Hannan huoleton huusholli
Hannan huoleton huusholli

Laattavalinnat – mitä ja miksi?

Kaupallinen yhteistyö: Pukkila Oy ja NWA Mosaics

Aikaisemmin keväällä kirjoitin valintojen vaikeudesta. Lopulta päätökset oli kuitenkin tehtävä. Sain blogin yhteistyökumppaniksi Pukkilan ja myyjäkseni valikoitui aivan huipputyyppi Minttu Mansikkasalo. Kävin Pukkilan liikkeessä Vantaan Petikossa useita kertoja pohtimassa valintoja. Minttu jaksoi kuunnella ja tehdä ehdotuksia toista tuntia. Hän nosteli mulle laattaa toisensa perään niin myymälän lattialle kuin tuulikaappiin, jossa oli hyvä luonnon valo. Valaistushan oleellisesti vaikuttaa väriin!

Päädyin värin ja tuntuman perusteella valitsemaan Pukkilan valikoimista Tellus Aegir -laatan lattiaan. Kyseisen laatan Light Grey- väri sopi hyvin tuleviin kalusteisiin sekä olohuoneeseen tulevaan parkettiin. Laattaa oli saatavissa 30 x 60 ja 15 x15 koossa. Näin saan eteiseen, keittiöön sekä kodinhoitohuoneeseen ja kylpyhuoneeseen yhtenäisen ilmeen. Myös vaatehuoneet ajattelin laatoittaa. Laatta on lasittamaton porcellanato (kuivapuristelaatta), joka erittäin tiiviinä laattana kestää kovaakin kulutusta. Laatan pintakerros ja massa ovat saman sävyisiä, joten jos ja kun kolhuja tulee, niin ne eivät näy niin selkeästi.

Tässä kaksi värivaihtoehtoa kuvattuna tuulikaapissa päivänvalossa. Ylempi laatta oli tummemmassa valaistuksessa hieman liian punainen, joten vaalean harmaa lopulta voitti.

Ja nyt kun reilu puolet lattioista on laatoitettu, olen todella tyytyväinen valintaani! Väri on just eikä melkein hyvä! Saumaukseen valitsimme Ardexin G6 Flexin ja väriksi vaalean harmaan. Olen myös tyytyväinen laattaladontaan. Eli valintani oli 1/3. Aikaisemmin en ole tähän juuri edes kiinnittänyt huomiota, miten laatat voi latoa eri suhteissa!

Ensimmäinen erä laatoitettuna ja saumattuna! Olen niin tyytyväinen väriin ja laatan tuntumaan!

Kylpyhuoneen laatoissa päädyin aika neutraaliin valintaan. Meillä nykyisessä kylpyhuoneessa on ollut lähes saman tyyppiset laatat ja niihin en ole millään tavoin kyllästynyt, joten toivon, että tämä valintaa kestää katseita myös seuraavat kymmenen vuotta. Valintani oli Usva-sarjasta ja värinä koivunvaalea. Koko on inhimillinen 20 x 40. Mielestäni hieman murrettu valkoisen sävy käy vaaleaan haapakattoon ja vaaleaan haapasaunaan. Lisäksi värit sointuvat hyvin myös lattialaatan kanssa.

Mallasin valittuun seinälaattaan monia eri tehostelaattoja. Tämä oli toinen vaihtoehto Pukkilan valikoimista.

Ja jotta kylpyhuone ei olisi vain valkoinen, niin halusin jotain pientä tehostetta (vaikka moni sanoo, että mosaiikkiraidat ovat jo so last season!), niin mallailin muutamaa erilaista mosaiikkia vaalean laatan kaveriksi. Lopulta eniten kutsui K-raudan kautta hommaamani NWA Mosaicsin Pleyades -mosaiikki. Siinä on kivasti lasia ja metallia sekaisin. Aikaisemmassa kirjoituksessa kyselinkin, että millaisen raidan pistän seinään ja lopulta päädyimme ”Esprit-raitaan”.

Tähän mosaiikkiin silmäni jäi ”kiinni” ja huomasin tuijottelevani/ihastelevani mallipalasta aina tauoilla.
Esprit-raita valmiina seinällä! Vielä toki saumaukset uupuvat…

Laitan vielä myöhemmin kuvia lisää, jahka saamme saumattua kylppärin. Mutta tässä kolme asiaa, jotka olivat laattavalintojeni perustana:

  • Sopiva ja ajaton värimaailma. Lattian lattian väriin vaikutti myös koiramme Fiona, sillä hänestä lähtee karvaa aikalailla ja sanotaanko näin, että karvojen on hyvä sulautua laatan väriin.
  • Laatan pinnan tuntuma. Laatta ei saa olla liian liukas. Sen pitää tuntua hyvältä myös paljaan jalan alla.
  • Lattiaan ehdottomasti läpivärjätty puristelaatta. Kolhuja tulee kuitenkin lattiaan jossain vaiheessa, niin ne ei sitten niin helposti näy.

Lopuksi maininta siitä, että ennen kuin valitset 15 x 15 laatan, keskustele asiasta ensin laatoittajan kanssa. Designtalon Tommi sanoi, että hän ei välttämättä edes anna lupaa laittaa kyseistä laattaa, sillä kaadot on tällä koolla sen verran haasteelliset tehdä. Hah Servicen Jyrki suoriutui tästä tehtävästä kuitenkin oikein mallikkaasti ja kertoi vasta jälkeenpäin, että hänen pelkästään laatoituksia tekevä kaveri ei myöskään mielellään tällä kyseisellä koolla laatoita sen haasteellisuuden vuoksi.

Muutaman viikon päästä tulee kuvia lisää, kun saadaan kylppäri valmiiksi!

Kaupallinen yhteistyö: Laatoista sekä mosaiikista saatu alennusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *