Blogit
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Lasten kanssa keittiössä: Myslisämpylät

height=”749″ width=”499″>

Meidän suurperheessä iskee usein akuutti leipäpula. Pitkän työpäivän jälkeen ei kovin usein jaksaisi kauppaan lähteä. Tästä syystä pidän huolen siitä, että kotoa löytyy aina sämpyläjauhoja ja hiivaa. Sämpylät valmistuvat helposti ja nopeasti myös arki-iltoina, varsinkin nyt kun lapset tekevät ne miltei kokonaan itse. Minua tarvitaan oikeastaan enää vain erotuomariksi… Tuore leipä on kyllä myös aina niin hyvää ja sen maku kyllä palkitsee vaivannäön ruhtinaallisesti. Parempi leipä parempi mieli!

height=”751″ width=”500″>

Myslisämpylät ovat lasten uusi suosikki. Myslisämpylät syntyivät vahingossa eräänä iltana, kun huomasin kaurahiutaleiden loppuneen. Kaurahiutaleet vaihtuivat lennossa mysliksi ja lopputulos oli onneksi niin herkullinen, että näitä on tullut tehtyä jo useaan otteeseen. Voit siis halutessasi tehdä samalla ohjeella kaurasämpylöitä vaihtamalla myslin kaurahiutaleisiin. Meillä on ihastuttu Vavesaaren tilan luomu mysleihin, joihin tutuistuin ensimmäistä kertaa luomu messuilla. Myslisämpylöihin käytimme tällä kertaa mustikkamysliä. Suosikki sämpyläjauho, mitä meiltä löytyy miltei aina kaapista on viljelijä Pekka Nikkilän luomu kaura-vehnäsämpyläjauho, jota ostan aina Kotipiirin tuottajatorilta Levannosta. Kannattaa ehdottomasti pysähtyä kotipiirillä, vain pieni koukkaisu nelostieltä.

Hauskoja leivonta hetkiä!

Myslisämpylät

Ainekset

5 dl
kädenlämpöistä vettä
25 g
tuorehiivaa
½ tl
suolaa
2 rkl
siirappia
3 dl
mysliä (esim. vavesaaren tilan luomu myslit)
4 dl
sämpyläjauhoja (esim. luomu kaura-vehnäsämpyläjauhoja)
4 dl
vehnäjauhoja
50 g
voita
0
maitoa sämpylöiden voiteluun
0
mysliä tai kaurahiutaleita sämpylöiden pinnalle koristeeksi
Muut ainesosat

Tee näin:

Liota hiiva, suola ja siirappi kädenlämpöiseen veteen. Lisää mysli ja sekoita hyvin. Lisää sämpylä ja vehnäjauhot vähitellen joukkoon. Loppu vaiheessa lisää sulatettu voi. Alusta sämpylätaikina käsin tai koneella. Laita leivinliina päälle ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi (noin 30min). Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile tangoksi. Leikkaa tankonoin 15 palaksi ja muotoile sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinparilla peitetylle pellille. Peitä sämpylät leivinliinalla ja anna kohota noin 15 min. Voitele sämpylät maidolla ja ripottele pinnalle mysliä tai kaurahiutaleita. Paista sämpylöitä uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *