Mokasta huolimatta täydellinen lopputulos – parketti vihdoin lattiassa!

Kaupallinen yhteistyö: Novafloor Oy

Olohuoneen lattian kanssa on ollut kyllä melkoista tunteiden vuoristorataa. Tämä kirjoitus taas olkoon sarjassamme ”älä tee näitä Hannan virheitä”. Olin päättänyt jo talon suunnitteluvaiheessa, että haluan olohuoneeseen ja päämakuuhuoneeseen kalanruotoparketin. Ilokseni löysin hinta-laatusuhteeltaan sopivan vaihtoehdon Novafloorin valikoimasta, josta lisätietoa aikaisemmassa kirjoituksessa.

 

Suunnittelija- ja aikatauluttajaluonteellani ajattelin, että parketti menisi lattiaan pitkälti omin voimin kesäloman viimeisinä viikkoina. Apuja alkuun ajattelin kuitenkin pyytää Hah Servicen pojilta. Mutta koska kesä oli niin kuuma, lattian betonivalu ei meinannut kuivua millään. Olimme kyllä asennuttaneet maalämpöpumpun Designtalon suosituksen mukaisesti, mutta eihän se vesikiertoinen lattialämmitys alkanut missään vaiheessa kesää lämmittää, kun lämpöä oli reilu parikymmentä astetta myös öisin. Normaalisti betonilaatan kuivuminen kestää 10-14 viikkoa, nyt aikaa meni lähes tuplaten!

Kuivuri hurisi viikkotolkulla raksalla lattiaa kuivaamassa.

Ja sitten se mun moka… Tapanani on olla aina aika tehokas – välillä turhankin tehokas. Silloin heinäkuussa ajattelin, että lajittelen parketin valmiiksi, sillä valitsemani parketti oli ns. lively lajitelmaa eli makuuni hieman liian kirjavaa. Parkettia oli muutamia neliötä ylimääräistä, jotta voin jättää suosiolla tummimmat laudat käyttämättä ja muut kirjavat piilottaa sängyn ja sohvan alle. Kolme tuntia käytin parketin lajitteluun ja seuraavana päivänä todettiin, että lattia ei ole vielä lähelläkään riittävää kuivumisprosenttia (joka oli lattian valmistajan mukaan lähempänä 75%:ia). Jatkoin parketin lajittelua, kun ei ollut muka parempaakaan tekemistä ja sitten silmiini osui pieni teksti paketin kyljestä: ”Only open package immediately before installation”. WHHHAAAAT!

Luulin olevani ahkera tyttö, kun jaottelin parketit valmiiksi kolmeen eri ”luokkaan” valmiiksi…

 

Ja sitten silmiini osui tämä!

 

Sitten parketit pinottiin tarkasti, muovitettiin ja säilöttiin pari kuukautta vaatehuoneen nurkassa.

Aloin heti googlettamaan, että mitä parketille tapahtuu, kun paketit avaa liian aikaisin. Ja MISTÄÄN ei löytynyt tietoa! Muutama päivä myöhemmin tajusin. Laudoista tulee pieniä ”keinuja” – kiva! Sitten tapahtumaa seurasi muutama uneton yö. Taasko pistin useamman tonnin taivaan tuuliin kärsimättömyyteni vuoksi.

 

Sitten yritimme pelastaa tilanteen niin, että ladoimme laudat tarkasti päällekkäin. Kiedoimme päälle muovit ja laitoimme vielä avaamattomat paketit (kyllä niitäkin oli vielä muutama) päätyihin painoksi. Nyt loppusyksystä vihdoin lattia oli kuivunut ja suosiolla kutsuimme Hah Servicen Hriston laittamaan parketin lattiaan. Ja onneksi kaikki meni hyvin ja kohteliaana miehenä Hristo ei antanut edes palautetta hölmöilystäni. Koska mitta on todella tarkka ”hammastuksen suhteen” tilasin vielä sabluunan, jonka mukaan parketin pystyi latomaan. Meillä oli niitä kaksi, mutta yhdelläkin olisi pärjännyt. Hristo sai asennettua parketin näppärän lukkopontin avulla noin kahdessa päivässä (OH + MBR), vaikka reunoissa oli tietenkin jonkin verran sipellystä. Mieheni taiteli sitten vielä itsenäisesti vaatehuoneen lattian, eli onnistuu se kalanruotoparketin laitto ensikertalaiseltakin!

Asennus oli yllättävän helppoa ja nopeaa. Toki reunoissa joutui sirkkeliä rasittamaan aikalailla.

 

Valmista pintaa! Livenä on hieman vaaleampaa kuin kuvassa.
Parketin väri sointuu hienosti sekä rimakattoon että makuuhuoneen tumman petroolin väriseen seinään!

 

Illan pimetessä mieheni teki vielä vaatehuoneen lattian.

Lisää kuvia laitan lattiasta, kunhan saamme raksasotkut siivottua. Onneksi tässäkin raksamokassa, loppu hyvin kaikki hyvin ja olen tyytyväinen lopputulokseen!

Kommentit (3)
  1. Vau! Tuo kalanruotoparketti on vaan upea. Itse olen ihastunut kalanruotolattiaan jo varmaan 10v sitten ja nykyään asian ollessa ajankohtaisempi itselleni, haaveilen edelleen saavani sellaisen omaan kotiin. Kylpyhuoneisiin saatavat kalanruotolaatat ovat myös upeita 😊

  2. Ihana parketti ja kaunis seinän väri! <3

    1. Kiitos! Olemme kyllä olleet todella tyytyväisiä valintaan ja värin lisäksi tuntuma on mahtava!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *