ETEISEN TAPETTIDILEMMA

Täällä materiaalivalinnat jatkuvat, ja tällä hetkellä pyöritään eteisen kimpussa. Eteinen on yksi tiloista, joihin olen kaavaillut tapettia, tämän tilan lisäksi sitä on näillä näkymin tulossa yläkerran molempiin makuuhuoneisiin. Minusta talon tapeteissa saa olla aikakaudelle tyypillisesti runsautta ja väriäkin, niissä ei tarvitse lähteä kursailemaan. Kaikki talon tapetit löytynevätkin William Morrisin upeista kokoelmista, jotka ovatkin tunnettuja juuri runsaista kuvioistaan ja upeista väreistään.
Tapeteissa on kuitenkin runsaudenpulaa; niin monta ihanaa kuviota, ja tilaa on kuitenkin rajoitetusti. Eteiseen on ehdolla kaksi vähän erihenkistä tapettia, joista molemmista tykkään tosi paljon. Tässä vaihtoehdot, joiden väliltä päättäminen on osoittautunut erityisen hankalaksi:
Ensimmäinen vaihtoehto on rauhallinen ja siinä mielessä melko turvallinen, mutta tylsäksi en sitä kuitenkaan sanoisi. Bachelor´s Button -tapetissa on kaunis harmaa sävymaailma, ja sen pariksi kaavailenkin luonnonläheisiä ruskeita, kuten juuttityyppistä mattoa. Meidän tummanruskea vanha naulakkokin sopisi tosi hyvin tähän tapettiin. Tätä tapettia terästäisin mustilla yksityiskohdilla, väri toimisi hyvin varsinkin eteisen portaikossa; käsijohteessa tai kaiteessa voisi olla mustaa, miksei askelmissakin. Kiiltävä musta, raikas valkoinen, ruskehtavan sävyt ja tämä tapetti olisivat varmasti aika elegantti yhdistelmä.
Myös messinki sopii tähän tapettiin aika ihanasti. Kuvissa on eteisen kattoon tulevat Örsjön Star-spotit, jotka tulivat perille sopivasti juuri tällä viikolla. Tykkään kovasti spottien yksinkertaisesta ilmeestä ja tietysti tuosta materiaalista, aito messinki on ihanan raffin näköistä. Tässä oiva yleisvalaistusratkaisu, joka ei pistä silmään vanhassakaan talossa.

Tämä kokonaisuus on kovasti mieleeni, hieman tosin mietityttää tapetin sävymaailma. Se on kaunis ja rauhallinen, mutta kaipaisinko tilaan kuitenkin vähän enemmän potkua…? Alakerran muihinkin huoneisiin on tulossa harmaita sävyjä, äkkiä saattaakin näyttää tylsältä, jos koko alakerta on vuorattu harmaalla. Tässä riittää siis vielä hieman pohtimista.

Toinen tapettivaihtoehtoni on sitten vastakohtaisesti vähän värikkäämpi. Morrisin Pimpernel-tapetti on yksi lemppareitani, siinä on niin hienot, harmahtavaan taittavat vihreän sävyt. Tämä tapetti toisi sisääntuloon ihan uutta potkua ja mukavaa kontrastia alakerran muutoin rauhalliseen sävymaailmaan. Näyttävän tapetin myötä wow-efekti olisi taattu, kuitenkin sen sävyt liukuvat hienosti myös muiden huoneiden hillitympiin tunnelmiin. Toimisi varmasti tämäkin.
Messinki sopii tämänkin tapetin kanssa ihan kivasti, muiksi väreiksi valitsisin kuitenkin vähän murretumpia sävyjä. Kuvan vihreään taittava paletti voisi olla aika kaunis, vaatekaapin ja portaikon yksityiskohtien sävyn voisi poimia tuosta. Raikas valkoinen tietysti myös freesaa värikästä tapettia mukavasti.
Tässä tapetissa miinuspuolena on ehkä juuri se värikkyys, joka korostuu erityisesti kahden kerroksen korkuisella portaikon seinällä; kaipaanko sitten kuitenkin enemmän tuota ensimmäisen vaihtoehdon hillittyä eleganssia. Näyttävyys on sekä plussa että miinus, ja totuuden nimissä olemassa olevat elementit eli messinkispotit ja puinen naulakko sopisivat ensimmäiseen vaihtoehtoon ehkä vielä vähän paremmin.
Jaa-a, päätöksen teko on kumman vaikeaa, kun itselle valitsee. Hankalinta asiassa on se, että tykkään molemmista vaihtoehdoista tasan yhtä paljon. Molemmissa on omat hyvät puolensa, ja kummallakin mallilla tulee varmasti hyvä lopputulos. Mutta kumpi näistä on se itselle mieluisampi, siinäpä se pulma onkin. Onneksi asialla ei ole mikään kiire, vaan voin muhitella sitä rauhassa vielä muutaman kuukauden. Eiköhän ajan kanssa ne parhaimmat ratkaisut synny.
Kumman näistä te valitsisitte?
Choosing wallpapers to our hall. Right now I have two favourites; grey, calm and beautiful Bachelor´s Button and more colourful Pimpernel, both from William Morris. Which one is your favourite?
Kommentit
 1. 2

  sanoo

  Ottaisin itse tuon värikkäämmän. Siinä on samaa fiilistä kuin edellisen postauksen yhdessä seinässä.

  • 2.1

   sanoo

   Onhan tuo värillinen kyllä aika herkku. Edellisen postauksen seinässä oli muuten myös Morrisin tapetti, ihana sekin! 🙂

 2. 3

  sanoo

  Kyllähän tuo Pimpernel-tapetti hipoo täydellisyyttä ja antaa teidän talolle just sen pisteen iin päällä!

  • 3.1

   sanoo

   No niinpä, kyllähän tuo ilmettä toisi. Jotenkin siinä on kyllä niin hienot sävyt, ehdottomasti yksi lemppareitani kaikista Morrisin tapeteista.

  • 4.1

   sanoo

   Hauskasti jakautuu teidän lukijoidenkin äänet aika lailla fifty-fifty. Ei siis helpotusta tähän ongelmaan 🙂

 3. 5

  Anonyymi sanoo

  Multakin ääni ekalle. Toinenkin on superkaunis, mutta hyppääkö liika silmille jos on aina heti ekana vastassa kun tulee sisälle? Voisko ton värikkäämmän laittaa johonkin toiseen huoneeseen? 🙂 -Maikkis-

  • 5.1

   sanoo

   No joo, mietin just samaa. Toisaalta eteinen kestää kyllä mun mielestä voimakkaammankin tapetin, sillä siellä ei niinkään vietetä aikaa vaan se toimii enemmänkin läpikulkutilana. Olkkarissa tai ruokasalissa värikäs tapetti olisi ihan koko ajan silmissä, sitä en ehkä haluaisi…

 4. 6

  sanoo

  Täältä ääni ekalle. Potkua saat vähemmällä vaivalla kuin tapetilla. Keep it simple. 😉

  • 6.1

   sanoo

   Totta tuokin. Mutta kun koko alakerrasta tulee muuten niin simppeli, niin ehkä pieni revittelykin voisi olla paikallaan… Pikkuisen tekisikin mieli käyttää tilaisuus hyväksi, sillä tuollaiset voimakkaammat tapetit eivät ihan mihin tahansa sovi. Mutta onhan tuo ekakin ihana. Vaikeita juttuja nämä 😀

 5. 7

  Anonyymi sanoo

  Molemmat kauniita kuin koru, ja jos itselleni valitsisin niin ottaisin tuon ensimmäisen. Toisaalta sitten taas taitava sisustussuunnittelija ja ammattilainen uskaltaa välillä räväyttää ja näyttää, että rohkeammillakin valinnoilla saadaan ajatonta ja eleganttia jälkeä:).

 6. 9

  Anonyymi sanoo

  Tuo toinen on aivan upea. Ensimmäinenkin kaunis kyllä, mutta värikkäämpi on kuin taideteos.

  • 9.1

   sanoo

   Totta, siinä on kyllä värit ihan erityisen hienot! Tykkään siitä, että tapetti on ikään kuin silattu harmaalla, sävyt ovat tosi kauniit ja sopivan taitetut, kuitenkin väriä ja fiilistä löytyy.

