Mustikkapullat
Me aloiteltiin viikko pullataikinan teolla. Ja pullataikinasta valmistui nämä herkulliset mustikkapullat. Mustikkapullat on pehmoisia ja pitävät sisällään mustikkaa ja tuorejuustoseoksen, sekä saivat pinnalleen kauniin värisen mustikkatuorejuuston. Nämä on niin hyviä ja kyllähän näitä useamman maistelee mielellään. Vadelmaiset versiot olisi varmasti aivan yhtä herkullisia. Jos kaipaat puolestaan omenaisia, kokeile näitä omenakanelipuusteja.
Tästä taikinasta saa tehtyä kaksi vuoallista mustikkapullia, tai vaihtoehtoisesti voit tehdä puolesta taikinasta mustikkapullia, ja lopusta muuta (me teimme korvapuusteja ja voisilmäpullia, tietenkin) pullaa. Tuorejuustokuorrute on täysin vaihtoehtoinen, ja jos et halua käyttää tuorejuustoa, myös jogurtista saa herkullisen kuorrutteen mustikkapullille. Myös ylle linkkaamamme omenakanelipuustien kuorrute toimisi näissä hyvin, ja itse asiassa se kuorrute on aivan taivaallista…
Olikohan siinä tämän vuoden viimeinen mustikkaresepti? Emme lupaa. Seuraavaksi tosin keskitymme lupaamiimme omenoihin. Kenties teemme uuden version näistä omena-karamellipaloista? Ne olivat monen suosikki viime vuonna, mutta saimme myös palautetta että kaikilla ei onnistunut yhtä täydellisesti. Katsotaan miten voimme tehdä reseptistä vielä paremman, ja hei, jos sinulle maistui ne sellaisenaan, resepti jää toki näkyville! 🙂
Lisää syksyistä tunnelmaa ja herkkuja? Seuraa meitä instagramissa @drjinna
Mustikkapullat
Ainekset (18 annosta)
- 5 dl
- maitoa (kädenlämpöisenä)
- 1¼ dl
- hienoa sokeria
- 115 g
- voita (sulana, ei kuumaa)
- 25 g
- tuorehiivaa
- 12 dl
- vehnäjauhoja (enemmän/vähemmän)
- 1 tl
- leivinjauhetta
- 1 tl
- suolaa
- 2 tl
- kardemummaa
- Täyte
- 400 g
- vaniljatuorejuustoa
- 1 dl
- tomusokeria (oman maun mukaan)
- 1 tl
- vaniljasokeria
- 250 g
- mustikkaa (ei täytteen joukkoon)
- Voiteluun
- 1
- kananmuna
- Pinnalle
- + Puolet täytteen tuorejuustosekoituksesta
- + n. 1 dl mustikoita
Tee näin:
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+37-41 astetta) ja kaada isoon kulhoon. Sulata voi ja lisää se sekä sokeri maidon sekaan. Liuota hiiva maitoseokseen ja aseta kulho sivuun 10 minuutin ajaksi, näin hiiva alkaa käynnistyä.
- Lisää jauhoja n. 9 dl maidon sekaan ja sekoita kunnes seos on sekaisin.
- Laita kelmu tai liina kulhon päälle ja anna kohota tunnin ajan.
- Voitele kaksi pyöreää n. 24cm irtopohjavuokaa tai uunivuokaa huolellisesti. Vaihtoehtoisesti voit paistaa pullat yksittäisinä pellillä.
- Valmista täyte sekoittamalla tuorejuusto ja tomusokeri. Aseta sivuun. HUOM! Jos haluat tehdä vaan yhden vuoallisen mustikkapullia (ja lopusta taikinasta muuta), tee täytettä vaan puolikas satsi.
- Lisää lopuista jauhoista 1dl, leivinjauhe, kardemumma ja suola taikinaan ja sekoita puulusikalla sekaisin. Kaada taikina pöydälle, ota loput jauhot viereen. Vaivaa taikinaa käsin, lisäten jauhoja tarvittaessa. Vaivaa 10 minuutin ajan, taikinan kuuluu olla pehmeä, kimmoisa, ei tahmea. Sopivan sitkon huomaat painaessasi sormella taikinaa, taikinan pitäisi kimmota painalluskohdasta hieman takaisin.
- Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi, n. 1 cm paksuiseksi levyksi. Levitä puolet täytteestä levyn päälle (jätä loput kuorrutteeseen) ja ripottele sitten mustikat. Kääri taikina tiukalle rullalle aloittaen kapeammalta sivulta.
- Leikkaa taikina 12 osaan. Laita pullat vuokiin, 1 keskelle ja 5 sivuille (jos pullista tulee pieniä, vuokaan voi mahtua 9). Tilan jääminen pullien väliin ei haittaa, sille ne kohoavat noustessa ja uunissa. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 35-45 minuuttia, kunnes pullat ovat kaksinkertaistuneet.
- Lämmitä uuni 180 asteeseen. Paista uunissa n. 25-35min, kunnes pullat ovat kullanruskeita.
- Lisää loppuun tuorejuustoon mustikat ja levitä sitten jäähtyneen mustikkapullavuoan päälle.