Blogit
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Joulupöydän uudet herkut

height=”1349″ width=”900″>

Takana ihanan rauhallinen ja rentouttava Joulu uudessa kodissa, tietysti myös herkullinen. Joulupöytämme taitaa poiketa perinteisestä aikalailla. Allergioiden takia kala puuttuu pöydästämme kokonaan. Viime jouluna päätimme myös luopua laatikoista. Lapsista kukaan ei ole oppinut niistä pitämään ja ehkä me aikuisetkin olemme niitä jo ennen aattoa tarpeeksi syöneet.

Joulupöydässämme laatikot korvattiin karamellisoiduilla juureksilla, jotka maustoin piparkakkumausteella. Ohje löytyy postauksen lopusta. Vuosi sitten herkuttelimme karamellisoiduilla porkkanoilla ja kaskinauriilla.

Marinoidut punajuuret ovat myös vakiinnuttaneet paikkansa joulupöydässämme. Ne ovat herkullisia sellaisenaan, mutta maistuvat erinomaisilta vuohenjuuston kera nautittuna. Sienisalaattia on jouluna ehdottomasti oltava ja tänä vuonna teimmekin kahta eri versiota. Suolasienistä tehdyn sienisalaatin ohje löytyy postauksen lopusta ja maidottoman tillillä maustetun sienisalaatin ohje löytyy linkistä.

Lasten ehdoton vaatimus joulupöytään oli hölskytyskurkut, jotka näin talvella tehtiin avomaakurkkujen sijaan tavallisesta kurkusta. Hölskytyskurkut katosivatkin ensimmäisenä pöydästä.

height=”1199″ width=”800″>

Rosollista tein tänä vuonna lapsiystävällisemmän version jättämällä punasipulin pois. Rosollin kera tarjottavaksi valmistin maku.fi:n ohjeen mukaan marinoituja punasipuleita. Yhdistelmä oli erittäin onnistunut ja tällä taktiikalla mennään taatusti myös ensi vuonna.

Kaikkien näiden herkkujen lisäksi joulupöydästämme löytyi myös kinkkua, savustettua kalkkunaa, vatajan poropuolukkapateeta ja mummin ohjeella valmistettua sinappia. Makeista jouluherkuista lisää myöhemmin.

Mitä herkkuja teidän joulupöydästä löytyi? Herkullista loppu vuotta kaikille!

Marinoidut punajuuret

Ainekset

1 kg
punajuuria
0
tuoretta timjamia ½ ruukkua
0
tuoretta rosmariinia 4 oksaa
2 rkl
kiinteää hunajaa
2 rkl
kuumaa vettä
1/2 kpl
sitruunan mehu
4 rkl
balsamiviinietikkaa
6 rkl
neitsytoliiviöljyä
0
suolaa
0
mustapippuria myllystä
1 kpl
valkosipulin kynsi hienonnettuna
Muut ainesosat

Tee näin:

Pese punajuuret ja keitä kypsiksi suolatussa vedessä. Anna jäähtyä.

Kuori punajuuret ja kuutioi.

Liota hunaja kuumaan veteen kulhossa. Lisää sitruunanmehu.

Lisää hienonnettu valkosipuli ja rosmariini.

Lisää balsamiviinietikka ja oliiviöljy.

Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Laita punajuurikuutiot ja timjamin oksat kannelliseen astiaan.

Kaada marinaadi punajuurten päälle. Sekoita ja anna maustua seuraavaan päivään.

Karamellisoidut juurekset

Ainekset

800 g
porkkanoita
400 g
juuriselleriä
400 g
palsternakkaa
50 g
voita
3/4 dl
hunajaa
3/4 dl
punaviinietikkaa
1 tl
piparkakkumaustetta
0
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuori ja kuutioi juurekset saman kokoisiksi kuutioiksi. Keitä juureskuutioita suolatussa vedessä viitisen minuuttia. Valuta hyvin lävikössä.

Kuumenna pannu ja sulata voi. Lisää juurekset pannuun. Paista kunnes juureskuutiot saavat hiukan väriä.

Lisää mausteet, hunaja ja punaviinietikka. Anna hunajan ja viinietikan kiehahtaa pannulla. Sekoittele muutaman minuutin ajan.

Kaada juureskuutiot tarjoilukulhoon ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa.

Juhlapöydän sienisalaatti suolasienistä

Ainekset

400 g
suolasieniä (haaparousku)
1 kpl
pieni punasipuli
2 rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
200 g
smetanaa
0
suolaa
0
mustapippuria myllystä
Muut ainesosat

Tee näin:

Liota suolasieniä runsaassa vedessä noin neljä tunnin ajan. Vaihda vesi liottamisen aikana muutamaan kertaan.

Hienonna sienet ja laita kulhoon. Lisää kulhoon myös hienonnettu tilli.

Kuori punasipuli ja pilko pieniksi kuutioiksi, lisää kulhoona.

Sekoita joukkoon smetana. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Peitä kelmulla ja anna maustua jääkaapissa vähintään puolituntia.

Kommentit (2)

  1. sari kalliomäki

    Karamellisoidut juurekset kuulostavat tosi hyviltä. Olen jo monta kertaa suunnitellut aivan erilaista jouluateriaa, mutta mihinkäs sitä sitten perinteistään pääsee, jossei oikein kiskaise :). Lanttulaatikko on ihan pakko olla ja tietysti rosolli, mutta muuten voisi varioida. Oikein hyvää joulun ajan jatkoa sinulle

  2. Minna_A

    Kerran se vain kirpaisee ja ainakaan vielä emme ole palaamassa täysin perinteiseen joulupöytään :). Porkkanalaatikko esikoinen lupasi ensi jouluna syödä jos sitä on tarjolla. Mukavaa loppu vuotta!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *