Valaitusratkaisut – hieman hifistelyä ja huolettomuutta

Vihdoin saan nyt aikaiseksi kirjoittaa meidän valaistusvalinnoista. Näissäkin valinnoissa olin se ”Hanna-hankala-asiakas”. Päätin, että en ota Designtalon valikoimista yhtäkään valaisinta, vaan halusin suosia epäsuoraa valaistusta led-nauhoilla. Yhteistyökumppanikseni tässä löysin Limicin, josta löysin sellaisia valaisinratkaisuja joita olin toivonutkin. Halusin, että kaikki led-nauhat saunaa lukuun ottamatta, ovat värilämpötilaltaan 5500 K eli vastaavat päivänvaloa. Näiden led-nauhojen värintoistoindeksi on myös korkealla tasolla yli 90 CRI. Eli silloin valitut maalisävyt näyttävät lähelle samaa mitä luonnon valossakin. Moni varoitteli, että 5500 K värilämpötilan omaavat ledit näyttäisi siniselle, mutta mielestäni valo on luonnollisen raikas eikä yhtään sinertävä.

Eteisen käytävään halusin jotain pientä wau-efektiä kattoon upotettavilla profiileilla, johon tuli sisälle lednauha ja muovi päälle.

 

Näillä ”valoraidoilla” myös kulman tekeminen onnistui näppärästi!

Mutta sitten tulikin mutkia matkaan. Halusin valaisimet Limiciltä, katkaisijat Schneiderilta ja sähkötyöt hoiti luonnollisesti Designtalo. Ja voinpa sanoa, että tällaisena maallikkona tämän ”sähkökielen” opettelu oli yhtä haastavaa kuin japanin kielen opettelu! Se, että nämä kaikki puhuisivat yhteistä kieltä ei ollutkaan ihan selvää. Kun sain kysymyksiä tyyliin: ”Onko seinästä tuleva johto potenttiaali vapaa vai 10 volttinen”, niin mistä minä tiedän! Lisäksi halusin vielä suurimman osan valoista himmennettäväksi. En pidä niistä klassisista pyöreistä himmentimistä, vaan halusin ns. jousella toimivan keinukytkimen tai toiselta nimeltään painonappikytkimen. Nopealla painalluksella valo tulee päälle tai sammutetaan ja pitkään painamalla himmennetään tai kirkastetaan.

Halusin painonappihimmentimet, sillä viisi pyöreää himmennintä olisi näyttänyt hassulle…

 

Nyt lasinen kehys ”mätsää” tämän ohjaimen kanssa, josta saamme helposti kolme erilaista valaistustilaa yhdellä painalluksella.

Syy siihen, miksi päädyin Schneiderin ELKO Plus kytkimiin kytkimiin oli se, että olohuoneessa meillä on allekkain huimat viisi kytkintä. Ja koska tämä kytkin sarja on melkoisella paraatipaikalla, halusin hieman hifistellä ja tehdä siitä mahdollisimman tyylikkään. Valitsin siis modernit kytkimet ja niille kulmikkaan valkoisen lasikehyksen. Se ”mätsää” nyt sopivasti myös tuon ohjaimen kanssa, jolla pystymme säätämään erilaisia valaistustiloja automaattisesti yhdellä painalluksella. Myös meidän lähes mustassa pikkuvessassa halusin panostaa pieniin yksityiskohtiin ja valitsin sinne kehyksen mustalla lasilla ja pistorasia peilin vieressä on myös musta. Pikku juttuja, mutta tuovat hieman luksusta arkeen!

 

ELKO Plus-sarjan musta kytkin kruunaa pikku wc:n tyylikkyyden!
Kannellinen pistorasia on myös musta, jotta sopeutuu ympäristöönsä paremmin.

Olen kuullut jo useasta eri paikasta, että asiakas usein joutuu vaatimalla vaatimaan sähkäriltä haluamaansa kytkintä. Monet sähkärit ovat tottuneet tekemään vain jollain tietyllä tyypillä eivätkä anna vaihtoehtoja asiakkaille. Uskon, että en ole ainoa visualisti, jolle myös tällaiset asiat merkkaavat. Eli mikäli on valmis pieneen ”jumppaan”, niin vaihtoehtoja kyllä löytyy!

Olohuoneessa ei ole kattovalaisinta lainkaan. Ainoa valo tulee epäsuorasti seinän kautta kattoon asennetun led-nauhan valaisemana.

Meillä lopulta kävi niin, että himmennys ei lopulta tullut ns. johtoja pitkin. Himmennys hoituu nyt langattomasti siten, että ledien yhteyteen muuntajaan on liitetty pieni tulitikkurasian kokoinen lisäkappale ja kytkimen takana on paristolla toimiva vastinpari. Pariston tulisi toimia ainakin muutaman vuoden ennen vaihtoa.

Pikku wc:n vertikaalinen valoratkaisu sai monet ihastelemaan ääneen!

Meidän valaistusratkaisuja ihmeteltiin ja ihasteltiin niin joulukuun talonäytössä kuin viime viikonlopun tupareissakin. Muutama katseen keräävä valaistusratkaisu on vielä myöhemmin tulossa, jahka saan ne aikaiseksi toteuttaa!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *