Omenanyytit – Juhannuskalenteri luukku 7

omenanyytit

Omenanyytit on sellainen klassikkoherkku, mitä me leivottiin jo ylä-asteen kotitalouden tunneilla. Voitaikinanyyttien sisälle kääriytyy kokonainen omena, mikä täytetään fariinisokerilla ja kanelilla. Ja jos ihan perinteiseksi heittäydytään, mantelirouheella. Jos kaipaat jotain muuta omenaista, suosittelemme tätä omena-kanelipuustien reseptiä.

Me teimme nyytit itse pikavoitaikinan sisälle, mutta voit ihan yhtä hyvin käyttää kaupan valmista voitaikinaa ja lopputulos on ihan yhtä hyvä (lupaamme!). Laitamme kuitenkin pikavoitaikinan ohjeen alle, jos haluatte valmistaa sen itse. Omenoiden sijasta nyyttien sisälle voisi laittaa myös päärynöitä tai omenapäärynän. Tästä ohjeesta tulee noin 6-8 omenanyyttiä, vähän riippuen omenoiden koosta. Jos päädyt tekemään kaupan voi-tai lehtitaikinasta, 500g taikinaa riittäänee noin 8-10 nyyttiin.

omenanyytit

omenanyytit

Miltäs omenanyytit vaikuttaa, meneekö testiin? Me suosittelemme ehdottomasti kokeilemaan. Ainakin itsellä näin yli kymmenen vuoden tauon jälkeen muistui heti mieleen miten herkullisia nämä onkaan (ja helppoja!). Huomenna on vuorossa kesäinen kakkuresepti! Jos haluat seurata meitä instagramin puolella, pääset sinne tästä!

Omenanyytit

Ainekset (6 annosta)

Pikavoitaikina
260 g
kylmää voita (kuutioituna)
1¼ dl
jääkylmää vettä
¼ tl
suolaa
5 dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
Täyte
1 dl
fariinisokeria
2 tl
kanelia
6-8 omenaa (koosta riippuen)
+nyyttien pinnalle hienoa/raesokeria
3 h 30 min
{
AKTIIVINEN 1 h 00 min
PASSIIVINEN 2 h 30 min

Tee näin:

  1. Mittaa puolet kylmistä voikuutioista ja kaikki jauhot tehosekoittimeen/monitoimikoneeseen. Sekoita muutaman sekunnin erissä, kunnes seos on “hiekkamaista”. Lisää sitten loput voit. Sekoita taas hetki. Lisää viimeisenä neste ja sekoita kunnes seos on sekaisin, eikä yhtään kauempaa.
  2. Kaavi taikina jauhotetun pöydän päälle, muodosta siitä pallo ja vaivaa muutama kerta. Kaulitse taikina jauhotetulla kaulimella noin 30x40cm kokoiseksi suorakaiteeksi. Taita taikina puoliksi ja toista kääntäminen vielä kaksi kertaa, jotta taikinaan muodostuu kerroksia. Kääri taitettu taikina kokonaan kelmuun ja laita kylmään vähintään kahdeksi tunniksi. Voit tehdä taikinan valmiiksi edeltävänä päivänä.
  3. Kun taikina on levännyt, kaulitse sitä jauhotetulla pöydällä muutaman millin paksuiseksi. Leikkaa noin 15-18 cm halkaisijaltaan oleviksi neliöksi (omenoiden koosta riippuen). Laita taikinapalojen keskelle kuorittu omena, mistä on poistettu keskiosa omenaporalla. Sekoita pienessä kulhossa yhteen fariinisokeria ja kanelia, ja täytä omenat niillä. Nosta sitten taikinalevyjen reunat omenan päälle ja nipistä kunnolla kiinni. Voitele kananmunalla huolellisesti. Ripottele pinnalle vähän hienoa-tai raesokeria.
  4. Paista omenanyytteja syvässä keraamisessa uunivuoassa (tai leivinpaperilla vuoratulla syvällä pellillä) uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30-45 minuuttia uunin tehosta riippuen, kunnes taikinan pinta on kauniin kullanruskea. Herkuttele vaniljajäätelön-tai kastikkeen kera!

HUOM! Voit valmistaa nyytit myös valmiista voitaikinasta. Voit kanelin ja fariinisokerin lisäksi laittaa omenoiden sisälle mantelirouhetta tuomaan purutuntumaa!

ruoka omenat leivonta makeat-leivonnaiset
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *