Blogit
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Uusi tuttavuus Juuripersilija

Juuripersilija on varmasti monelle outo juures. Itse olen kyseistä juuresta nyt kahteen otteeseen käyttänyt ja voin lämpimästi suositella kokeilemaan. Juuripersilijaa käytin poropaimenenpiiraassa ja blogiarkistosta löytyy ohje paahdettuun juuripersilijakeittoon. Juuripersilija on kotoisin välimereltä, jossa se kasvaa villinä.

Perinteiseen purjo-perunakeittoon tuli rutkasti makua lisää juuripersilijasta. Voissa paistettu purjo sopi myös erinomaisesti keiton lisukkeeksi. Terveellisemmän keitosta saat vaihtamalla voin rypsiöljyyn ja kerman ruokakermaan. Puikuloiden valitseminen perunaksi tähän keittoon oli erinomainen valinta ja jatkossa en taida muuta perunalajiketta edes harkita perunaa sisältäviin sosekeittoihin. Keitto saavutti suuren suosion lasten keskuudessa ja minulta onkin tiedusteltu jo muutamaan otteeseen milloin on taas tarjolla perunakeittoa.

Juuripersilijakeitto

Ainekset

300 g
juuripersilijaa
400 g
puikuloita
150 g
purjon valkoista osaa
1 rkl
voita
1 l
kanalientä
2 dl
kuohukermaa
0
suolaa
0
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
50 g
purjon vihreää osaa
0
nokare voita
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuori sekä kuutioi juuripersilijat ja puikulat. Halkaise purjon pala ja huuhtele huolellisesti. Viipaloi purjo. Sulata voi kattilassa ja kuullota purjoa muutama minuutti. Lisää  juuripersilijat ja puikulat, jatka kuullottamista hetki. Lisää kuuma kanaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää kerma, mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehahtaa. Soseuta keitto tasaiseksi esim. sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Halkaise pala purjon vihreää osaa ja huuhtele hyvin, viipaloi. Sulata pannulla nokare voita ja kuullota purjoa muutama minuutti. Lisää paistettua purjoa keiton pinnalle.

Kommentit (4)

  1. Perinneruokaa Prkl

    Keitot tuntuvat olevan melko helppo tapa kyllä kokeilla jotain tällaista uutta. Itse löysin aikoinaan maa-artisokan keiton kautta. Se keitto oli niin taivaallista. 🙂 -Antti

  2. Tiina Garvey

    Todella huippu vinkki! Pyörittelin kaupassa juuri näitä käsissäni ja mietin mitä juuripersiljasta voisi tehdä! Kiitos reseptistä!

  3. Minna_A

    Maa-artisokat odottaa kasvimaalla nostamista keväällä. Keittoa on kyllä pakko heti tehdä.

  4. Minna_A

    Eipä kestä. Tässä vaiheessa vuotta vaihtelua perus juuresvalikoimaan on piristävää.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *