Puutetta palautumisessa!

Edellisessä blogikirjoituksessani kerroin siitä, kuinka opettelin laatoittamaan lattiaa. Tiesin, että etenkin viikonloppu tulee olemaan sekä fyysisesti että henkisesti raskas. Osaanko laatoittaa riittävän hyvin? Kestääkö polvet? Entäpä näppivoimat isojen laattojen kanssa?

Mittari vilkkui rintapielessä kolmen vuorokauden ajan.

 

Olen tehnyt vuosia yhteistyötä Firstbeatin kanssa. Koska olen sen verran ”insinööriaivoinen”, tein itselleni Firstbeatin hyvinvointianalyysin, jotta saan lisäinfoa raksahommien vaikutuksesta palautumiseeni. Mittaus perustuu sykevälivaihtelun mittaamiseen, jolloin saamme parempaa tietoa siitä miten keho palautuu – ja stressaa! Olen tehnyt mittauksia itselleni vuosien mittaan ainakin viisi ja joka kerta oppinut lisää itsestäni. Nyt sain palautteen laatoitusviikonlopun mittauksesta ja tulos oli tyrmäävä!

 

Ensin perjantain analyysi. Aika normaalia settiä. Unen laatu ja määrä ihan jees. Tosin työpäivän aikana pitäisi olla hieman enemmän palautumista. Kävin ennen vastaanottotyötä raksalla, siksi autolla ajoa aamusta noin paljon.

Mutta sitten lauantai! Laatoitustyö meni liikunnasta! Ja mikä yö… Bonuksena Fionalla oli maha sekaisin ja se herätti mut yöllä ulkoilemaan. Olin lauantai-iltana ihan poikki. Sekä henkisesti että fyysisesti. Ajattelin, että jos olen fyysisesti rasittunut, niin se saattaisi jopa parantaa unen laatua. Mutta toisin kävi. Toki päivät oli niin rankkoja, että koko kroppaa särki ja huolella.

Sunnuntaina ei yöunen laatu ollut myöskään kummoista. Palauttava uni alkoi vasta aamuyöstä. Harmi, kun tajusin tehdä mittauksen vasta nyt. Olisi ollut mielenkiintoista huomata, että miten raksan aiheuttamat henkiset stressireaktiot projektin aikana ovat vaikuttaneet palautumiseeni.

Nyt on huolehdittava myös siitä, että edes joskus saan palautumisen hetkiä raksaprojektin aikana. Muutoin on riskinä uupuminen tai vastustuskyvyn laskun myötä sairastuminen.

Kommentit (1)
  1. Hanna, laitappa laatoitus työajaksi ja kato miltä näyttää työpäivänä fyysinen kuormitus🙃 t. Päivi Kampin putiikista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *