Lehtikaalikeitto

Koleaan syyssäähän sopii parhaiten keitot. Keitoilla onkin meidän taloudessamme herkuteltu useampaankin otteeseen viimeaikoina. Samoin kaalit ovat valloittaneet keittiömme. Tässä keitossa on makua vaikka muille jakaa ja valkoviinistä tulee hienosti lisämakua. Arkena meillä ei keittoihin valkkaria laiteta, mutta viikonloppuisin voi keittoakin tehdessä nähdä hiukan enemmän vaivaa.

Keittoon laitoin myös luottotuotettani muttin tomaattipyrettä, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Tosin  Alenin mutti somekohun ansiosta taitaa tämä tuote olla jo aika monelle tuttu. Kasvisversion saa helposti vaihtamalla kanaliemen kasvisliemeen ja jättämällä pekonin pois. Lehtisellerin lehtiä ei kannata heittää pois vaan käyttää tuoreiden yrttien tapaan keiton mausteena. Toivottavasti tämä keitto maistuu teillekin ja lämmittää hyvin.

Lehtikaalikeitto pekonilla

Ainekset

1 kpl
sipuli
2 kpl
valkosipulin kyntta
150 g
lehtikaalia
2 kpl
varsisellerin vartta (säästä varsisellerin lehdet)
4 kpl
porkkanaa
1 kpl
palsternakka (noin 200g)
1 rkl
rypsiöljyä
1½ dl
kuivaa valkoviiniä
140 g
tomaattipyreetä
2 l
kanalientä (2l vettä ja 2rkl fondia)
0
suolaa
0
mustapippuria myllystä
½ dl
tuoretta lehtipersilijaa (hienonnettuna)
285 g
suuria valkoisia säilyke papuja (esim. go green)
140 g
pekonia
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuutioi pekoni ja paista pannulla rapeaksi. Nosta talouspaperin päälle valumaan. Kuori ja kuutioi sipuli. Kuori ja hienonna valkosipuli. Poista lehtikaalin lehdistä ruoti ja leikkaa sopiviksi suupaloiksi. Ota varsisellerin lehdet talteen. Kuutioi varsisellerit. Kuori ja kuutioi porkkanat. Kuori ja kuutioi palsternakka.

Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää varsisellerit ja kuullota minuutin verran. Lisää hienonnettu valkosipuli ja kuullota vielä hetki. Lisää valkoviini ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää tomaattipyree ja kanaliemi. Kuumenna kiehuvaksi.

Lisää porkkanat, palsternakka ja lehtikaali, keitä kymmenisen minuuttia. Valuta pavut hyvin ja lisää keittoon. Keitä kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Hienonna lehtipersilija ja varsisellerin lehdet, lisää pekonin kanssa keittoon juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (4)
  1. sari kalliomäki
    13.10.2014, 05:36

    Kerrassaan herkullisen oloinen keitto. Keitot on kyllä nyt niin in, kun ilmat viilenee ja kaali on ihan parasta.

  2. Keitot ovat niin parasta ruokaa juuri nyt. Varsinkin kun on hieman flunssainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *