Mustikka-Marenkipiirakka kardemummalla maustettuna

width=”800″ height=”1200″>

Meidän perheessä lapsilla ei ole karkkipäivää ja tämä herättää usein kummastusta ihmisissä. Karkit kuuluvat meillä erityisherkkuna juhlapäiviin, kuten syntymäpäivät tai joulu. Karkkipäivän sijaan meillä on herkkupäivä lauantaina tai sunnuntaina.

Herkkupäivä ei tarkoita sitä, että koko päivä herkuteltaisiin, vaikka tietysti se olisi lapsille mieleen. Herkkupäivinä päivällisen jälkeen on tarjolla jälkiruokaa tai makeita leivonnaisia, usein valmistan herkut yhdessä lasten kanssa.

Meitä vanhempia pidetään usein aika ankarina tämän takia, mutta omasta mielestäni makeiden herkkujen kohtuullisen käytön opettaminen jo lapsena tekee siitä helpomman myös aikuisena. Mielestäni itse tehdyt makeat leivonnaiset ja jälkiruoat ovat paljon terveellisempiä kuin kaupasta ostetut karkit.

Herkkupäivä asettaa tietysti toteutukselle paineita ja viisi henkisessä perheessä toiveita on useita. Viime sunnuntaina lapsista yksi halusi leipoa ja kaksi halusi tehdä marenkeja. Äiti halusi tyhjentää pakastinta marjoista, joten lopputuloksena oli kompromissi Mustikka-Marenkipiirakka.

Itse rakastan mustikan ja kardemumman yhdistelmää, toimi erinoimaisesti myös tässä piirakassa. Jos et itse ole kardemumman ystävä voit jättää sen pois. Kaikkia miellyttävä kompromissi Mustikka-Marenkipiirakka oli lasten mielestä parasta ikinä ja maistui piirakka hyvin myös aikuisille.

Mustikka-marenkitorttu kardemummalla

Ainekset

0
1 annos makeaa murotaikinaa piirakoille (linkki reseptiin valmistusohjeessa)
Täyte
400 g
pakaste mustikoita
1 rkl
perunajauhoja
½ dl
sokeria
1 tl
vaniljasokeria
1 tl
rouhittua kardemummaa
Marenki
2 kpl
valkuaista
1 dl
sokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista murotaikina maku.fi:n ohjeen mukaan, resepti löytyy linkistä. Voitele piirakkavuoka. Painele murotaikina vuokaan. Pistele haarukalla ja esipaista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Laita kulhoon jäiset mustikat. Sekoita joukkoon perunajauho, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma. Kaada täyte pohjan päälle ja paista noin 25 minuuttia.

Erottele valkuaiset ja laita puhtaaseen kulhoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen joukkoon samalla vatkaten. Laita vaahto pursotuspussiin ja pursota piirakan pinnalle. Laita piirakka uuniin grillivastuksen alle ja anna olla kunnes marenki saa hiukan väriä eli muutama minuutti. Vahdi tarkkaan, sillä marenki palaa helposti.

Kommentit (2)
  1. Johanna/Herkkuhovi
    23.1.2015, 20:13

    Karkiton vaihtoehto ei ole minusta ollenkaan huonompi ajatus. Karkkia tulee vastaan joka paikassa aivan liikaa, meillä on karkkipäivä, mutta niitä tulee väkisinkin silloin tällöin enemmän kun vieraat tuovat tullessan lapsille karkkia, kyläpaikassa on monesti täytetty kipot karkilla lapsia varten jne..

    Piiras kuulostaa ihanalta, marenki sopii marjapiiraiden päälle erittäin hyvin. Kardemumma ja mustikka on kyllä tosi hyvä yhdistelmä, pitääkin tekaista joku päivä tälläinen piiras. 🙂

  2. Samalla on vanhempienkin karkin syönti vähentynyt, mikä on vaan hyvä asia :).

    Harvoin on tullut piirakan päälle marenkia laitettua, mutta nyt taatusti tulee useammin laitettua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *