Donna Hay:n täydellinen juustokakku

En ole suuri makean ystävä, mutta paistettuja juustokakkuja en voi vain vastustaa. Sattumalta katsoin Australian MasterChefin MasterClass jakson, jossa oli vieraana ihana Donna Hay. Tunnin aiheena oli täydellinen juustokakku.

Donnan täydellinen juustokakku poikkesi aika paljon niistä, joita olen itse aikaisemmin leiponut. Pohjaa varten tehtiin mantelijauhetta sisältävä taikina ja juustokakkuun käytettiin tuorejuuston lisäksi ricottaa. Ohjelmaa katsoessa ei tullut ohjetta kirjoitettua muistiin, mutta onneksi googlen avulla oikea ohje löytyi.

MasterClassin aika Donna jakoi hyviä vinkkejä kakkua tehdessään. Ensimmäinen vinkki koski leivinpaperia eli hänen mukaansa ei kannata leikata pyöreäksi vaan jättää neliöksi. Hiukan irtopohjavuoan pohjaa suurempi pala leivinpaperi pohjan päälle ja sitten painetaan reuna paikoilleen. Näin kakku on helpompi siirtää. Toimi ainakin meillä.

Toinen vinkki koski voitelua eli vuoan reunat kannattaa voidella vasta kun pohja on paistettu, muuten voi käryää vuoan reunoissa. Toimivaksi osoittautui tämäkin vinkki.

Seuraava vinkki käsitteli kakun pintaa ja sitä miten varmistetaan, että siitä tulee kaunis. Kun täyte on kaadettu vuokaan vuokaa kopautellaan varoen pöytään, että ilmakuplat nousevat pintaan ja hajoavat. Ilmakuplat, jotka eivät hajoa pinnasta itsestää voi poistaa painamalla varoen ruokalusikan pohjalla. Itse en onnitunut saamaan kaikkia ilmakuplia pois ja pinnasta ei näin tullut täydellinen. Makua tuo ei kyllä haitannut yhtään.

Muitakin neuvoja taisi olla, mutta nämä jäivät nyt mieleen. Maltoin noudattaa, jopa ohjetta lukuunottamatta muutamia pikku muutoksia. Lopputuloksena oli paras juustokakku, mitä olen koskaan syönyt. Koostumus oli ricottan ansiosta kevyempi ja ehkä myös raikkaampi. Olin hämmästynyt, että ero oli niin iso verrattuna perinteiseen NewYork cheesecakiin. Maku asioitahan nämä ovat, mutta itse kyllä liputan Donnan puolesta. Kannattaa kokeilla ja todeta ero itse!

Donna Hay:n täydellinen juustokakku:

Pohja:

40g mantelijauhetta

105g jauhoja

55g erikoishienoa sokeria

90g voita kuutioituna

Täyte:

300g (philadelphia) tuorejuustoa (alkuperäisessä ohjeessa 330g)

500g ricottaa

4 munaa

295g erikoishienoa sokeria

60ml sitruunan mehua

1 rkl raastettua luomu sitruunan kuorta

1 tl vaniljasokeria

1 ½ rkl maissitärkkelystä

1 ½ rkl vettä

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Valmista pohja laittamalla kaikki ainekset kulhoon. Nypi taikinaksi. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalevynpäälle ja paina reuna paikoilleen. Painele pohjataikina vuoan pohjalle. Paista 150 asteessa n. 15 minuuttia.

Valmista täyte laittamalla tuorejuusto, ricotta, munat, sokeri, vaniljasokeri, sitruunamehu ja raastettu sitruunankuori monitoimikoneen kulhoon, jossa on terä. Aja tasaiseksi massaksi. Sekoita maissitärkkelys ja vesi. Monitoimikoneen käydessä kaada täytteen joukkoon.

Voitele irtopohjavuoan reunat voilla. Kaada täyte pohjan päälle. Kopauta vuokaa pöytään, jotta ilmakuplat hajoavat. Paina lusikanpohjalla pinnalta ilmakuplat, jotka eivät hajoa.

Laita kakku uuniin ja paista 150C tunnin verran. Sammuta uuni ja jätä kakku uuniin vielä tunniksi luukku kiinni. Irroita kakku vuoasta ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintäänn tunti ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *