Lasten kanssa keittiössä: Omena-kanelipuustit

Lapset halusivat leipoa korvapuusteja ja kesäloman viimeisenä viikonloppuna siihen oli hyvin aikaakin. Korvapuustien täytteeksi päätimme yhdessä tuumin raastaa myös omenoita, joita on takapihalla tarjolla yllin kyllin.

Kerran aikaisemmin lasten kanssa korvapuusteja leipoessa sokeri loppui ja käytimme korvapuustien täytteeseen fariinisokeria. Fariinisokerista tulee korvapuusteihin ihanan karamellimainen täyte, joten päätimme tällä kertaa käyttää fariinisokeria ihan tarkoituksella.

Puolet taikinasta leivoimme omena-kanelipuusteiksi ja toisen puolen taikinasta pitkoksi. Omena-kanelipuustit sekä omena-kanelipitko onnistuivat lasten riemuksi hyvin ja olivat herkullisia.

Leipominen on hyvää harjotusta eka- ja kolmasluokkalaiselle lukemisen ja mittayksiköiden suhteen. Kirjotin reseptin heille ylös ja reseptiä lukien onnistui pullataikinan valmistus hyvin. Äidin apua ei paljoa enää tarvittu. Taikinan vaivaaminen taisi olla tällä leivonta kerralla kaikkein hauskinta. Vaivaamisen jälkeen sanoin, että kaikki saavat syödä sormiin jääneet taikinat. Kuopuksen (5v) sormiin oli kummasti “jäänyt” kourallinen taikinaa…

Lasten mielestä illalla nukkumaan mennessä oli ollut ihan paras päivä ja itse ajattelin, että täytyy ehdottomasti leipoa useammin.

 

Omena-kanelipuustit

Ainekset

5 dl
maitoa
50 g
tuorehiivaa
2 dl
sokeria
1 tl
suolaa
1 kpl
kananmuna
200 g
voita
1 rkl
kardemummaa
13 dl
vehnäjauhoja
Täyte
50 g
voita
2 dl
fariinisokeria
3 tl
jauhettua kanelia
4 dl
omenaa raastettuna
1 kpl
kananmuna voiteluun
Muut ainesosat

Tee näin:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva maidon joukkoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita hyvin. Lisää puolet jauhoista erissä ja sekoita hyvin. Lisää pehmeä voi ja vaivaa hyvin. Lisää loput jauhot erissä taikinaan samalla vaivaten. Vaivaa taikinaa lopuksi hyvin kimmoisaksi. Nosta taikina vedottomaan paikkaan kohoamaan leivinliinalla peittynä. Anna kohota noin 30-45  minuutti tai kunnes taikina on kaksinkertainen.

Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse toinen taikinapala suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä ensin taikinalevylle pehmeä voi. Sekoita fariinisokeri ja kaneli hyvin keskenään ja ripottele puolet taikinalevylle. Raasta omenat ja ripottele puolet omenaraasteesta taikinalevylle. Rullaa taikinalevy tiukaksi rullaksi ja leikkaa noin 4cm kokoisiksi paloiksi.

Painele leikatut palat kuten korvapuustitkin ja nosta leivinpaperilla peiteylle pellille. Anna omenapuustien kohota leivinliinan alla noin 15 minuuttia. Voitele omena-kanelipuustit munalla ja ripottele halutessasi raesokeria omena-kanelipuustien pinnalle. Paista omena-kanelipuusteja 225 asteessa noin 15 minuttia. Anna omena-kanelipuustien jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *