Suomalainen hot pot
Vietimme uudenvuodenaattoa perheen kesken mökillä ja päätimme uskaltaa kokeilla hot potin valmistusta. Mies oli syksyllä työmatkalla Kiinassa ja ihastui hot potiin. Siitä asti hot pot oli roikkunut to cook listalla, mutta jäi kiireessä kokeilematta. Joululomalla saimme akut ladattua tehokkaasti ja päätimme kokeilla hot pottia uudenvuodenaattona. Selailtuamme löytämiämme reseptejä tulimme siihen lopputulokseen, että hot pot jäisi lapsilta syömättä.
Ollimme jo päätyneet perinteiseen racletteen, kunnes sain idean suomalaisesta hot potista. Valmistin joululomalla lounaaksi pikaruokien aatelia eli pelmenikeittoa ja lapset nahistelivat viimeisistä pelmeneistä. Tästä lähti idea valmistaa hot potia suomalaisin mauin. Mies innostui heti ideasta, joten päätimme sen toteuttaa.
Valmistimme vahvan lihaliemen, johon käytimme myös kuivattuja sieniä tuomaan lisää makua. Lihaliemessä kypsensimme kasviksia, sieniä, hirvipyöryköitä, naudan ulkofilettä ja pelmeneitä. Tarjolla oli myös sitruunalla maustettua smetanaa ja kermaviilikastiketta. Tytöt vaativat myös pinkeistä perunoista valmistettuja lohkoperunoita illalliselle, joten niitä löytyi myös pöydästä. Kummasti väri tuntuu vaikuttavan perunoiden herkullisuuteen… Papalle myös tiedoksi, että pinkkejä perunoita on ensi kesänä pistettävä perunamaalle kasvamaan.
Olin varannut jääkaappiin Heinolan Heilan lihatorilta makkaroita varmuuden vuoksi, jos suomalainen hot pot osoittautuisi huonoksi ideaksi. Suomalainen hot pot osoittautui yllättäen erinomaiseksi ideaksi ja koko perhe nautti täysillä illallisesta. Suomalainen hot pot oli niin onnistunut kokeile, että seuraava hot pot illallinen on jo suunnitteilla.
Suomalainen hot pot
Ainekset (6 annosta)
- Lihaliemi
- 2 l
- laadukasta lihalientä (esim. puljonki)
- 3/4 dl
- kuivattuja sieniä (esim. herkkutatti, mustatorvisieni)
- ½ kpl
- tuoretta timjamia ruukussa
- 3 kpl
- tuoretta rosmariinin oksaa
- 8 kpl
- katajanmarjoja
- 10 kpl
- kokonaisia mustapippureita
- 1 kpl
- sipuli lohkoiksi leikattuna
- 4 kpl
- valkosipulinkynsiä
- 1 kpl
- porkka paloiteltuna
- 1 kpl
- Hotpot
- 200 g
- siitakesieniä
- 200 g
- herkkusieniä
- 600 g
- naudan ulkofilettä
- 500g g
- hirvenjauhelihaa
- 1 tl
- suolaa
- 1/4 TL
- mustapippuria myllystä
- 1 kpl
- purjo
- 1 kpl
- kiinankaali
- 1 kpl
- parsakaali
- 300 g
- ruusukaaleja
- 500 g
- pelmenejä (pakaste)
- 1 pkt
- pakastettuja vihreitä papuja
- 1 kpl
- parsakaali
- 1 kpl
- nippu kevätsipuleita
- Sitruunasmetana
- 200 g
- smetanaa
- 2 rkl
- sitruunamehua
- 1 tl
- suolaa
- Kermaviilikastike
- 200 g
- kermaviiliä
- ½ dl
- tuoretta tilliä hienonnettuna
- 1 rkl
- sitruunanmehua
- ½ tl
- valkosipulijauhetta
- ½ tl
- suolaa
- 1/4 tl
- mustapippuria myllystä
Tee näin:
Lisää kattilaan lihaliemi, kuivatut sienet, timjami, rosmariini, katajanmarjat, mustapippurit, sipuli, valkosipulit ja porkkana.
Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin ajan.
Ota pelmenit ja vihreät pavut huoneenlämpöön sulamaan. Niiden ei tarvitse sulaa kokonaan ennen hot pottiin lisäämistä.
Sekoita smetanan joukkoon sitruunamehu ja suola. Anna maustua jääkaapissa vähintään 15min.
Valmista kermaviilikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa vähintään 15min.
Valmistele seuraavaksi kasvikset.
Leikkaa purjo puoliksi ja huuhdo mullat pois. Leikkaa purjo 5cm pitkiksi lohkoiksi.
Poista ruusukaaleista huonot uloimmat lehdet sekä kanta. Puolita ruusukaalit.
Irroita parsakaalista nuput ja puolita isoimmat nuput.
Poista kevätsipuleista kanta ja leikkaa vihreä varsi. Hienonna vihreät varret ja tarjoa erikseen.
Huuhtele sienet ja puolita ne.
Huuhtele kiinankaali ja leikkaa reiluiksi paloiksi.
Valmista seuraavaksi hirvipyörykät. Mausta hirvenjauheliha suolalla ja pippurilla. Pyöritä pieniksi pyöryköiksi.
Leikkaa ulkofilee ohuiksi sopivan suupalan kokoisiksi viipaleiksi.
Laita kaikki hot potia varten varatut kasvikset ja lihat pöytään tarjolle.
Täytä fonduepata lihaliemellä ja kuumenna liedellä kiehuvaksi. Pidä kattilaan jäänyt lihaliemi kuumana.
Siirrä fonduepata liekin päälle ja säädä liekkiä niin, että lihaliemi kiehuu hiljaa.
Lisää kuumaan lihaliemeen lihoja, pelmeneitä ja kasviksi puikoilla tai fonduhaarukoilla kypsymään.
Nosta valmiit lihat, pelmenit ja kasvikset lautaselle ja nauti sitruunasmetanan, kermaviilikastikkeen ja hienonnettujen kevätsipulin varsien kanssa.
Lisää illallisen aikana tarvittaessa lihalientä fonduepataan.