pannu kuumaksi ja ruskista ulkofileen pinta kauttaaltaan öljyssä. Mausta ulkofilee reilusti suolalla ja mustapippurilla. Nosta sivuun odottamaan.
Pese rosamundat ja omenat hyvin, leikkaa lohkoiksi ja laita suureen uunivuokaan tai reunalliselle pellille. Kuori porkkanat, punajuuret ja punasipulit. Leikkaa lohkoiksi ja nosta uunivuokaan. Ripottele juuresten joukkoon suola, mustapippuri, tuore timjami ja öljy. Sekoita hyvin.
Sivele ulkofilee reilusti sinapilla. Laita timjamin oksat fileen pintaan. Nosta ulkofilee juuresten päälle uunivuokaan. Laita paitimittari fileen paksuimpaan osaan. Nosta uunivuoka uuniin 150 asteeseen ja paista kunnes ulkofileen sisälämpötila on 68-70 astetta.
Nosta filee pois vuoasta ja kääri folioon. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja paahda juureksia kunnes ovat kypsiä ja saaneet hiukan väriä.
Valmista kastike sekoittamalla murusteltu aura ranskankerman joukkoon. Lisää hunaja ja sitruunamehu. Mausta vielä suolalla ja mustapippurilla. Nosta jääkaappiin maustumaan vähintään 15 minuutiksi.
Viipaloi porsaan ulkofilee ja tarjoile uunijuuresten ja aurakastikkeen kera.