Perinteinen lihakeitto lipstikalla maustettuna

height=”997″ width=”664″>

Viime kerrasta on hirmuisesti aikaa, siis siitä kun valmistin lihakeittoa. Lämpömittarin näyttäessä aina välillä pakkaslukemia ovat keitot ja pataruoat olleet meillä suosiossa. Kun ulkona kylmenee vaatii kroppa selvästi lämmittäviä ruokia.

Huolella valmistettu lihaliemi vie aikaa, mutta sen ansiosta lopputuloksena on herkullinen keitto lämmittämään talvipäiviä. Persilijan ja lipstikan varsia ei kannata heittää hukkaan vaan lisätä kattilaan maustamaan lihalientä. Yrttien varsista irtoaa hyvin makua.

Lihakeitosta tuli herkullista ja samalla todettua, että tätä perinneruokaa tulee tehtyä turhan harvoin. Seuraavalla kerralla taidan kokeilla saada keittoon vielä lisää makua paahtamalla.

Lihakeitto lipstikalla

Ainekset

800 g
naudan keittolihaa makuluulla
2,5 l
kylmää vettä
10 kpl
mustapippuria
1 rkl
maustepippuria
0
suolaa
1 kpl
sipuli
1 kpl
porkkana
0
silolehtipersilijan varret (1 ruukullinen)
0
lipstikan varret (1 ruukullinen)
6 kpl
perunoita
200 g
palsternakkaa
4 kpl
porkkanoita
100 g
juuriselleriä
0
silolehti persilijaa (ruukullinen)
0
tuoretta lipstikkaa (ruukullinen)
0
mustapippuria myllystä
0
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Laita liha ja makuluu isoon kattilaan (5l). Pese porkkana ja lisää kattilaan. Leikkaa sipuli neljään osaan ja lisää kattilaan. Ota persilijan ja lipstikan lehdet talteen ja laita sivuun odottamaan. Lisää persilijan ja lipstikan varret kattilaan. Lisää musta- ja maustepippurit sekä suola. Kaada kylmä vesi päälle. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista kolme tuntia liedellä. Kuori vaahto pois pinnalta. Siivilöi liemi talteen. Pilko liha kuutioiksi.

Kuori porkkanat, perunat, palsternakka ja selleri. Pilko kuutioiksi. Kuumenna liemi kattilassa kiehuvksi ja lisää juurekset. Keitä kymmenen minuuttia ja lisää kuutioitu liha kattilaan. Keitä kunnes juurekset ovat kypsiä. Hienonna yritit ja lisää keittoon keittämisen loppuvaiheessa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mustapippuria ja suolaa.

Kommentit (4)
  1. sari kalliomäki
    16.11.2014, 11:55

    Hyvää lihakeittoa ei voita mikään, sitä kannattaa kyllä mainostaa ja toi lipstikka sopii varmasti hyvin sekaan, pitääpä koklata joku kerta.

  2. Lipstikasta tulee aina mieleen äitini, se on hänen suosikkiyrttinsä ja hän on saanut minutkin opetettua ymmärtämään tuon yrtin päälle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *