Hirvipyörykät viherpippurikastikkeella
Ikean reseptillä olemme tehneet lihapullia useaan otteeseen ja resepi on edelleenkin lasten mielestä paras. Olen yrittänyt kuumeisesti tehdä tilaa pakkaseen sadonkorjuuta varten. Tällä kertaa pakkasesta osui käteen hirvenjauhelihaa. Päätin mukaella ikean lihapullienreseptiä ja valmistaa hirvipyöryköitä.
Hirvipyörykät pysyivät hyvin koossa ja niistä ei tullut liian kuivia. Hirvipullien kanssa oli tarjolla viherpippurikastiketta ja perunamuussia. Nostalginen viherpippurikastike sopi hyvin hirvipyöryköiden kanssa yhteen. Hirvipyörykät viherpippurikastikkeella oli ihanan tuhtia ja lämmitävää syysruokaa. Tarjolla oli tietysti myös sitä meidän perheen suosikki salaattia hölskytettyä kurkku-varhaiskaalisalaattia.
Blogin kaikki hirveän hyvät hirvireseptit löydät tästä linkistä: https://blogit.meillakotona.fi/keittiossakotonajapuutarhassa/tag/hirvi/
Hirvipyörykät ja viherpippurikastike
Ainekset (6 annosta)
- 800 g
- hirvenjauhelihaa
- 1 kpl
- sipuli pieneksi kuutioituna
- 1 kpl
- valkosipulinkynsi hyvin hienonnettuna
- 100 g
- korppujauhoja
- i kpl
- kananmuna
- 1 dl
- kuohukermaa
- 1 tl
- suolaa
- 1/4 tl
- mustapippuria myllystä
- 2 rkl
- rypsiöljyä paistamiseen
Tee näin:
Sekoita hirvenjauheliha irtonaiseksi.
Sekoita hirvenjauhelihan joukkoon kuutioitu sipuli, hienonnettu valkosipulinkynsi, korppujauhot, kuohukerma ja kananmuna.
Mausta hirvipyörykkötaikina suolalla ja pippurilla. Sekoita jauhelihataikina hyvin. Pyöritä jtaikinastauhelihaa hirvipyöryköitä ja laita ne vadille.
Nosta vati jääkaappiin kahdeksi tunniksi. Hirvipyörykät pysyvät näin paremmin kasassa paistettaessa.
Kuumenna öljy pannulla. Ruskista hirvipyöryköiden pinta pienissä erissä pannulla.
Nosta hirvipyörykät uunivuokaan tai -pellille. Paista hirvipyöryköitä kiertoilmauunissa 180 asteessa tai tavallisessa uunissa 200 asteessa 15-20min hirvipyöryköiden koosta riippuen.
Tarjoile hirvipyörykät keitettyjen perunoiden, viherpippurikastikkeen, puolukoiden ja hölskytetyn kurkku-kaalisalaatin kera.
Viherpippurikastike
Ainekset (6 annosta)
- 2 tl
- viherpippureita
- 40 g
- voita
- 40 g
- vehnäjauhoja
- 1½ dl
- kasvislientä
- 1½ dl
- lihalientä
- 1½ dl
- kuohukermaa
- 2 tl
- soijaa
- 1 tl
- dijonsinappia
Tee näin:
Hienonna viherpippureita veitsellä tai morttelissa.
Sulata voi kasarissa ja sekoita jauhot joukkoon. Sekoittele muutaman minuutin ajan.
Sekoita vähitellen joukkoon kasvisliemi ja lihaliemi.
Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita kuohukerma vähitellen joukkoon.
Mausta kastike viherpippureilla, soijalla ja dijonsinapilla.
Anna viherpippurikastikkeen kiehua miedolla lämmöllä, kunnes kastike paksuuntuu samalla sekoittaen.