Raparperi-toscakakku
Raparperi-toscakakku on täydellinen herkku loppukevään ja tulevan kesän ihaniin juhliin. Kakku ei ole liian makea, mutta sitäkin pehmoisempi ja mehevämpi, ja tottakai pinnalla oleva toscakerros tuo ihanaa paahteista makua kakkuun. Voit tehdä tämän kakun muistakin hedelmistä ja marjoista, mutta suosittelemme kokeilemaan raparperilla, sillä se sopii niin herkullisesti toscan kanssa.
Nyt voin ehkä myöntää, että en ole tätä ennen ikinä leiponut mitään mihin tulee toscapinta. Jotenkin ei ole vaan ikinä tullut aikaiseksi. Edes köksän tunneilla tai ammattikoulussa! Parempi myöhään, kuin ei milloinkaan, eikö vaan? Toscan lisäksi tämän kakun “juttu” on ehdottomasti ihanan kirpsakat ja mehevät raparperit. Ja raparperiherkkua löytyy myös Sweet Food O´Mine-blogin puolelta, sillä Sari on jälleen luonut aivan upea drinkin alkavan kesän juhlia ajatellen. Käykää kurkkaamassa! Ja jos oikein innostutte raparperijuomista, kokeilkaa meidän herkullista raparperi-lemonadea.
Tälläinen herkku tällä kertaa. Raparperi-toscakakku on aivan ihana ja kohtalaisen helppo resepti. Onnistuu jokaiselta leipurilta varmasti. Ja kruunaa kyllä varmasti monen herkkupöydän tulevana kesänä!
Sellaista ilmoitusasiaa meillä myös olisi, että meillä on edessä iso muuttorumba erinäisistä syistä (avasimme instagramin puolella vähän tarkemmin), ja tästä johtuen lupaamamme Juhannuskalenteri tulee olemaan valitettavasti typistetty versio. Monta ihanaa reseptiä silti luvassa, ei vaan ihan päivittäin. Muutto on meidän kummankin inhokkipuuhaa ja ollaankin jo valmiiksi sopivan ahdistuneita kaikesta pakkaamisesta ja purkamisesta. Mutta ehkä se siitä, päivä kerrallaan! 😀
Seuraa meitä myös instagramin puolella @drjinna
Raparperi-toscakakku
Ainekset (12 annosta)
- Taikina
- 120 g
- voita (pehmeänä)
- 2 dl
- hienoa sokeria
- 2
- kananmunaa
- 1 dl
- maitoa (lämpimänä)
- 5 dl
- vehnäjauhoja
- 1½ tl
- leivinjauhetta
- 2 tl
- vaniljasokeria
- 4 dl
- raparperia (pilkottuna)
- Tosca
- 2½ dl
- mantelilastuja
- 75 g
- voita
- 1 dl
- sokeria
- ½ dl
- kuohukermaa
- 1 rkl
- vehnäjauhoja
Tee näin:
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Valmistele n.22cm irtopohja tai korkeareunainen piirasvuoka vuoraamalla sen pohjan sekä reunat leivinpaperilla.
- Mittaa kulhoon tai yleiskoneeseen voi ja sokeri, vaahdota vatkaimilla kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
- Lisää joukkoon kananmunat yksitellen, muista kaapia kulhon reunat.
- Mittaa toiseen kulhoon jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseosta ja lämmintä maitoa vuorotellen vaahtoon, lopettaen jauhoseokseen. Vatkaa vain kunnes taikina on sekaisin, kaavi vielä reunat.
- Lisää pilkotut raparperit kääntelemällä nuolijalla varovaisin liikkein.
- Kaavi taikina valmisteltuun vuokaan ja tasoita. Paista uunin keskitasolla noin 60 minuutin ajan. Kokeile kypsyyttä hammastikulla. Kakku saa olla valmiina kostea ja mehevä, mutta ei raaka.
- Valmista tosca mittaamalla kaikki siihen tulevat ainekset kattilaan, anna kiehahtaa pari minuuttia ja lisää kakun pinnalle tasaisesti. Laita kakku vielä uuniin noin kymmeneksi minuutiksi tai kunnes tosca on kauniin kullanruskea.
- Nosta valmis kakku huoneenlämpöön. Anna jäähtyä vartin verran ja irroita sitten varovaisesti vuoasta. Nauti heti tai jäähtyneenä vaikkapa jäden kanssa.
Upean mehevä ja muhkea 😛
Tätä leivon ehdottomasti.
Kiitos Sari <3 mehevää tämä ehdottomasti on! Ihana kun on taas raparperisesonki 🙂
Onnistunut toskakuorrutus ei ole ihan helppo juttu. Taas kerran jouduin tämän ikävästi toteamaan huolimatta siitä, että noudatin tarkoin ohjetta ja ainemääriä. Mistäköhän voisi johtua, että voi sulaessaan erottuu kattilan pinnalle juoksevaksi eikä suostu sekoittumaan muiden ainesten kanssa? Lopputuloksena ei siis ole kinuskimainen toskamassa, joka levittyy helposti puolikypsän kakun pintaan ja säilyttää kiiltonsa paistettaessa.
Muuten kyllä hyvä kakku – ja hieman epäonnistuneen ulkonäön peittelin tomusokeria pintaan sirottamalla. Tämä keino tepsii aina! 😉
No voihan hittolainen! Kurja kuulla. Ihan tarkkaan en osaa sanoa mikä siinä voi mönkään mennä, kun taisi olla itsellekin toka kerta koskaan kun toscaa tein tätä reseptiä kehittäessä. Mutta näin makeisten suurena valmistajana, ajattelisin että jos lämpötila nousee liian nopeasti, saattaa rasva erottua muiden ainesten seasta. Karkkien kohdalla tässä tapauksessa seos poistetaan liedeltä, ja sekoitetaan niin kauan kunnes se taas muodostaa yhtenäisen massan. Joskus joukkoon voi myös lisätä ihan pienen tilkan jääkylmää vettä (puhutaan teelusikallisesta) ja sitten sekoitella. Parempaa onnea toscan kanssa jatkossa ja ihanaa alkavaa kesää! 🙂