Blogit
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Hernekeitto uunissa

Hernekeitto on perheen tyttärien yksi lempiruoista ja sitä pyydetään aina lisää ensimmäisen lautasellisen jälkeen. Mökillä onkin aina kaapissa muutama hernaripurkki hätävaraksi. Hernekeittoa tulee valmistettua valitettavan harvoin. Mikä johtuu pelkästään siitä, että mielestäni hernekeittoa pitää keittää pitkään ja hartaasti.

Muutaman kerran olen onnistunut hernekeiton hiukan polttamaan pohjaan. Mökillä meillä on haudutuspata, jossa olen muutamaan kertaan valmistanut taivaallista hernekeittoa. Tällä kertaa päätin valmistaa hernekeiton isossa valurautapadassa uunissa. Hernekeitto muhi uunissa 150 asteessa kahdeksan tuntia. Vitsit miten hyvää hernekeitosta tulikaan.

Valmistan hernekeiton aina keltaisista ruokaherneistä, joiden pitäisi muuten olla vatsaystävällisempiä kuin vihreät herneet. Keltaisten herneiden lisäksi hernekeittoon tulee aina porsaan savupotkaa, josta tulee ihanan savuinen maku hernekeittoon.

Tällä kertaa käytin hernekeiton maustamiseen tuoretta meiramia ja taidan käyttää vastaisuudessakin. Hernekeitto onnistui erinomaisesti padassa, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Vielä kun olisi leivinuunii, jossa hernekeiton voisi valmistaa sähköuunin sijaan.

Hernekeitto uunissa

Ainekset

500 g
keltaisia luomu ruokaherneitä
1 kg
porsaan savupotka
2 kpl
sipulia
½ kpl
ruukku tuoretta meiramia
3 l
vettä
1½ tl
suolaa
0
mustapippuria myllystä
Muut ainesosat

Tee näin:

Liota herneitä runsaassa vedessä yön yli. Kaada vesi pois ja huuhtele herneet. Laita liotetut herneet 5 litran pataan. Lisää pataan savupotka, kuutioidut sipulit ja hienonnettu meirami. Mittaa pataan 2 l vettä. Kuumenna kiehuvaksi liedellä.

Laita kansi padan päälle ja nosta pata uuniin 150 asteeseen. Anna padan hautua 8 tuntia. Lisää muutaman tunnin välein tarvittaessa vettä.

Nosta savupotka pois padasta. Poista savupotkasta luut ja leikka liha sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Sekoita lihat takaisin pataan. Kuumenna liedellä vielä kiehuvaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kommentit (1)

  1. Sirpa

    Vielä vatsaystävällisempää hernekeitosta tulee, kun antaa sen hautua liotusvedessään. Siis ensin herneet huuhdellaan, pannaan likoamaan, mutta liotusvettä EI heitetä pois, vaan käytetään keitinvetenä. Testattu toimivaksi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *