Uusi tuttavuus Juuripersilija
Juuripersilija on varmasti monelle outo juures. Itse olen kyseistä juuresta nyt kahteen otteeseen käyttänyt ja voin lämpimästi suositella kokeilemaan. Juuripersilijaa käytin poropaimenenpiiraassa ja blogiarkistosta löytyy ohje paahdettuun juuripersilijakeittoon. Juuripersilija on kotoisin välimereltä, jossa se kasvaa villinä.
Perinteiseen purjo-perunakeittoon tuli rutkasti makua lisää juuripersilijasta. Voissa paistettu purjo sopi myös erinomaisesti keiton lisukkeeksi. Terveellisemmän keitosta saat vaihtamalla voin rypsiöljyyn ja kerman ruokakermaan. Puikuloiden valitseminen perunaksi tähän keittoon oli erinomainen valinta ja jatkossa en taida muuta perunalajiketta edes harkita perunaa sisältäviin sosekeittoihin. Keitto saavutti suuren suosion lasten keskuudessa ja minulta onkin tiedusteltu jo muutamaan otteeseen milloin on taas tarjolla perunakeittoa.
Juuripersilijakeitto
Ainekset
- 300 g
- juuripersilijaa
- 400 g
- puikuloita
- 150 g
- purjon valkoista osaa
- 1 rkl
- voita
- 1 l
- kanalientä
- 2 dl
- kuohukermaa
- 0
- suolaa
- 0
- mustapippuria myllystä
- Tarjoiluun
- 50 g
- purjon vihreää osaa
- 0
- nokare voita
- Muut ainesosat
Tee näin:
Kuori sekä kuutioi juuripersilijat ja puikulat. Halkaise purjon pala ja huuhtele huolellisesti. Viipaloi purjo. Sulata voi kattilassa ja kuullota purjoa muutama minuutti. Lisää juuripersilijat ja puikulat, jatka kuullottamista hetki. Lisää kuuma kanaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää kerma, mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehahtaa. Soseuta keitto tasaiseksi esim. sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Halkaise pala purjon vihreää osaa ja huuhtele hyvin, viipaloi. Sulata pannulla nokare voita ja kuullota purjoa muutama minuutti. Lisää paistettua purjoa keiton pinnalle.
Keitot tuntuvat olevan melko helppo tapa kyllä kokeilla jotain tällaista uutta. Itse löysin aikoinaan maa-artisokan keiton kautta. Se keitto oli niin taivaallista. 🙂 -Antti
Todella huippu vinkki! Pyörittelin kaupassa juuri näitä käsissäni ja mietin mitä juuripersiljasta voisi tehdä! Kiitos reseptistä!