Sähkösuunnitelman hitit ja hudit

Sähkösuunnitelma oli ehkä kaikkein eniten aikaa vievä projekti suunnitteluvaiheessa. Kun reilu puoli vuotta olemme uudessa talossamme nyt asuneet, on hyvä analysoida valintojemme hitit ja hudit. Tulevia pistokkeiden paikkoja mietittiin miehen kanssa yksin ja yhdessä useampi tunti, kun talostamme oli vasta ulkoseinät pystyssä.

Lisäsimme pistokkeiden määrää muistaakseni 16 kappaleella alkuperäiseen suunnitelmaan. Ja oikeastaan vain olohuoneen yhdessä nurkassa on nyt yksi tarpeeton kahden pistokkeen setti. Tosin pohdin aikaisemmin sisustuksen kannalta hieman erilaisia vaihtoehtoja, jolloin niilläkin pistokkeilla olisi ollut kyllä tarve, jos tähän olisimme päätyneet.

Itse asiassa television alla on vain neljä pistoketta ja ne kaikki ovat nyt käytössä. Eli kuusi pistokepaikkaa ei olisi ollut liioittelua. Tosin meillä on nyt alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen, pleikkari olohuoneessa, sillä jouluna hommattu VR-laitteisto vaatii sen verran tilaa huitoa, että VR-pelien pelaaminen ei vieras/leffa/pleikkahuoneen puolella onnistu. Mies haaveili olohuoneen lattiaan jonkinlaista upotettua pistoketta sohvan viereen, jotta vaikkapa puhelimen tai tietokoneen lataaminen olisi helpompaa. Tähän en kuitenkaan myöntynyt (liian kallis ja kaunis parketti!) ja muutamat kerrat olemme vetäneet sohvalle jatkojohdon olohuoneen nurkasta latausta varten.

Myös kodinhoitohuoneessa on nyt yksi ylimääräinen pistoke, kun suunnitteluvaiheessa en vielä tiennyt millaisen ratkaisun teen kodinhoitohuoneen kaapistojen suhteen. Lopulta päädyin kaapistojen sijaan vain hyllyihin ja nyt alimman hyllyn alla on myös pistorasia yhdessä LED-valaisimen muuntajan kanssa. Pistoketta tulee oikeastaan käytettyä vain silitettäessä.

Nyt voisi käyttää jopa neljää sähkölaitetta kerralla, jos vaan keksisi mitä : )

Imuroinnin suhteen suunnitellut pistokkeiden paikat ovat osoittautuneet juuri passeleiksi. Ja sängyn takana meillä on molemmilla puolilla neljä pistoketta. Kahdeksan pistokepaikkaa pelkästään sängynpäädyn taakse kuulostaa ylimitoitetulta, mutta kaikki pistokkeet ovat nyt käytössä. Meillä on moottoroidut sängyt, sekä molemmilla puolilla yövalaisimet sekä sängynpäädyssä että yöpöydällä. Lisäksi yksi pistoke menee puhelimen laturille tai Ikean ”latausmötikälle”. Vierassängyn pistoke taas on oikeastaan aika hankalassa paikassa sohvan takana, joten siinä on pakko käyttää jatkojohtoa, kun vieraat lataavat puhelintaan yöllä.

Nykypäivänä näitä ladattavia härpäkkeitä kyllä löytyy…

Meillähän on vaatehuoneessa liiketunnistin, joka ei ole vielä sinänsä toiminnassa. Se on kytketty yhteen kaapiston päällä olevaan pistorasiaan, kun tavoitteena oli laittaa Ikean kaapistoihin valaistus kaapiston sisälle. Eli kun vaatehuoneeseen aamulla astuu, valaistus aktivoituisi automaattisesti. Eteisen ja vaatehuoneen kaapiston valaistus edelleen vaiheessa, vaikka osa valaisimista on ostettu. Ne odottavat ispiraation hetkeä tuolla jossain laatikon uumenissa…

Valaistuksen suhteen olen ollut pääosin tyytyväinen. Tekstin valaistusratkaisusta löydät täältä. Hakusessa on vielä pikkuvessaan joku lisävalo kattoon ja ruokapöydän päältä puuttuu myös vielä valaisin. Idea valaisimeen minulla on ollut jo talon suunnitteluvaiheesta saakka, mutta sellaista en ole vielä löytänyt. Jos voimavaroja loman aikana vaan riittää, niin yritän itse kyhätä sellaisen.

Ainoa mikä aavistuksen silmään sattuu ja aiheutti hieman harmaita hiuksia kodinhoitohuoneessa, on katkaisijoiden sijainti. Sähköpojathan laittavat ne vain tietylle korkeudelle ja johonkin sopivaan runkopuuhun. Omaan silmään se näyttäisi tietenkin siistimmälle, mikäli se olisi vaikka aina 10 cm oven karmista tms. Nyt esimerkiksi makuuhuoneessa toisella puolella huonetta kytkimet ovat lähempänä ovea kuin toisella puolella. Ja kodinhoitohuoneessa kytkimen paikka vaikutti kalustevalintoihin ja jouduimme yhtä kaappia kaventamaan. Ja rehellisyyden nimissä se aikaisemmin pohtimani ulko-oven vieressä oleva kytkinrivistö olisi ollut kätevämpi vasemmalla. Nyt se on aika ikävästi piilossa tuolla pystynaulakon takana, jota on tullut käytettyä odotettua enemmän.

Makuuhuoneessa toinen kytkin on reilu 20 cm oven karmista…
Ja toisella puolella matka on puolet pienempi…
Kodarissa kytkimen paikka loi turhaa tyhjää tilaa oven viereen ja kaapistoa oli siltä seinustalta kavennettava alkuperäisestä suunnitelmasta.
Tämä oli ehkä mun suunnittelun suurin moka, joka vaikuttaa lähes päivittäiseen ”huolettomuuteen”.

Pistokkeet tulevat myös mielestäni hieman liian korkealle nykyisin. Tai siis selkäähän siinä säästää, mutta mielestäni ne uppoisivat paremmin sisustukseen, jos olisivat edes 3-4 cm alempana. Tästä kerroin myös kaverilleni, joka ehti juuri ja juuri ilmoittaa heidän sähkärilleen rakennusvaiheessa, että laittaa ne hieman alemmas. Asioita, joita osa ei varmasti tule koskaan edes ajatelleeksi, mutta tietyn tyyppisille ihmisille tärkeä yksityiskohta kokonaisuudessa.

Ovatko pistokkeet olleet aina näin korkealla?
Kaveri ehti ottaa mun vinkistä vaarin ja sai pudotettua pistorasioita noin 5 cm alemmas.
Kommentit (4)
  1. Ihan vaan tiedoksi että jos seinän molemmilla puolilla on kytkimet niin eihän niitä tietenkään saa samaan paikkaan… siellä on kojerasiat jotka vie tilaa ja niitä ei normaalin seinän sisälle mahdu samaan kohtaan..

    1. Tässä tapauksessa ei ole kummassakaan tilanteessa kyse valitettavasti siitä. Kysyin ystävältäni, joka on rakennuttanut Designtalon Kuopioon, niin heillä on kaikki kytkimet noin 10 cm oven karmista. Sähkäri oli rakennellut tukipuut niille erikseen eli lienee sähkäristä ja sen kiireistä kiinni… Mutta oppia ikä kaikki!

  2. Pistorasioiden normi korkeus on n.20cm lattiasta.

    1. Joo, näin olen ymmärtänyt. Pohdin vain, että mihin se mitta perustuu ja onko sama mitta ollut käytössä jo vuosikymmeniä? Huomasin kyllä, että edellisessä asunnossa, joka oli valmistunut 2009 oli pistorasiat samalla korkeudella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *