Joulukalenteri luukku 6. – Ruispiparit
Halusimme kunnioittaa Suomen upeaa juhlavuotta Suomea kuvastavalla herkulla. Monelle tulee ensimmäisenä mieleen varmasti mustikka, lakka tai puolukka, mutta me halusimme muistaa Suomea rukiisella reseptillä joka sopii jouluun. Näin syntyi herkulliset ruispiparit, jotka vie kielen mennessään! Onnea 100-vuotias Suomi!
Ruispiparit resepti;
1 ½ dl fariinisokeria
1 dl tummaa siirappia
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
½ tl kardemummaa
1/4 tl neilikkaa
100g voita (tai margariinia)
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
2½-3 dl hienoa ruisjauhoa
1 tl ruokasoodaa
1. Keitä paksupohjaisessa kattilassa fariinisokeria, siirappia ja mausteita, kunnes ne ovat sulaneet ja kuplineet muutaman minuutin. Varo ettei seos pala. Mittaa samalla kulhoon kuivat aineet.
2. Ota kattila pois liedeltä, sekoita joukkoon kylmä, paloiteltu voi.
3. Kun voi on sulanut joukkoon, sekoita kananmuna vatkaten joukkoon.
4. Kaada puolet seoksesta kuivien aineiden joukkoon ja kääntele. Lisää loput ja sekoita tasaiseksi massaksi.
5. Laita kelmussa tai kulhossa jääkaappiin vähintään yön yli. Voit myös pakastaa taikinan ja käyttää sitä sieltä.
6. Kaulinnan auttamiseksi jauhotukseen sopii parhaiten tavallinen vehnäjauho.
7. Paista piparit n. 225 asteessa.
Vielä kerran lämpimät onnittelut 100-vuotiaalle Suomelle! 🙂
-Dr.Sugar-
Hyvä idea laittaa ruista taikinaan. Maistuuko kovasti valmiissa vai huomaako eroa edes? 🙂
Vähän maistuu joukosta 😊 vielä enemmän tietenkin jos käyttää pöytäjauhoina ruista 😊