Joulukalenteri luukku 19. – Piparminttumarengit
300 g erikoishienoa sokeria
150g valkuaisia
1. Mittaa ainekset. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
2. Laita uunivuokaan leivinpaperi ja kaada sokeri siihen. Odottele että uuni lämpeää oikeaan asteeseen ja laita sokerit uuniin. Lämmitä niitä noin viiden minutin ajan.
3. Samalla kun sokeri lämpeää uunissa vaahdota valkuaiset. Ne ovat valmiita kun voit kääntää kulhon toisinpäin ja vaahto ei valu.
4. Sokeri on valmista kun se alkaa sulaa reunoilta, mutta keskellä on vielä normaalia, ota uunista. (ja aseta uunin lämpötila 90-100 asteeseen)
5. Pistä vatkain päälle ja kauho isolla lusikalla tai pienellä kauhalla sokeria valkuaisvaahtoon koko aika sekoittaen. Anna edellisen satsin aina sulaa joukkoon ennen seuraavan lisäämistä. Lisää kunnes kaikki sokeri on seassa. (jos sulaneet reunat ehtivät ruskettua tai jähmettyä, älä lisää niitä).
6. Jatka vaahdottamista n. 5 minuutin ajan tai kunnes vatkaimet massasta nostaessa saat “marenkihuippuja” ja pyöritellessäsi marenkimassaa sormiesi välissä, et tunne sokerikiteitä.
7. Värjää & mausta. Kauho pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla varustetulle uunipellille.
8. Anna kuivua uunissa n. 40-60 minuuttiin. Varmista ettei marengit saa uunissa väriä, sillä uunien tehoissa on eroja. Marengit ovat valmiita kun ne irtoavat leivinpaperista.
VINKKI! Jos haluat kauniisti yksi tai monivärisiä marenkeja, tee se näin; aseta haluamasi tylla pursotin pussin päähän. Käännä pursotinpussi väärinpäin esimerkiksi ison limupullon tai viinpullon päälle (älä kokonaan että saat se käännettyä takaisin & tylla ei irtoa). Sivele haluamiasi väriaineita runsaasti pussin sisäpinnalle pystysuoraan. Käännä pussi varovaisesti oikeinpäin ja kauho marenkimassaa sen sisälle. Voit vielä painella pussia että väri tarttuu marenkiin.
Parhaiten värjäykseen sopii geelimäiset värit.