Mustapippuri-Hollandaisekastike ja kokonaisena valmistettu Entrecote

height=”749″ width=”500″>

Tämän vuoden ensimmäisellä päivällisellä mummilassa valmistimme Entrecoten kokonaisena uunissa ja sen kanssa tarjottiin itsetehtyä mustapippuri-hollandaisekastiketta. Hollandaisekastikketta ei olisi itsellini tullut mieleenkään tarjola lihan kanssa. Hollandaisekastiketta on meillä perinteisesti tarjottu keväällä ensimmäisten parsojen kera. Työpaikan pikkujouluissa tarjottiin kuitenkin mustapippuri-Hollandaisekastiketta pihvien kera ja se oli suorastaan taivaallista. Mustapippuri-hollandaisekastike päätyi siis heti kättelyssä loputtoman pitkälle to cook -listalleni.

Uuden vuoden vietimme mummilassa. Äitini oli saanut tuttavilta tukusta todella hyvää naudan entrecotea, jonka päätimme valmistaa päivälliseksi. Entrecote on aika rasvaista, joten mieleeni juolahti, että mustapippuri-hollandaise sopisi erinomaisesti rasvaisen lihan kanssa tarjottavaksi. Osuin oikeaan, sillä mustapippuri-hollandaisekastike sopi täydellisesti rasvaisen entrecoten kanssa. Sitruunainenkastike toi sopivasti raikkautta annokseen.

Valmistin hollandaise kastiketta ensimmäistä kertaa ja täytyy tunnustaa, että hiukan hirvitti onnistuuko kastike ollenkaan. Kuulemani mukaan hollandaisekastike epäonnistuu helposti ja lopputuloksena on munakokkelia. Hilkulla oli ettei meilläkin olisi ollut munakokkelia kastikkeen sijaan, mutta onneksi tajusin nostaa kulhon pois vesihauteesta viimetipassa. Käsivarsi oli kyllä suorastaan kipeä kaikesta vatkaamisesta. Nyt kun hollandaisekastikkeen on kerran valmistanut itse ei ole paluuta enää valmiisiin kastikkeisiin, niin se vain usein menee.

height=”751″ width=”500″>

Entrecoten valmistus kokonaisena uunissa onnitui erinomaisesti. Entrecote sidottiin paistinarulla tiiviiksi paketiksi ja maustettiin mustapippurilla sekä suolalla. Entrecoten pinta ruskistettiin pannulla joka puolelta. Pinnan ruskistamisen jälkeen lisättiin valkosipulin kynsiä ja yrttejä. Entrecote nostettiin uuniin 175 asteeseen ja annettiin olla kunnes sisälämpötila oli 53 astetta. Tämän jäkeen entrecote käärittiin folioon ja annettiin levätä noin puoli tuntia. Ennen tarjoilua paistinarut poistettiin ja entrecote leikattiin noin 2 cm paksuiksi viipaleiksi.

Uusi vuosi alkoi siis todella herkullisissa merkeissä, kun jälkiruokana tarjottiin vielä tyrnipossettaja paahdetulla valkosuklaalla. Toivottavasti tämä lupaa hyvää ja herkullista vuotta!

height=”749″ width=”500″>

 

Mustapippuri-Hollandaisekastike

Ainekset

3 kpl
keltuainen
200 g
huoneenlämpöistä voita
0
mustapippuria myllystä
0
suolaa
1 rkl
sitruunamehua
Mausteliemi
2 dl
kuivaa valkoviiniä
½ dl
valkoviinietikkaa
6 kpl
kokonaista mustapippuria
1 kpl
laakerinlehti
1 kpl
salottisipuli hienonnettuna
Muut ainesosat

Tee näin:

Aloita mustapippuri-hollandaisekastikkeen valmistus mausteliemestä. Mittaa kaikki maustelimen ainekset  kattilaan. Kuumenna mausteliemi kiehuvaksi ja keitä mausteliemeä kasaan, kunnes siitä on jäljellä puolet. Siivilöi mausteliemi ja anna hiukan jäähtyä.

Valmista mustapippuri-hollandaisekastike vesihauteessa. Varaa lieden viereen paksu keittiöpyyhe, jonka päälle vesihauteessa ollut kulho nostetaan. Laita esim. metallikulhoon keltuaiset ja jäähtynyt mausteliemi. Nosta kulho vesihauteeseen. Vatkaa keltuaisia ja mausteliemeä koko ajan, kunnes seos paksunee. Nosta kulho heti vesihauteesta keittiöliinan päälle.

Lisää kuutioitu pehmeä voi vähitellen kokoajan vatkaten kastikkeen joukkoon. Lopuksi mausta kastike sitruunamehulla, reilusti mustapippurilla ja suolalla. Tarjoile esimerkiksi entrecoten kera.

Kommentit (2)
  1. Hollandaise on kyllä ehdoton kastikesuosikkini! tämä mustapippuriversio kuulostaa todella herkulliselta 🙂

  2. Oli todella hyvää ja ehdottomasti kaiken vaivan arvoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *