Puutarhassa: Siemeninventaario

Maaliskuussa päivittäin lisääntyvä valon määrä kääntää ajatukset vääjäämättä kohti puutarhaa, vaikka puutarha lepääkin tällä hetkellä paksun lumivaipan alla. Nyt on hyvä hetki ottaa esille lempi puutarhakirjat ja lehdet, kun maa on sulanut lukemiseen ei enää ole aikaa. Kaikki liikenevä aika kuluu ainakin itselläni puutarhassa sormet onnellisesti mullassa. Tällä hetkellä yöpöydältä löytyy iltalukemisena lavatarhuri, makutarhuri ja satoa saunan takaa.

Viimeistään maaliskuun lopulla on tehtävä siemeninventaario. Siemenpussit olen koonnut yhteen laatikkoon, mutta talven aikana on päässyt täysin unohtumaan mitä siemeniä löytyy laatikosta. Siemeninventaarion jälkeen pääsee yhteen lempi puuhista eli siementen tilaamiseen.

Tosin ennen siementen tilaamista teen kylvösuunnitelman viime kesänä perustettuun lavatarhaan. Lavatarhan suunnittelusta ja perustamisesta voit lukea seuraavista postauksista: Suunnitelmissa lavatarha, lavatarhan perustaminen osa 1, lavatarhan perustaminen osa 2 ja lavatarhan perustaminen osa 3.

Kylvösuunnitelman ansiosta mopo ei yleensä lähde kovin pahasti käsistä siementilausta tehdessä. Se on sitten asia erikseen tuleeko kylvösuunnitelmaa noudatettua, kun vihdoin ja viimein päästään kylvämiseen asti. Suurimman osan siemenistä olen tilannut hyötykasviyhdistykseltä ja niin taidan tehdä tänäkin vuonna. Kaupassa käydessä muutama siemenpussi saattaa kevään aikana heräteostoksena tarttua mukaan.

Viime vuonna viljelin yhdessä lavassa kasvikumppaneita porkkanaa ja sipulia. Porkkana ja sipuli sato oli erittäin onnistunut, joten nämä kasvikumppanit päätyvät tänäkin vuonna samaan lavaan kasvamaan. Porkkanan siemeniä ei tavitse tänä vuonna tilata, sillä tilasin niitä syksyllä syyskylvöä varten joka jäi tekemättä. Syksyllä piti siis tehdä syyskylvö ja kylvää porkkanaa, palsternakkaa ja valkosipulia suurimpaan lavaan. Pakkaset ehtivät ennen minua ja syyskylvö jäi tekemättä. Erityisesti harmittaa etten ehtinyt laittaa valkosipulia kasvamaan. Täytyy siis tänäkin vuonna esikasvattaa valkosipulia, että saadaan kunnon sato. Miten tässä malttaa odottaa, että pääsee puutarhaan puuhailemaan…

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *