Suolaiset ricotta-skonssit
Suolaiset skonssit on aivan ihana lisä mihin tahansa juhlapöytään, mutta nämä suolaiset ricotta-skonssit toimii erityisesti näin joulun alla. Pehmeät, mutta sopivan mureat skonssit saavat ricottan lisäksi makua tuoreista sekä kuivatuista yrteistä sekä ruohosipulista. Skonssit toimivat hyvin sellaisenaankin, mutta loistavat yhdistettynä hilloihin tai vaikkapa tuorejuustoon.
Skonsseja ei Suomessa kovin usein ole tarjolla, mikä on sääli. Nämä on niin helppoja ja nopeita tehdä, ja eroavat kyllä meille tutuista sämpylöistä niin makunsa kuin koostumuksensakin puolesta. Skonssit on huomattavasti mureampia, melkein kakkumaisia, sillä taikinaan ei kuulu muodostua juuri lainkaan sitkoa. Jos kaipaat makeita skonsseja, kokeile näitä ihania mustikkaskonsseja.
Miltäs suolaiset ricotta-skonssit kuulostavat sinun korvaasi? Meille ainakin maistui hyvin. Tätä reseptiä voi myös vähän muokata mieleisekseen vaihtamalla yrttejä, lisäämällä vaikka tuoretta paprikaa, oliiveja tai vaikkapa aurinkokuivattuja tomaatteja. Mielikuvitus on vain rajana!
Nyt toivotamme teille oikein hyvää itsenäisyyspäivää ja me palaamme huomenna uudun luukun parissa!
Seuraa meitä myös instagramin puolella @drjinna
Suolaiset ricotta-skonssit
Ainekset (8 annosta)
- 5 dl
- vehnäjauhoja
- 1 rkl
- leivinjauhetta
- 2 tl
- sokeria
- ½ tl
- suolaa
- 125 g
- kylmää voita (raasteena)
- 250 g
- ricotta-juustoa
- 1½ dl
- maitoa/kermaa
- 1 tl
- Provencen yrttisekoitusta
- + kourallinen tuoretta ruohosipulia
- + kourallinen tuoretta timjamia
- Pinnalle
- 1
- kananmuna
- + ripaus pippuria ja paprikajauhetta
Tee näin:
- Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Valmistele tavallinen uunipelti leivinpaperilla.
- Mittaa kaikki kuivat ainekset yrttejä lukuunottamatta kulhoon. Raasta sitten joukkoon jääkaappikylmä voi (tämä on hauskaa!).
- Nypi sitten voi kuivien ainesten sekaan, kunnes seos on isoja muruja muistuttava. Kaiken voin ei kuulu olla sekoittunut täydellisesti taikinan joukkoon, jotta skonsseista tulee ihanan mureita.
- Lisää joukkoon ricotta, sekoita käsin kunnes taikina on sekaisin. Lisää viimeisenä joukkoon maito/kerma sekä yrtit. Sekoita vain kunnes maito on ”imeytynyt” taikinaan. Älä ylisekoita. Skonsseihin ei kuulu muodostuo juuri lainkaan sitkoa.
- Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ihan muutaman kerran, kunnes taikina on yhtenäinen. Jos taikinassa on vielä selkeitä voin palasia, se ei haittaa. Jos taikina on kovin löysää, voit vielä vaivata siihen hiukan jauhoja lisää joukkoon.
- Muodosta sitten käsin taikinasta noin 22-24 cm kiekko. Leikkaa kahdeksaan tai kymmeneen palaseen ja nosta palat pellille kiekon muotoon. Jätä kuitenkin pienet raot palojen väliin.
- Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle haluamasi määrä paprikajauhetta sekä mustapippuria. Paista uunin keskitasolla 30-35 minuuttia tai kunnes skonssit ovat kauniin kullanruskeita ja pohjasta ”rapeita”. Paistoaika voi vähän vaihdella uunin tehosta riippuen.
- Nauti lämpimänä voin kera tai sellaisenaan, tai anna jäähtyä ja herkuttele hillolla tai tuorejuustolla.