 7. 10

  Anonyymi sanoo

  William Morrisin tapetit on kyllä upeita. Pimpernel on mun pitkäaikainen suosikki, näistä kahdesta valitsisin sen. Ensimmäisessä vaihtoehdossa on kaunis sävymaailma, mutta kuvio on mielestäni tylsempi.

  Sanna

  • 10.1

   sanoo

   Onhan se näin, tuo kakkonen on ehdottomasti se jännempi vaihtoehto. Ja varmasti tosi näyttävä eteistilassa…

 8. 12

  sanoo

  Ääni ensimmäiselle. Jos kyse olisi muusta huoneesta kuin eteisestä, niin sitten värikkäämpi. Ihania kumpikin, joten ei kummallakaan mene vikaan.

  • 12.1

   sanoo

   Mä sitten taas ajattelen niin päin, että eteisessä juuri toimii vähän rohkeampi valinta, se kun toimii vain läpikulkutilana eikä tapetti ole näin koko ajan silmissä. Mutta joo, molemmat toimii kyllä varmasti tilassa, fiilis on vain vähän erilainen valinnasta riippuen.

 9. 13

  sanoo

  Tykkään tuosta värikkäämmästä enemmän. Eteisessä saa mielestäni vähän revitellä, onhan se ensimmäinen tila mihin tullaan. Ja jos ei toimi, niin tapetithan voi aina vaihtaa 🙂

  • 13.1

   sanoo

   Näin minäkin ajattelen. Ja onhan tuo värikkäämpi tosi herkullinen. Ekassa on sitten taas mukavaa rauhallisuutta ja erityisesti mustan kanssa olisi aika makea pari… Vaikeita valintoja nämä. 🙂

 10. 15

  Anonyymi sanoo

  Laittasin ehdottomasti tuon toisen vaihtoehdon. Antaa mukavasti tilalle särmää ja väriä sekä on huomattavasti enemmän vanhan talon tapetti kuin tuo eka.

  • 15.1

   sanoo

   Totta, tuosta tulee heti ihan erilainen fiilis koko taloon. Ja kun muuten alakerrasta on tulossa aika simppeli, olisi siellä kyllä mukava olla jokin katseenvangitsija ja tunnelmantuoja. Hmm…

 11. 16

  sanoo

  Väriä. Itse vähän riskillä otin portaikkoon Laura Ashleyn valkopohjaisen tapetin, jossa isoja sinisiä paratiisilintukuvioita. Tykkään siitä ihan valtavasti! Olin aiemmin ajatellut itseäni hillityn ystävänä. Kun ajattelen itseäni persoonana, niin väriä pitää olla! Miettisin sitäkin kautta. Eli en siis pelkästään mikä näyttää tasapainoiselta, vaan se, mikä antaa enegiaa ja iloa, kun katsoo. Terkuin Petra rauhalantilanelamaa.wordpress.com

  • 16.1

   sanoo

   Hyvä pointti tuo kyllä. Usein sitä arkailee rohkeiden valintojen tekemistä, mutta harvoin niitä kuitenkaan katuu jälkeenpäin. Usein ne ovat sen sihaan niitä parhaimpia päätöksiä; kauniit värit ja kuviot säväyttävät kerta toisensa jälkeen ja tuovat ihan mielettömästi tunnelmaa ja iloa. Kuulostaa ihanalta tuo tapettisi, täytyykin mennä tutkailemaan 🙂

 12. 18

  Anonyymi sanoo

  Jälkimmäinen parempi, koska tuo hillitympi muistuttaa mielestäni liikaa sellaisia tavallisia k-rautatapetteja. Anteeksi vain kaikille.
  Jälkimmäinen sen sijaan luo vaikutelmaa huolella valkatusta sisustuksesta.
  Itse käytän vastaavissa tilanteissa apuna mielikuvaharjoittelua, jossa olisin jo valmistuneessa huoneessa, seinillään toinen tapettivaihtoehdoista, ja mietin kumpi harmituksista on suurempaa luokkaa kun en päätynytkään siihen toiseen. Ja sama pohdinta toisen tapetin kanssa. Eli teidän tapauksessanne, jäisikö kaivelemaan sittenkin liian räväkkä look vai sittenkin liika pliisuus.
  Joka tapauksessa teille on taatusti tulossa hengästyttävän upea talo 🙂

  • 18.1

   sanoo

   No joo, ymmärrän mitä ajat takaa. Ja onhan tuo jälkimmäinen ihan spesiaali, mieletön tapetti. Hmm, täytyy varmaan ottaa mielikuvaharjoittelu avuksi! 🙂

   Sen olen kyllä huomannut, että usein ne rohkeimmat valinnat osoittautuvat parhaiksi. Mielettömät sävyt ja yhdistelmät jaksavat ihastuttaa joka kerta.

 13. 19

  Anonyymi sanoo

  Paljolti tosiaan kiinni mitä muuta tuohon tilaan tulee. Tumma puu nousee vaaleasta hyvin esille, millainen lattia on tulossa? Kumpi tapeteista on enemmän "paria" muille tiloille ja niiden valinnoille? Ottaisin ehkä jälkimmäisen juuri siksi ettei se ole ehkä niin ennalta-arvattava kuin edellisenkin kommentoijan mainitsema "k-rautatapetti".
  Miellyttävää maaliskuun jatkoa,
  tuulia

  • 19.1

   sanoo

   Aika neutraaleja juttuja tuohon on muuten tulossa, ja värisävyt räätälöidään tapetin mukaan. Lattiaksi lipeäkäsitelty lankku, joka kyllä passaa molempien kanssa. Tuota tapetin suhdetta muihin tiloihin olen miettinyt aika paljon; olohuoneeseen, ruokasaliin ja keittiöön on tulossa harmaan eri sävyjä, joten olisiko tuo ensimmäinen vähän pliisu valinta, näyttäisikö vain siltä, että kaikki tilat on silattu tylsällä harmaalla. Toisaalta eri huoneiden sävyt liukuvat kyllä kauniisti yhteen ja lopputulos on toiselta kantilta katsottuna harmoninen ja rauhallinen. 🙂 Mutta onhan tuossa jälkimmäisessä ihan mieletön tunnelma, sitä ei voi kieltää… Saas nähdä kumpaan päädytään!

   Mukavaa maaliskuuta!

 14. 20

  sanoo

  Molemmat upeita mutta kyllä itsekin ottaisin jälkimmäisen. Teidän koti ja jos parhaalta tuntuu, niin siinä se on. Suomessa muutenkin mielestäni nyt vallalla liikaa harmaa-valko-musta -sisustus. Koti on koti – teidän näköinen! Ovatko ovet valkoiset? Voisi olla kiva yksityiskohta maalata tilassa joku ovi jollain noista upeista sävyistä.

  • 20.1

   sanoo

   Näinhän se on, minuakin toisinaan tökkii liika värittömyys. Tällaisen talon etu on, että se kestää reippaammatkin värit ja kuosit, kerrankin niillä pääsisi leikkimään kunnolla! Ehkä tästä täytyy ottaa vaari…:)

   Väliovia ajattelin joo yleisesti valkoiseksi, mutta ulko-ovesta tulee suunnilleen tuon tummimman vihreän sävyinen. Se ainakin sopii loistavasti tuohon jälkimmäiseen tapettiin ja on vielä näköyhteydessä sen kanssa. Mutta eipä olisi hassumpi idea maalata vaikka joku eteisen väliovistakin yhteensopivalla värillä. Täytyy muhitella 🙂

 15. 21

  sanoo

  Ehdottomasti jälkimmäinen! Unohdin jo kommentteja lukiessani miltä ensimmäinen tapetti näyttää. Jälkimmäinen sen sijaan jätti vahvan muistijäljen. Uskon, että siun sisustussilmällä saa tuon rohkean tapetin toimimaan 🙂

  • 21.1

   sanoo

   Hmm joo, kyllä tuossa jälkimmäisessä on sitä jotain. 🙂 Kieltämättä ensimmäinen on sen rinnalla aika pliisu, vaikka omalla tapaa se onkin tosi harmoninen ja nätti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *