Lavatarhan toinen viljelyvuosi

Lavatarhan perustimme viime vuonna ja takana on nyt siis jo toinen kesä lavatarhurina. Lavatarhan perustamisesta voit lukea seuraavista postauksista: Lavatarhan perustaminen osa1, osa2 ja osa3. Syksyn lähestyessä on aika kirjata ylös lavakasvatuksen hitit ja hudit tämän kesän osalta. Viime kesänä lehtokotilot löysivät tiensä kasvilavoihin, vaikka niitä yritin varjella.

Tänä kesänä en siis laittanut enää salaattia kasvamaan lavaan. Salaatin sijaan istutin yhteen lavoista paljon yrttejä. Kuuma ja kuiva kesä näyttää sopineen yrteille hyvin ja lava suorastaan pursuaa persilijaa, tilliä, rakuunaa, timjamia, salviaa, kiinanvalkosipulia, iisoppia, korianteria ja rosmariinia. Runsaan yrttisadon aion hyödyntää ainakin yrttisuolan valmistukseen. Suunnitelmissa on myös yrttiviinietikan valmistus ja yrttien kuivaus. Hyviä vinkkejä yrttisadon hyödyntämiseen otetaan kiitollisena vastaan. Täytyy ryhtyä myös miettimään miten mahdollisimman moni yrteistä selviäisi talvesta. Vinkkejä siis siitäkin kaivataan.

Viime vuonna kasvatin lehtikaalia yhdessä lavassa ja tänä vuonna istutin kyseiseen lavaan papuja, herneitä ja härkäpapua sitomaan typpeä kasvualustaan. Kuivasta kesästä johtuen herneet ja pavut eivät oikein menestyneet. Kaivosta loppui helteisen kesän takia vesi jo heinäkuun alussa. Tästä johtuen en saanut kunnon kastelujärjestelmää lavoihin kesälomamme ajaksi. Ruusupapu tosin virkosi elokuun sateiden myötä, mutta satoa emme ole vielä saaneet.

Isoimpaan lavaan istutin valko-, kelta- ja punasipulia, porkkanaa, kehä- ja rohtosamettikukkia.  Sipulit olivat kasvaneet suht hyvin ja ovat nyt saunassa kuivumassa. Nostin kokeeksi jo muutaman porkkanan, mutta olivat vielä aika pieniä. Täytyy antaa vielä hetken kasvaa lavassa, jos vaan ilmat eivät liikaa kylmene. Viime vuonna jäi syyskylvöt tekemättä, kun routa ehti ennen minua. Tänä vuonna ajattelin tehdä syyskylvön ja laittaa ainakin valkosipulia, porkkanaa ja palsternakkaa kasvamaan. Nähtäväksi jää ehtiikö tänäkin vuonna routa ennen minua.

Lavatarhurina on nyt takana kaksi todella erilaista kesää. Ensimmäinen kesä oli viileä ja todella sateinen. Tämä kesä taas todella helteinen ja kuiva. Jännityksellä jään odottamaan seuraavaa kesää ja mitä se tuo tullessaan.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *