Joulupöydän uudet herkut
height=”1349″ width=”900″>
Takana ihanan rauhallinen ja rentouttava Joulu uudessa kodissa, tietysti myös herkullinen. Joulupöytämme taitaa poiketa perinteisestä aikalailla. Allergioiden takia kala puuttuu pöydästämme kokonaan. Viime jouluna päätimme myös luopua laatikoista. Lapsista kukaan ei ole oppinut niistä pitämään ja ehkä me aikuisetkin olemme niitä jo ennen aattoa tarpeeksi syöneet.
Joulupöydässämme laatikot korvattiin karamellisoiduilla juureksilla, jotka maustoin piparkakkumausteella. Ohje löytyy postauksen lopusta. Vuosi sitten herkuttelimme karamellisoiduilla porkkanoilla ja kaskinauriilla.
Marinoidut punajuuret ovat myös vakiinnuttaneet paikkansa joulupöydässämme. Ne ovat herkullisia sellaisenaan, mutta maistuvat erinomaisilta vuohenjuuston kera nautittuna. Sienisalaattia on jouluna ehdottomasti oltava ja tänä vuonna teimmekin kahta eri versiota. Suolasienistä tehdyn sienisalaatin ohje löytyy postauksen lopusta ja maidottoman tillillä maustetun sienisalaatin ohje löytyy linkistä.
Lasten ehdoton vaatimus joulupöytään oli hölskytyskurkut, jotka näin talvella tehtiin avomaakurkkujen sijaan tavallisesta kurkusta. Hölskytyskurkut katosivatkin ensimmäisenä pöydästä.
height=”1199″ width=”800″>
Rosollista tein tänä vuonna lapsiystävällisemmän version jättämällä punasipulin pois. Rosollin kera tarjottavaksi valmistin maku.fi:n ohjeen mukaan marinoituja punasipuleita. Yhdistelmä oli erittäin onnistunut ja tällä taktiikalla mennään taatusti myös ensi vuonna.
Kaikkien näiden herkkujen lisäksi joulupöydästämme löytyi myös kinkkua, savustettua kalkkunaa, vatajan poropuolukkapateeta ja mummin ohjeella valmistettua sinappia. Makeista jouluherkuista lisää myöhemmin.
Mitä herkkuja teidän joulupöydästä löytyi? Herkullista loppu vuotta kaikille!
Marinoidut punajuuret
Ainekset
- 1 kg
- punajuuria
- 0
- tuoretta timjamia ½ ruukkua
- 0
- tuoretta rosmariinia 4 oksaa
- 2 rkl
- kiinteää hunajaa
- 2 rkl
- kuumaa vettä
- 1/2 kpl
- sitruunan mehu
- 4 rkl
- balsamiviinietikkaa
- 6 rkl
- neitsytoliiviöljyä
- 0
- suolaa
- 0
- mustapippuria myllystä
- 1 kpl
- valkosipulin kynsi hienonnettuna
- Muut ainesosat
Tee näin:
Pese punajuuret ja keitä kypsiksi suolatussa vedessä. Anna jäähtyä.
Kuori punajuuret ja kuutioi.
Liota hunaja kuumaan veteen kulhossa. Lisää sitruunanmehu.
Lisää hienonnettu valkosipuli ja rosmariini.
Lisää balsamiviinietikka ja oliiviöljy.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Laita punajuurikuutiot ja timjamin oksat kannelliseen astiaan.
Kaada marinaadi punajuurten päälle. Sekoita ja anna maustua seuraavaan päivään.
Karamellisoidut juurekset
Ainekset
- 800 g
- porkkanoita
- 400 g
- juuriselleriä
- 400 g
- palsternakkaa
- 50 g
- voita
- 3/4 dl
- hunajaa
- 3/4 dl
- punaviinietikkaa
- 1 tl
- piparkakkumaustetta
- 0
- suolaa
- Muut ainesosat
Tee näin:
Kuori ja kuutioi juurekset saman kokoisiksi kuutioiksi. Keitä juureskuutioita suolatussa vedessä viitisen minuuttia. Valuta hyvin lävikössä.
Kuumenna pannu ja sulata voi. Lisää juurekset pannuun. Paista kunnes juureskuutiot saavat hiukan väriä.
Lisää mausteet, hunaja ja punaviinietikka. Anna hunajan ja viinietikan kiehahtaa pannulla. Sekoittele muutaman minuutin ajan.
Kaada juureskuutiot tarjoilukulhoon ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa.
Juhlapöydän sienisalaatti suolasienistä
Ainekset
- 400 g
- suolasieniä (haaparousku)
- 1 kpl
- pieni punasipuli
- 2 rkl
- tuoretta tilliä hienonnettuna
- 200 g
- smetanaa
- 0
- suolaa
- 0
- mustapippuria myllystä
- Muut ainesosat
Tee näin:
Liota suolasieniä runsaassa vedessä noin neljä tunnin ajan. Vaihda vesi liottamisen aikana muutamaan kertaan.
Hienonna sienet ja laita kulhoon. Lisää kulhoon myös hienonnettu tilli.
Kuori punasipuli ja pilko pieniksi kuutioiksi, lisää kulhoona.
Sekoita joukkoon smetana. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Peitä kelmulla ja anna maustua jääkaapissa vähintään puolituntia.
Karamellisoidut juurekset kuulostavat tosi hyviltä. Olen jo monta kertaa suunnitellut aivan erilaista jouluateriaa, mutta mihinkäs sitä sitten perinteistään pääsee, jossei oikein kiskaise :). Lanttulaatikko on ihan pakko olla ja tietysti rosolli, mutta muuten voisi varioida. Oikein hyvää joulun ajan jatkoa sinulle
Kerran se vain kirpaisee ja ainakaan vielä emme ole palaamassa täysin perinteiseen joulupöytään :). Porkkanalaatikko esikoinen lupasi ensi jouluna syödä jos sitä on tarjolla. Mukavaa loppu vuotta!